Milyen képeket oszthatsz meg ingyen a blogodon?

Forrás: Ez jogos | 2017 március 7.

„Kedves Réka! Gondolkoztam azon, hogy a weblapomat szívesen díszíteném szép képekkel, viszont nem tudom ennek a jogi szabályozását. Sokan mondják, hogy ami a neten van, azt szabadon használhatom, de nem akarok gondot ebből, ezért inkább megkérdezlek. A másik kérdésem meg az, hogy az ismerőseim gyakran osztanak meg Facebookon olyan képeket, amiken én is szerepelek, viszont én egyáltalán nem szeretném, hogy ezeket bárki is lássa. Ilyenkor mit tehetek? Szólhatok nekik, hogy szedjék le a képet? Köszi! Anna”

SEX AND THE CITY: THE MOVIE (2008) - SARAH JESSICA PARKER., Image: 137164460, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Sokan gondolják azt, hogy a weboldalukon, blogjukon netről szedett fotókat felhasználhatnak teljesen szabadon, mindenféle kötöttségek nélkül. Ebből könnyen adódhatnak problémák, úgyhogy segítek ezeket tisztázni! Azt mindenekelőtt fontos megértened, hogy nincs kifejezetten különbség aközött, hogy valamilyen képet az interneten teszel közzé, vagy nyomtatott sajtóban használod fel. Mégis sokan úgy gondolják, hogy az interneten mindent szabad, nem foglalkoznak a szerzői jogokkal.

Először is kép szerzői joga azé, aki azt készítette. Nagyon sok esetben internetes fotóknál nem lehet tudni azt, hogy ki készítette a képet, de ilyen esetben sem szabadon felhasználható az adott fotó. Mindemellett a szerzői jog nem függ attól, hogy a kép egy remekmű, vagy csak egy homályos fénykép a szekrényedről. A törvény úgy fogalmaz, hogy a szerzői jogi védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől. Otthon a saját gépedre a képeket, mint magánszemély, nyugodtan letöltheted. Viszont ez már nem foglalja magában azt, hogy utána kitedd a képet bármilyen (közösségi) oldalra, még csak design céljából sem. Ezen kívül abban a pillanatban, hogy üzleti céllal töltesz le egy képet, vagy ha bevételhez jutsz vele, máris külön engedélyt kell kérned. Amit például a Google képkeresőjében találsz, az sem szabadon felhasználható. Ez csak egy kereső, a nevében is benne van. Egyébként a Google a fotók mellett fel is hívja a figyelmed arra (igaz, elég nehezen észrevehető, de legalább ott van), hogy a képeket szerzői jog védheti.

A legjobb, ha olyan képet, aminek nem ismered a szerzőjét, nem használsz fel. Ha utólag a kép készítője felkeresne, akkor esetlegesen egy kártérítési pernek nézhetnél elébe. Erre pedig nem vágysz, igaz? Tehát akkor jogosan merül föl a kérdés, hogy milyen képeket használhatsz fel és hogyan? Mondom a legfontosabbakat, amikre mindig figyelj!

1. Azért, mert egy kép felkerül az internetre, nem veszíti el a szerzői jogokat! Persze, sokan mondják, hogy ami az interneten van, az onnan már soha nem kerül le, meg azt is sokan mondják, hogy bárki felhasználhatja/visszaélhet vele. Persze az igaz, hogy bárkihez eljuthat a képed, hiszen létezik a megosztás, az egymásnak küldözgetés. De az interneten levő képeket sem lehet ám szabadon felhasználni, mint láthatod!
2. Fontos azzal tisztában lenni, hogy a szerzői jognak nincs jele feltétlenül. Persze, sokan aláírják a képeiket/festményeiket, de ez nem elvárás. A szerzői jog akkor is megilleti a készítőt, ha ő az elkészítésen kívül semmi mást nem csinált!
3. Ha megszerzed a kép készítőjétől az engedélyt a felhasználásra, akkor azt utána már posztolhatod is. Lehet, hogy ezért jogdíjat kell majd fizetned. Vannak olyan képek, amelyek ingyenesen felhasználhatóak, viszont ennek mindig utána kell járni és meg kell róla győződni, hogy tényleg így van. Mindig tüntesd fel a szerző nevét és a kép forrását, akár a képen, akár alatta vagy kommentben.
4. Vannak adatbázisok, ahova feltöltenek olyan képeket, amiknek az adott cég már megszerezte a szerzői jogaikat. Itt is fizetni kell ahhoz, hogy a neked leginkább tetsző képeket posztolhasd! A felhasználásra ugyanaz vonatkozik, mint amit az előző pontban említettem.
5. Ha a képet te készítetted, vagy valaki neked készítette, akkor azt nyugodtan bárhol használhatod. Szerintem az a legjobb, ha mindig te készíted a képeket, mert ez a legolcsóbb és a legbiztonságosabb megoldás! Ma már a mobiloknak köszönhetően ez nagyon egyszerű, mert szinte bárhol lőhetsz jó képeket.

A témához passzoló, de mégis kicsit más a második kérdésed. Mi van akkor, ha azt látod, hogy egy rólad készült képet tölt fel valaki az internetre? Ebben az esetben te vagy az áldozat. Régebben csak a képmás nyilvánosságra hozásához kellett a személy hozzájárulása. A jelenlegi szabályozás viszont úgy szól, hogy már a képmás elkészítéséhez is szükséges az érintett személy hozzájárulása. Kivétel ez alól a tömegfelvétel, illetve a nyilvános közéleti szereplésről készült fotó. Tehát nyugodtan kattintgathatod a fényképeződet egy fesztiválon, amikor a kedvenc zenekarod van a színpadon. Ha valaki valamikor úgy készít rólad fotót, hogy te azt nem engedélyezted, akkor akár sérelemdíjat is követelhetsz, de persze elsődlegesen ilyen esetben a jogsértővel kell felvenni a kapcsolatot és megkérni, hogy orvosolja a sérelmedet. Vagyis az új törvény lehetőséget biztosít arra, hogy hatékonyan fellépj a jogsértővel szemben egy gyorsított eljárás keretében. Vagy első lépésben nyugodtan szólj az ismerőseidnek, hogy töröljék le azt a fotót, mert te nem adtál engedélyt arra, hogy közzétegyék. Nem csak a kép elkészítéséhez, hanem a megosztásához is szükséges a beleegyezésed!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!