Bármikor igazoltathatnak és megmotozhatnak a rendőrök?

Forrás: Ez jogos | 2017 február 23.

Szia Réka! Múltkor egyik barátomat a rendőrök az egyik szórakozóhely előtt igazoltatták és utána meg is motozták! Ezt megtehetik? Előre is köszi a választ! Kitti” 

HOT PURSUIT (2015) - REESE WITHERSPOON - SOFIA VERGARA., Image: 246673827, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Érdekes a kérdésed, mert én is ezen gondolkoztam el a múlt héten, és elkezdtem kicsit kutakodni a témában. Ami engem elgondolkodtatott, az az volt, hogy Budapesten az egyik téren ültem a barátaimmal este, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy három rendőr odament egy baráti társasághoz és elkezdték igazoltatni őket, illetve ruha átvizsgálást végezni. Szerintem azt gyanították, hogy valamilyen tiltott szert fogyasztottak és emiatt mentek oda hozzájuk, de akkor is meglepett.

A legfontosabb kérdés az, hogy kit és miért igazoltathat a rendőr?
A rendőr akkor igazoltathat, hogyha a közbiztonság érdekében vagy bűnmegelőzés/bűnüldözés céljából, más személyes vagy szervezetnek a jogai védelmében meg kell állapítani a személyazonosságodat. Mostanában sok igazoltatás történt amiatt, hogy megállapítsák a személyek tartózkodásának jogszerűségét. Ebben a helyzetben a rendőr nagyrészt önállóan döntheti el, hogy kit igazoltat, ezért bárki kerülhet olyan helyzetbe bármikor, hogy indokolttá válik a személyazonosságának igazolása.

Ha a rendőr igazoltat, akkor be kell mutatkoznia, el kell mondania az azonosítószámát és be kell mutatnia a szolgálati igazolványát vagy jelvényét, tudatnia kell veled a tervezett intézkedést. Ha ezek közül valamelyiket nem teszi meg és kétségeid vannak (pl.: nem egyenruhában van, ezért szeretnéd látni a jelvényét), akkor erre nyugodtan megkérheted, nem fog érte haragudni, erre lehetőséged van! Igazoltatáskor nem csak a személyidet kérheti el, hanem a lakcímkártyádat is, közúti igazoltatáskor pedig a jogosítványodat. Ami ezekkel történik, az csak annyi, hogy ellenőrzik az adataidat, illetve megállapítják, hogy nem köröznek-e.

Szórakozóhelyen akkor vizsgálhatják át a ruhádat, hogyha fokozott ellenőrzés van azon a területen. Ez ilyenkor nem ellened szól, hanem inkább a szórakozók épségéért van, és csak annyi történik, hogy a ruhádat, táskádat átvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincs nálad semmilyen veszélyt jelentő eszköz vagy tiltott szer. Ilyenkor nem vetkőztethetnek le és nem is „fogdoshatnak” meg. Ruhaátvizsgálást egyébként csak indokolt esetben végezhetnek a rendőrök (nem egyértelmű a személyazonosság, bűncselekmény gyanúja merül fel, fokozott ellenőrzés van stb.), és akkor is lehetőleg csak azonos nemű személynél (nagyon-nagyon indokolt esetben persze ez nem érvényesül, a közbiztonság érdekében). Láthatod, hogy ez szinte ugyanolyan, mint amikor a repülőtéren becsipogsz az ellenőrző kapuknál, tehát semmiféle kellemetlenséget nem okoz.

Fontos tudnod, hogy az átvizsgálás és a motozás nem egy és ugyanaz! Átvizsgálás az, amit előbb említettem, amikor megnézik a ruházatodat és a csomagodat, annak érdekében, nehogy valakinél valami olyan legyen, ami a biztonságodat veszélyezteti. A motozást viszont jellemzően büntető eljárásban szokták alkalmazni. A ruhaátvizsgálás megtörténhet akár az utcán is, viszont a motozás csak zárt térben. Ennek az az oka, hogy motozáskor az illetőt levetkőztethetik és esetlegesen a testnyílásokat is megvizsgálhatják. Ilyenkor rendszerint konkrét dolgot keresnek, például egy elrejtett bizonyítékot.

Biztos veled is előfordult már, hogy hirtelen 220 lett a vérnyomásod csak amiatt, mert odament hozzád egy rendőr. Valószínűleg ez azért van, mert mind hallani olyan rém sztorikat, hogy egyes esetekben a rendőrök igazoltatás vagy ruházat átvizsgálás közben megalázták az illetőt. Ezek többsége városi legenda, ha veled ez mégis előfordulna, akkor nem kell ebbe beletörődnöd, a rendőr azonosítószámát feljegyezheted és tehetsz panaszt a rendőri intézkedés ellen. Ha pedig legközelebb megállít egy rendőr igazoltatás céljából, akkor ne félj, hanem ehelyett arra gondolj, hogy ő azért van, hogy téged megvédjen, és azokat elfogja, akik adott esetben a te épségedet veszélyeztetnék!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!