„Help! Nem ittam alkoholt, mégis azt mutatja a szonda!”

Forrás: Ez jogos | 2017 február 2.

„Helló Réka! Mostanában egyre többször szondáztatnak a környékünkön a rendőrök, viszont sok olyan sztorit hallani, hogy a szonda mutathat rossz értéket is. Ilyenkor mit lehet tenni? Ha iszom egy pohár bort, már abból is lehet baj? Fanni”

Policeman gives woman driver a traffic ticket for speeding. Vehicle.

(Fotó: US Getty Images)

Ezt a kérdést egyik barátnőm saját bőrén is megtapasztalta karácsonykor! Lilla hazafelé tartott, amikor megállították a rendőrök, igazoltatták és megszondáztatták. Egy korty alkoholt sem ivott, de a szonda mégis azt jelezte, hogy ittas állapotban van. Lillának eszébe jutott, hogy egy pár perce bekapott egy csokit, és rájött, hogy az lehetett alkoholos esetleg. A rendőrök el akarták venni a jogsiját, viszont ő ragaszkodott hozzá, hogy nem fogyasztott alkoholt, csak a csoki tölteléke lehet a bűnös. Mivel nem fogadta el a szonda eredményét, vérvizsgálatot kértek tőle. Ez azért jó, mert ez alapján pontosan megállapítható az elfogyasztott alkohol lebomlása, és így a konyakmeggyet vagy egyéb alkoholos csokit fogyasztók nem veszítik el a jogsijukat. Szerencsére Lillánál is bebizonyosodott, hogy nem ivott, így megúszta a kalandot…

A szonda állítólag a különböző szájvizeket, a svédcseppet is kimutathatja, de olyanról is hallottam már, hogy valakinél azért jelzett alkoholos állapotot, mert épp akkor mosta le az ablakot, és azt a belélegzett gőzt érzékelte a szonda a levegőben. Ilyen előfordul, de persze azért ez nem gyakori. Ha te is hasonló szituba kerülsz, akkor megkérheted a rendőröket, hogy menjetek egy kicsit arrébb, hátha tényleg a levegőbe került valami. Ha nem ez a helyzet, hanem valamilyen ételről van szó, akkor vérvizsgálatot kell kérned. Ettől ne félj, ha tényleg nem ittál, akkor így be tudod bizonyítani az igazadat, a jogsidat nem fogják elvenni és pénzbüntetést sem szabhatnak ki!

Fontos tudnod, hogy a rendőrnek nem kell indok ahhoz, hogy megállíthasson. Bármikor joga lehet arra, hogy légzésmintát vegyen tőled, ha pedig ezt megtagadod, akkor vérvételre kötelezhet. Ha felmerül annak a gyanúja, hogy alkoholt ittál, de a szonda nem mutat ki semmit, akkor is vérvizsgálatra fognak küldeni.

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, vagyis ha a szonda/vérvizsgálat alkoholt mutat ki a testedben, akkor arra számíthatsz, hogy legyen az akármilyen kicsi is (nem, egy pohár bor sem fér bele), el fogják venni a jogsidat és eljárást fognak indítani. Azért van jelentősége persze az értéknek: 0,5%-nál automatikusan elveszik a jogosítványt és büntetőeljárást indítanak. Ha az érték 0,5% alatt van, akkor szabálysértési eljárást fognak indítani. Ezenkívül többszázezer forintos pénzbüntetést és a jogsidat kockáztatod, ha koktélozás után a volán mögé ülsz! Szóval inkább ne kockáztass, és akkor nem is kell frászt kapnod, ha esetleg félreállít az úton egy rendőrautó!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

 1. Somodi Gábor
  on

  Jónapot. Az én történetem az lenne,hogy a munkába megazondáztattak,hozzáteszem biztonsági őr vagyok. Nem ittam alkoholt és 0,008 at mutatott a szonda. Másodszorra is megfujtam utána 0.000 át jelzett ki. A főnököm mégis levont től1em 10.000 ft ittas állapot miatt. Mit tudnék tenni ez ügyben? Előre is köszönöm a segítséget.

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Gábor! Azzal nincs probléma, hogy a munkáltató meg szeretne győződni arról, hogy az alkalmazottak nem állnak alkoholos befolyásoltság alatt, tehát a szondáztatás önmagában nem jelent jogi problémát. A gond azzal van, hogy habár elsőre nem egy nullás értéket jelzett, a második alkalommal már nem mutatott semmilyen alkoholos befolyásoltságra utaló számot, de mégis megbüntette a főnöke. Alapvetően ilyen esetben nem a büntetés lenne az első, hanem az, hogyha a szonda eredménye nem értékelhető, vagy ön azt nem fogadja el, akkor lehet kérni egy vérvizsgálatot. Ahogy a bejegyzésemben is írtam, akármilyen étel, vagy egyéb szer, esetleg gyógyszer miatt is mutathat a szonda alkoholos befolyásoltságra utaló értéket, és ezzel a munkaadónak is tisztában kell lennie. Egyébként egy ilyen alkalmat megfelelően dokumentálni kell, úgyhogy célszerű lenne megnézni, hogy önhöz milyen értéket írtak be, ugyanis a helyzet az, hogyha a második eredmény is pozitív lett volna, akkor a főnöke eltilthatta volna attól, hogy aznap tovább dolgozzon, és ezért jogszerűen megvonhatta volna a munkabérét arra az időszakra, amíg eltiltották. Azt javasolom tehát, hogy nézze meg a szondáztatásról készült feljegyzéseket és beszéljen a főnökével a problémáról.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!