„Segítség! Teljesen kihasználnak a munkahelyemen!”

Forrás: Ez jogos | 2017 február 28.

„Kedves Réka! Lassan 2 éve dolgozom egy cégnél. Óradíjat fizetnek nekünk, recepciósoknak. Kevesebbet, mint egyes diákmunkákért. Ketten vagyunk váltásban keddtől péntekig 7 órás váltott műszakban (7-14 vagy 14-21 óráig). Kéthetente szombaton és hétfőn 8 órában, ilyenkor csak egyikünk van 7-től 15 óráig. Most a hétfőnket is el akarják venni, akkor is 7-től este 9-ig leszünk nyitva. Ezzel annyi a probléma, hogy egyáltalán nincsen szabadságunk. Semmilyen. Nem csak a nyaralásra gondolok, ha betegek vagyunk, akkor sincs. Ilyen esetekben mérlegelhet az ember, hogy vagy bevonszolja magát és valahogy kibírja, ha kell a pénz, vagy otthon marad, de akkor ugye a váltótársat is kellemetlen helyzetbe hozza, ugyanis ő 14 órákat kell lehúzzon akár egy teljes hétig. Ilyenkor is két lehetőség van, vagy ledolgozom a kihagyott időt, ami pl. egy betegségnél visszaeséshez is vezethet, vagy nem dolgozom le, viszont ebben az esetben annyival kevesebb pénzt viszek haza hónap végén. A lényeg, hogy nincs táppénz, betegnek lenni luxus, nyaralásról pedig nem is álmodhatok. Papíron természetesen 6 órára vagyunk bejelentve, a jelenléti íven pedig kötelesek vagyunk kitalált szabadságokat beírni, így papíron minden stimmel. Ilyen esetben hová lehet fordulni, ha nem szeretném tovább szó nélkül tűrni, hogy kihasználnak?Köszönettel, Viki”

DEVIL WEARS PRADA, THE (2006) - MERYL STREEP - ANNE HATHAWAY., Image: 137128515, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

A probléma, amiről Viki ír, egyáltalán nem szokatlan, talán te is kerültél már hasonló szituba, viszont a jogi oldalát alaposan meg kell vizsgálni minden szempontból, nehogy neked legyen bajod abból, hogy megpróbálsz kilépni ebből a szorult helyzetből. Kezdjük onnan, hogyha bármilyen olyan helyzet merül fel a munkahelyeden, ami sérti a jogaidat, akkor a munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. A bíróság előtt azonban tanácsos felkeresned egy ügyvédet, akivel közösen kiértékelitek a helyzeted, így tudsz dönteni a következő lépésről. A munkaügyi bíróságok azok, amelyek eljárnak első fokon. Ha a döntés számodra nem megfelelő és fellebbezni szeretnél, akkor a törvényszékekhez kell fordulnod.

Minden munkavállaló rendelkezik szabadsággal, amiből 7 napot a munkáltatónak a te kérésed alapján kell kiadnia, vagyis nem mondhat rá nemet. Ha szabadságra szeretnél menni, akkor azt előtte 15 nappal be kell jelentened. Egyébként az alapszabadság 20 nap évente, ehhez jön hozzá a pótszabadság, ami a korodtól függően növekszik, max. +10 napig (45 év fölött van a 10 nap), illetve gyerekek után is járnak napok, sőt még egyes típusú speciális munkákért is (pl.: ha föld alatt dolgozol). Ez azt jelenti, hogy a többi napoddal a munkáltató rendelkezik, ő adja ki neked, úgy, hogy 15 nappal korábban a tudomásodra hozza. Ezeket figyelembe véve egyértelmű, hogy jogsértő az, hogy Vikit nem engedi a főnököd szabadságra. Viki esete viszont azért nehéz, mert azt írja, hogy náluk minden papír stimmel. Ahhoz pedig, hogy a munkaügyi bíróság komolyan vegye ezt a problémát, ahhoz kell lennie valamilyen írásos dokumentumnak arról, hogy ő kért szabadságot, amit a munkáltató elutasított. Azzal nem lehet érvelni, hogy szóban megkérdezte és a főnöke szóban elutasította, mert ez sajnos nem hivatalos és nem formális.

Alapvetően a munkaszerződés, mint minden szerződés, kétoldalú és kölcsönös megállapodáson alapszik, vagyis az abban foglaltakat aláírta Viki is és a munkáltató is. Innentől kezdve ez úgy néz ki, hogy Viki elfogadta azokat a feltételeket, amik a szerződésben rögzítve vannak. Ha 6 órára van bejelentve, de 7-8 órát dolgoztatják, és ezért több pénzt kap, akkor felmerülhet az a probléma is, hogy abból a plusz összegből, amit ezért kap, nem adózik. Nyilván ez nem jogszerű így, de sajnos, ha ezzel a problémával elmegy a munkaügyi bíróságra, abból neki is származhat kára.  Ha van jelenléti ív, és azon beírják, hogy több órát van ott, de ezért nem kap plusz pénzt, akkor érdemes ezzel foglalkozni. A munkaidőt a munkáltatónak kell nyilvántartania. Ha túlóráztatnak, akkor valamiféle ellenszolgáltatást kapni kell ezért, gondolok itt például a túlórapénzre, vagy arra, hogy a ledolgozott időt szabadidőként kiadják. A munkaszerződés tartalmazza az alapbért, azt, hogy hány órában kell dolgozni és a munkakört is. Ha valami igazolhatóan nem felel meg annak, mint ami az aláírt munkaszerződésben van, akkor nyugodtan fordulhatsz a munkaügyi bírósághoz, de azt megelőzően szerintem konzultálj szakemberrel, mert elképzelhető, hogy peren kívül is megoldható az ügy.

Vikinek inkább azt ajánlanám, egyeztessen arról, hogy közös megegyezéssel eljöhet-e onnan, ha nem, akkor esetleg mondjon fel, és próbáljon meg egy normális munkahelyet találni, ahol megbecsülik! Ha ezt nem teheti meg, akkor jó taktika, ha írásban ad be szabadságra vonatkozó kérelmet a főnökéhez, és ha ő ezek után sem adja meg a szabadságot, akkor az okiratokkal máris igazolni tudja az esetleges jogsértést. Ez megkönnyíti a jogérvényesítés lehetőségét, így valószínű, hogy per esetén a bíróság igazat fog neki adni.

A legjobb egyébként, ha az egészet megelőzöd, és amikor munkát vállalsz, csak akkor írod alá a munkaszerződést, hogy ha az megfelel a valóságnak! Ez azért nagyon fontos, mert csak így lehet egy esetleges jogsértéssel szemben hatásosan fellépni és a munkaügyi bírósághoz fordulni.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!