Mire számíthatsz, ha fel akarsz mondani a munkahelyeden?

Forrás: Ez jogos | 2017 február 16.

„Kedves Réka! Nem érzem már jól magam a munkahelyemen, úgyhogy szeretnék felmondani. Nem tudom, mi lenne a jobb, ha megbeszélnénk a főnökömmel, hogy felmondok, vagy ha egyszerűen csak közölném vele a tényeket? Kell valamilyen papírral vesződni, vagy elég ha csak szólok neki? Előre is köszi! Kata”

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Teljesen normális, ha egy idő után már eleged van a munkahelyedből és váltani akarsz, pláne ha azt érzed, hogy nem becsülnek meg eléggé. Van olyan is, amikor csak egyszerűen másra vágynál, és békésen szeretnél elválni a főnöködtől. Sokan gondolják viszont azt, hogy létezik az a felmondás, amit a filmekben láthatsz. Tudod, csak úgy hirtelen felpattansz és elrohansz, közben odakiabálod a főnöködnek, hogy „Felmondok!”. És ennyi, kész, végeztél is, mehetsz boldogan bárhová, keresheted az új álommunkádat.

Na, nem. Ez nem így megy azért. Különösen érdekes ez a téma, mert nemrégiben változtak a felmondás szabályai, szóval nem árt átvenni ezeket. Amikor azon gondolkozol, hogy fel akarsz mondani, már fektess figyelmet az indoklásra is! Ha határozott idejű a munkaszerződésed és még nem járt le, akkor megalapozott indokot kell találnod. Ebben az esetben a Munka Törvénykönyve így fogalmaz: „A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.” Hogy pár példát említsek: indok lehet az, hogy elköltözöl külföldre, vagy akár csak vidékre, vagy arra is, hogy beteg családtagodat kell ápolnod. Ha határozatlan idejű a munkaszerződésed, akkor bármikor indoklás nélkül felmondhatsz. Fontos viszont tudnod, hogyha te mondasz fel, akkor nem jár neked végkielégítés.

És mi a helyzet a felmondási idővel? Alapesetben ez 30 nap, ha viszont volt bármilyen korábbi megegyezés a munkaszerződésben, akkor az abban foglaltak lépnek érvénybe (ez csak előnyösebb lehet neked). Az azonnali hatályú felmondás lehetősége is a kezedben van, de erről majd a következő bejegyzésemben olvashatsz részletesebben.

Ha mindezekkel tisztában vagy, már csak egy dolog van hátra: benyújtani a felmondást! Ennek a felmondó levél a hivatalos módja, ez lesz az a hiteles okmány, amit el kell juttatnod a munkáltatódnak. Interneten találhatsz ehhez formanyomtatványokat, de a legfontosabb az, hogy ez tartalmazza a személyes adataidat, és azt, hogy mikor kezdődött a jogviszony. Ez egy hivatalos értesítés a munkaviszony megszűnéséről, ezért azt is írd bele, hogy ez mikor lép érvénybe. Nem szabad elfelejtened, hogy abban az esetben, ha határozott idejű munkaviszonyodat mondod fel, vagy ha az azonnali hatályú felmondással élsz, akkor indoklást is tartalmaznia kell a felmondólevelednek.

Persze sok egyéb körülmény is befolyásolhatja a felmondást, mindig vannak egyedi esetek, de ha ott szeretnéd hagyni a melóhelyedet, és a fenti dolgokat megjegyzed, akkor biztos előnyösen fogsz kikerülni a helyzetből! Sok sikert kívánok!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

 1. on

  Tisztelt címzett!

  Kérem véleményezze a következőket. Határozatlan munkaszerződéssel vettek fel, melyet egy hónap elteltével határozottá változtattak. Ez a dolog jó néhányszor megismétlődött , az hogy fél évre mindig határozott szerződést adtak. A jövedelem igazoláson amikor kértem, rendszeresen leigazolták, hogy határozatlan munkaszerződéssel rendelkezem. Ezzel szemben csak határozott idejű volt a szerződés. Jó néhányszor a következő szerződést csak fél hónappal később kaptam meg, szóval túlfoglalkoztattak. Szeretném minnél előbb megszüntetni határozott idejű munkaviszonyom. Hogyan tudnám megtenni, hogy ne kelljen a felmondási időt ledolgoznom. A munkáltató nagy valószínűséggel ragaszkodna a határozott idő végéig tevékenységemhez. Szeretnék másik munkáltatóhoz kerülni, természetesen nem határozott idővel, és több pénzért. Milyen megszüntetési formát javasol? Tisztelettel kérem segítségét . Ibike

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Ibike! Anélkül, hogy látnám a konkrét dokumentumokat, nem tudok tanácsot adni, azt javaslom, hogy személyesen konzultáljon egy ügyvéddel, és vigye el azokat a szerződéseket, jövedelemigazolásokat, egyéb papírokat, amiket a munkáltatójától kapott, így könnyebb megoldást keresni. Sok siker kívánok!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!