Mit tehetsz, ha ki akarnak rúgni?

Forrás: Ez jogos | 2017 február 21.

„Kedves Réka! Mostanában a munkahelyemen kicsit aggasztó a helyzet, tartok tőle, hogy ki fognak rúgni. Az egész helyzet megijeszt, mert nem tudom, akkor mi várna rám. Írnál arról, hogy ilyenkor ez hogyan történik, és mit tehetek? Köszi előre is, Kinga”

USA. Jennifer Aniston in the ©Paramount Pictures new movie: Office Christmas Party (2016).  Plot: When his uptight CEO sister threatens to shut down his branch, the branch manager throws an epic Christmas party in order to land a big client and save the day, but the party gets way out of hand..., Image: 309700421, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Előző bejegyzésemben írtam a felmondásról, a másik oldal pedig az, amikor a munkáltató mond fel neked. Ebben az esetben neki is kötelessége megindokolnia azt, hogy ezt miért teszi (kivételt képez ez alól a próbaidő). Az indoklásba viszont sajnos nem feltétlenül köthetsz bele. Ha azt mondja a munkáltatód, hogy azért rúgnak ki, mert túl sokat késtél és nem végeztél elég precíz munkát, akkor erre nem mondhatod azt, hogy „Márpedig én csak néha késtem, akkor is a kismacskám miatt, és amúgy is tök precíz vagyok, csak néha máshol jár az agyam”. Viszont ha tényleg nem jogosan rúgnak ki, vagyis ha az indok nem állja meg a helyét, akkor igenis van lehetőséged arra, hogy vitasd ennek a valószerűségét. Ilyenkor a munkaügyi bírósághoz kell fordulnod (mellesleg erről az opcióról a munkáltatódnak tájékoztatni kellene). Az indoklás/felmondás a munkáltató részéről is csak írásban történhet, az nem elég, ha azt mondja neked, hogy ki vagy rúgva.

A felmondási idő a törvény szerint harminc nap, viszont fontos azt megjegyeznem, hogy ez a harminc nap valójában tizenöt, ha a munkáltatód mond fel neked, ugyanis köteles a felmondási idő felére mentesíteni téged a munkavégzési kötelezettség alól. Jó hír, hogy a felmentett idő alatt megillet a korábban kapott fizetésed alapján számított átlagkereseted. Ha ráadásul kirúgnak, attól is függ a felmondási idő, hogy mennyi időt dolgoztál az adott helyen (minél többet, annál hosszabb a felmondási idő). Plusz 3 évnél hosszabb munkaviszony után végkielégítés (minimum egy havi fizetés) is jár neked, ha elbocsátanak.

Létezik úgynevezett azonnali hatályú felmondás is, ami nevéből adódóan azonnal megszünteti a munkaviszonyt. Ezt olyan esetekben szokták alkalmazni, ha valaki nagyon súlyosan megszegi a munkaszerződésben foglaltakat, vagy úgy viselkedik, ami megnehezíti, ellehetetleníti a közös munkát. Az indoklás természetesen ebben az esetben is szükséges.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!