Ezért ne vásárolj hamisított cuccokat

Forrás: Ez jogos | 2017 március 14.

„Szia Réka! Nagyon sok barátnőm szokott külföldről replikákat rendelni, én arra lennék kíváncsi, hogy ebből lehet valami gond? Mit tehetek akkor, ha veszek a boltban egy parfümöt, ami eredetinek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az? Zsuzsi”

louis-vuitton-taska-cosmopolitan

(Fotó: US Getty Images)

Ha valahonnan valami olyat vásárolsz, ami hamisnak bizonyul, akkor biztos felmerül benned a kérdés, hogy megéri-e ezzel foglalkozni, vagy az lenne a legegyszerűbb, ha csak elengednéd az egészet. Lehet, hogy nem érdemes egy pár száz forintos dolog esetében balhézni, de kétlem, hogy nem tennél semmit, ha egy tíz- vagy százezrekért rendelt táskádról vagy órádról derülne ki, hogy csak másolat. Ezekben a helyzetekben viszont általában igaz az, hogy jobb előbb okosnak lenni. Mielőtt megveszed a terméket, nézd meg, hogy a védjegy biztosan rajta legyen. Arra is figyelj, hogyha valamit gyanúsan áron alul kínálnak, akkor kevés az esély arra, hogy eredeti termékkel van dolgod.

Nagyon sokan részesítik előnyben a hamisítványokat, a replikákat. Ez alatt azt értem, hogy vannak olyanok, akik nem véletlenül vesznek meg valamit, amiről utólag kiderül, hogy nem eredeti, hanem már eleve úgy akarnak megvenni valamit, hogy tudják, az egy hamisítvány. Az ilyeneket áruló cégeket és magánszemélyeket pedig elvileg büntetik, elég keményen. Az a baj, hogy csak elvileg. Gyakorlatilag mivel rengetegen foglalkoznak akár interneten, akár piacon hamisítványok árulásával, így ez szinte lehetetlen feladat. Persze a replikák tömeges vásárlásának az az oka, hogy ezek sokkal olcsóbbak az eredeti termékeknél, viszont azért, mert a minőségük rosszabb és esetleg veszélyesek is lehetnek, hiszen ezeket gyakran nem ellenőrzik.

Tehát a törvény bünteti azt, aki a versenytárs hozzájárulása nélkül árul úgy valamit, hogy annak olyan a külseje, csomagolása, megjelölése vagy elnevezése, amiről egyértelműen felismerhető az eredeti termék. De azt is bünteti a törvény, aki ilyet forgalomba hozatal céljából szerez meg és tart magánál, esetleg árusítja is. Például ott az Adidas márka, aminek gyakran találkozhatsz Adidos nevű utánzataival, amiknél egyértelmű, hogy ez nem egy új termék, hanem koppintás. Apró eltérések az eredetitől, amiket észrevehetsz ugyan, ha nagyon megnézed, de a kevésbé szemfüles vásárlóknak megtévesztő lehet. Aki ilyet árul, az hamisít, ami azt jelenti, hogy lemásolja egy eredeti termék külsejét, tulajdonságait annak érdekében, hogy az eredeti márka ismertsége révén nagyobb bevétele származzon az értékesítésből. Jogi értelemben hamisítás a termékek lemásolása, a védjegyhamisítás, sőt a kalózkodás is.

Ahhoz, hogy a jogaidat érvényesíthesd, kelleni fog a számla! Ha boltban vetted azt, amit hamisnak gondolsz, akkor vidd vissza és kérd a termék cseréjét vagy a vételár kifizetését (arról, hogy hogyan vihetsz vissza valamit a boltba, egy másik bejegyzésemben olvashatsz bővebben). Ezen kívül fordulhatsz még a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz.

Én azt javasolom, hogy inkább gyűjtögess kicsit tovább, de az eredeti táskát/órát/sminket/parfümöt/ruhát vedd meg, mert ebben az esetben egy biztosan jó minőségű termékhez fogsz jutni, nem kell szembenézned azokkal a kockázatokkal, amikkel akkor, ha hamisítványt veszel. Nekem van olyan barátnőm, aki nagyon rosszul járt, mert amikor nagyon divatosak lettek a matt folyékony rúzsok, mivel nem akart olyan sok pénzt kiadni az eredetiért, egy replikát rendelt. Aztán amikor megérkezett és elkezdte használni, három nap múlva meg is bánta, ugyanis kétszeresére dagadt fel a szája valamelyik kifürkészhetetlen anyagtól, ami benne volt. Kozmetikai szerekkel amúgy se kísérletezz, ezek a hamisítványok nagyon veszélyesek, semmiképp se így próbálj meg spórolni a sminkeden, hanem akkor inkább válaszd a drogériákban az olcsóbb árkategóriás sminktermékeket, amelyek bevizsgáltak, ellenőrzöttek!

Azért persze mindenképp fontos tisztázni azt, hogy hamis termék vásárlása Magyarországon nem büntetendő, csak a forgalmazása, gyártása az. Még egy dolog, amiről jó, ha tudsz: a hamisítványok nem csak az egészségedre veszélyesek, hanem a gazdaságra is, komoly problémákat okozhatnak. Egyrészt az eredeti termék gyártójának kevesebb lesz a bevétele, másrészt még munkahelyek is megszűnnek amiatt, hogy sokan az olcsóbb, hamisított termékeket veszik meg.

Az is fontos jogi szabályozás, hogy aki rossz minőségű terméket jó minőségűnek hirdetve forgalomba hoz, bűncselekményt követ el. Ez már akkor is igaz, ha csak olyan előkészületeket tesz, amik rossz minőségű termék forgalomba hozatalára irányulnak. Viszont nem büntethető az, aki eredetileg nem tudott arról, hogy a termék rossz minőségű, és amint erről tudomást szerez, azonnal tesz azért, hogy az a termék hozzá visszakerüljön. Rossz minőségű termék minden olyan dolog, ami nem felel meg a jogszabályban, vagy az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi szabályozásaiban előírt minőségi vagy biztonsági követelményeknek. Ha nincs ilyen előírás, akkor az a rossz minőségű termék, amit nem lehet rendeltetésszerűen használni, vagy nagymértékben csökkent a használhatósága.

Vásárolj mindig tudatosan, és ne felejtsd el, hogyha hamisítványt vásárolsz, akkor ugyan téged nem büntetnek meg, de ezzel olyan kereskedelemnek kedvezel, amely bűncselekménynek minősül! Dönts felelősségteljesen, és hiába csábító az olcsóbb, válaszd az igazit!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!