Mikor kell vámot fizetned, ha külföldről rendelsz?

Forrás: Ez jogos | 2017 február 2.

„Szia Réka! Arra gondoltam, hogy rendelek magamnak egy telefontokot egy külföldi oldalról, viszont sokan ijesztgettek azzal, hogy majd egyéb díjakat is ki kell fizetnem, meg azt is mondták, hogy lehet meg sem fog érkezni a termék. Ez tényleg igaz? Ilyenkor mit lehet tenni? Lili”

online-shopping-cosmopolitan

(Fotó: US Getty Images)

Én is rendszeresen rendelek különböző oldalakról, főleg kütyüket, telefontokokat, meg mindenféle jópofa, de valójában haszontalan dolgot. Az olcsóbb cuccoknál igazából az egyedüli veszély, hogy esetleg nem érkeznek meg. Oké, egy 300 forintos kulcstartó után nem sírnék, de ha rendelek valami olyat, amire tényleg szükségem van, akkor azért elég bosszantó, ha 2 hónap alatt se ér ide. Általában a külföldi webshopok ilyen esetben visszafizetik az összeget, aztán ha gondolod, akkor újra megrendelheted a terméket.

Gyakran szoktam ezenkívül még olyan sminktermékeket rendelni külföldről, amik itthon nem kaphatóak. Ezekkel az a gond, hogy jóval drágábbak, és ugyan a méretük kicsi, de sajnos az összeg miatt sokszor szembe kell néznem azzal, hogy bizony lehet, hogy meg fognak vámolni. Mondom is, mik pontosan az erre vonatkozó szabályok.

EU-n belül nincsen semmilyen plusz ÁFA vagy vám, úgyhogy ha a rendelt terméked az Unióból érkezik, akkor nincs semmi további teendőd, nem kell fizetned az áron (és esetleges szállítási költségen) kívül semmit, csak boldogan átvenni a csomagodat.

A probléma akkor kezdődik, ha EU-n kívülről vásárolsz (pl. Kínából vagy az USA-ból). A jelenlegi szabályozás szerint magánszemélyek között a rendelésed vámmentes és ÁFA sem terheli 45$ alatt. 45$ és 150$ között a rendelésed vámmentes, de 27%-os ÁFÁ-t kell fizetned majd a kiszállításkor. 150$ felett viszont már 2,5% vámot is kell fizetned a 27%-os ÁFÁ-n túl (700$ felett pedig már kereskedelmi vámtarifa van).

Ha cégtől rendelsz magánszemélyként, akkor megint más a helyzet. Sok weboldalon (pl.: eBay-en is) az árusító nem magánszemély, hanem cég, úgyhogy erre figyelj oda! Ilyenkor 22$-ig vám- és ÁFA mentes a csomagod, 22$ és 150$ között 27% ÁFÁt kell fizetned, de vámot nem, és itt már 150$ felett automatikusan kereskedelmi vámtarifát kell megfizetned és a 27%-os ÁFÁt. Fontos tudnod azt is, hogy a vámkezelésnek is van díja, az is téged terhel, már akkor is, ha csak ÁFÁt kell fizetned.

Véleményem szerint a legjobb olyan terméket rendelni, ami szállítás közben nyomon követhető. Ha máskor nem is, ha nagy összegért rendelsz, akkor mindenképp ezt ajánlom, mert így kisebb az esélye annak, hogy eltűnik a csomag, és ha ez mégis bekövetkezne, akkor tudod, hogy hol veszhetett el. Az sem mindegy, hogy ilyen esetben végig csekkolhatod a csomagod státuszát, és ha azt látod, hogy „NAV regisztráció”, az azt jelenti, hogy megvámolták a csomagodat, és előre fel tudsz majd készülni, elő tudod szedni a vásárlásról szóló papírokat, ezzel időt spórolhatsz meg.

Tartsd fejben ezeket az infókat (vagy esetleg mentsd le a könyvjelzők közé ezt a bejegyzést), és indulhat az online shoppingmaraton!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!