Mit tehetsz, ha ellopták a mobiltelefonodat?

Forrás: Ez jogos | 2017 március 2.

„Kedves Réka! Múlthéten ellopták az egyik barátnőm mobilját. Nagyon el volt keseredve, de semmit nem csinált, mert úgy volt vele, hogy már úgysem tudja visszaszerezni és a rendőrség valószínűleg nem fogja megtalálni. Azóta gondolkoztam és rájöttem, hogyha velem ilyen történne, én nem szeretném magam ennyire tehetetlennek érezni. Tudsz ilyen esetre valami tanácsot adni? Juli”

Casual woman typing on the smartphone in the city.

(Fotó: US Getty Images)

Manapság már mindenkinek az egyik legfontosabb tárgy az életében a mobiltelefonja. Őszintén irigyelem azokat, akik simán ellennének egy hétig mobil nélkül, mert én már akkor megőrülök, ha lemerülök és nincs nálam töltő. Szerintem nem meglepő, hogy sokunk számára ilyen fontos ez a tárgy, mert ha belegondolsz, akkor már rég nem csak telefonálásra használható. Fogadok, hogy te is rengeteg képet tárolsz a telefonodban, a Facebookon lógsz unalmas perceidben, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a kedvenc zenéid is le vannak rá töltve és munkába menet maximum hangerőn hallgatod a legújabb Adele számot.

Ha viszont megtörténik az, amitől rettegsz, az első dolgod az legyen, hogy tiltasd le a SIM-kártyádat a szolgáltatónál! Ez előtt még annyit tehetsz, hogy megpróbálod megcsörgetni magad. Lehet, hogy csak elhagytad a telódat és egy becsületes ember megtalálta, aki vissza szeretné hozzád juttatni. Ha viszont nem ez a helyzet, és valószínűleg ellopták, akkor mindenképp tegyél feljelentést! Ezt a helyi rendőrkapitányságon teheted meg. Kérdéses, hogy mennyire fogják komolyan venni, sajnos az a tapasztalat, hogy ezekkel az ügyekkel nem olyan mélységekben foglalkoznak, mint amennyire azt ilyen helyzetben szeretnéd.

Azért, hogy a rendőrség a lehető legtöbbet tudja megtenni az érdekedben, készülj fel előtte! Ha láttad az illetőt, aki ellopta a telefonodat, akkor gondold át, hogy hogyan nézett ki és mi volt rajta, ezeket célszerű leírni is, így a rendőrségen már nem kell majd azon gondolkoznod, hogy valamilyen részletet elfelejtettél. Vigyél magaddal valami papírt, amivel tudod igazolni, hogy a telefon a tiéd pl.: egy számlát. Ha pedig van olyan alkalmazásod, ami tud neked adatot küldeni arról, hogy hol volt utoljára a telefon, akkor azzal nagyban megkönnyíted a rendőrök dolgát. Ezek az alkalmazások a telefon használatakor automatikusan küldik az infót, így ha nem egy profi lopta el a telódat (aki sajnos fel tudja törni és kikapcsolni ezt), nagy esély van a megtalálásra! Amit még megtehetsz, hogy posztolod mindenhova, hogy eltűnt, és figyeled a következő napokban a hirdetőoldalakat, hátha valaki felrak egy ugyanolyan telefont, gyanúsan áron alul.

Hallottál már az IMEI-számról? Ha nem, akkor ne aggódj, mert sokáig én sem, de elég hasznos. Egy IMEI szám tartozik minden mobilhoz, ez a mobilod nemzetközi azonosító jele. Hasznos, ha ezt felírod magadnak valahova (ha Androidos a telód, akkor ezt a Google Irányítópultban találhatod meg, de egyébként minden készülék esetében benne szokott lenni a szerződésben, vagy rajta szokott lenni a számlán), mert ezáltal lenyomozható, hogy hol található a mobil az adott pillanatban, plusz ezzel le is lehet tiltani az összes hálózatról. Sőt, még arra is van lehetőségünk az IMEI szám segítségével, hogy távolról is letöröljük róla az adatokat! Ennek a lényege egyébként az, hogyha a SIM-kártyát ki is veszik a telóból, akkor is beazonosítható marad az IMEI szám alapján.

Fontos hangsúlyoznom a megelőzést! Mivel utólag is ugyan sok lehetőséged van, de a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a lopott telefon gyakran nem lesz meg soha többé. Ez ugyan nem jogi kérdés, de mondok pár hasznos tippet, hogy hogyan óvd meg az egyik legféltettebb kincsedet! Jelkódot mindenképpen állíts be, vagy feloldáshoz szükséges mintát. Ha a mobilod ujjlenyomat-érzékelős, használd ki ezt a funkciót! De ezen felül is vannak még különböző megoldások arra, hogy növeld a biztonságot. Ha iPhone-od van, akkor lépj be a beállításokba, utána az iCloudba, ahol találsz egy olyan opciót, hogy „iPhone keresése”. Na, ez az, amit mindenképp kapcsolj be, mert így több esélyed van arra, hogy a telód meglegyen, ha ellopják, illetve ezen keresztül zárolhatod is! Ha az Androidosok táborát erősíted, akkor sem bonyolult a helyzeted. Az Android eszközkezelő alkalmazást kell letöltened, amit nem is érdemes magyaráznom, mert az alkalmazás lépésről-lépésre halad majd együtt veled, hogy aztán ha ellopják vagy elveszted a telódat, jó esélyed legyen rá, hogy meglesz. Nézd meg a képeket, mutatom rajtuk, hogy mit kell látnod:

IMG_0727

IMG_0728

IMG_0729

Remélem, hogy soha nem fog veled ilyen történni, de ha mégis, akkor kövesd azokat a lépéseket, amiket leírtam, mert így van a legnagyobb esélyed arra, hogy megkerüljön az elveszett telefonod!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!