Hogyan védheted meg magad, ha megtámadnak vagy betörnek hozzád?

Forrás: Ez jogos | 2017 március 10.

„Szia Réka! Tegnap betörtek a szomszédunkhoz, nagyon megijedtem, hogy az én lakásom lesz a következő. Ha éjjel betörnek hozzám, akkor mit tehetek? Bánthatom a betörőt, vagy csak akkor, ha ő is bántani akar engem? Gyakran félek attól is, hogy amikor buliból jövök haza, valaki megtámad és megpróbál kirabolni vagy elrabolni. Szeretném tudni, hogy hogyan védhetem meg magam! Köszi! Bianka” 

cameron-diaz-film-still-cosmopolitan

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Én is sok betörésről olvastam mostanában, például nemrég Puskás Petinél is jártak betörők, akit nagyon megrázott ez az eset. Ez nem meglepő, szerintem ettől mindenki fél. A kérdés csak az, hogy vajon meddig mehetsz el akkor, ha úgy érzed, hogy veszélyben van az életed? Tehát mit tehetsz meg akkor, ha éjjel megtámadnak az utcán, vagy ha betörnek hozzád? A hatóságok nem lehetnek mindig melletted, hogy megvédjenek, ezért is van jogod ahhoz, hogy megvédhesd önmagadat vagy másokat.

A BTK alapján az ilyen típusú jogtalan támadásokat úgy kell tekinteni, mintha arra irányult volna, hogy az életedet elvegye. Ebben az esetben viszont nem büntethető semmi olyan cselekmény, ami ahhoz volt szükséges, hogy megvédd magadat vagy másokat. Akkor sem vagy büntethető, ha félelemből az adott pillanatban nem jól méred fel a helyzetet, és ezért túlléped azt, ami ahhoz lett volna szükséges, hogy hatásosan védekezz. Úgyhogy nem kell félned attól, hogyha betörnek, nem védheted meg magad.

Ami fontos viszont, hogy a BTK alapján nem okozhatsz nagyobb sérelmet, mint aminek a megakadályozására törekszel. Biztos sokszor hallottad már azt, hogy a védelmi cselekménynek arányosnak kell lennie a támadással. Ez igaz, de bizonyos helyzetekben még akár az is jogszerű lehet, ha a védelmi cselekmény a támadó megölését jelenti. Ez teljesen logikus, ha belegondolsz, mert ha valaki az életedre tör, akkor nem fogsz egy helyben állni és hagyni, hogy megöljön, csak azért, mert adott esetben a jog nem engedné meg, hogy hatásosan védekezz. De persze szerencsére nem ez a helyzet, ezt csak azért tartottam fontosnak kiemelni, mert pár éve nagyon felkapottak voltak a „ha betörnek hozzád, akkor megölheted a betörőt” cikkek, hiszen akkoriban változott meg a szabályozás.

Alapvetően a büntethetőséget az is kizárja vagy korlátozza, ha kényszer alatt cselekszel, vagy ha megfenyegetnek. Magyarán ha valaki rákényszerít arra, hogy valamilyen bűncselekményt hajts végre, akkor nem leszel büntethető, ugyanis abban a helyzetben képtelen voltál az akaratodnak megfelelő magatartást tanúsítani. Ha a fenyegetés vagy a kényszer csak korlátozta az akaratodat, akkor enyhíthető a büntetés.

Jogos kérdés az, hogy ilyen esetben mivel védekezhetsz. Mondok pár tippet, ami nekem vagy a barátaimnak bevált. Csajoknak szerintem a legpraktikusabb védekező eszköz a gázspray. Egyrészt nagyon könnyű a használata, másrészt nagyon kicsi, így még a legapróbb táskában is kényelmesen elfér.  A bevizsgált, legálisan árusított gázspray, amit megvehetsz a fegyverboltokban, nálad lehet és használhatod is veszély esetén, de persze vannak azért korlátozások. A törvény úgy szól, hogy a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázspray az, ami nálad lehet, kivéve a közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeken. Ha bemész egy fegyverboltba vagy vadászboltba, akkor tudsz kérni pár ezer forintért olyat, ami megfelel a kitételeknek. A gázspray azért is hasznos, mert maradandó károsodást nem okoz, de elég időt nyerhetsz vele, hogy elmenekülj a támadód elől és segítséget hívj.

Ajánlom még az ingyenes önvédelmi tanfolyamokat is, amit kifejezetten nőknek szerveznek, hogy ne érezd magad ennyire kiszolgáltatottnak. Megtanítanak pár olyan mozdulatot, amivel a támadódat meglepheted, és talán ártalmatlanná teheted. Nagyon fontos, hogy nem szégyen a futás! Sőt, a kiabálás sem! Ha este sétálsz haza egy buliból, és valaki megpróbál megtámadni, ki- vagy elrabolni, akkor próbálj meg elfutni és közben kiabálj segítségért. Sok helyről hallottam már azt, hogy a „Segítség” helyett a „Tűz” szó kiabálása eredményesebb, az emberek hamarabb fognak kinézni az ablakon és utána a segítségedre sietni. Vannak applikációk is, amelyekkel nyomon tudjátok követni a barátnőiddel egymást. Így amikor mentek hazafele, végig tudjátok csekkolni, hogy ki hol tart, és ha valamelyikőtök veszélyes helyzetbe kerülne, akkor a segítség nagyon gyorsan meg tud érkezni.

A jogos védelem az Alaptörvényben is benne van, így az, hogy fellépj a jogosulatlan támadással szemben a saját védelmed, vagy mások érdekében, már az alapjogoddá vált, úgyhogy ne félj élni vele! Ha jogosan véded meg magad, a törvény a te oldaladon áll!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!