„Hamis pénzt kaptam vissza! Mit tehetek ilyenkor?”

Forrás: Ez jogos | 2017 március 21.

Szia Réka! A héten amikor fizettem a boltban, új kétezrest kaptam vissza. Először meglepődtem, mert elkerülte a figyelmemet az, hogy új bankjegyet vezetnek be, aztán elgondolkoztam raja, hogyha hamis lenne, valószínűleg nem mernék szólni, se senkit kérdőre vonni. Mi a helyzet a pénzek hamisításával, mit lehet tenni, ha hamis pénz kerül a kezünkbe? Zsani”

"The Wolf Of Wall Street"

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Az előző hamisítványokkal foglalkozó posztom után még egy nagyon fontos hamisítványokkal kapcsolatos kérdés, hogy mi van akkor, ha hamis pénzt kapsz valahonnan? A Büntető Törvénykönyv persze bünteti a pénz hamisítását és a hamis pénz forgalomba hozatalát. De ilyen esetben simán előfordulhat az, hogy észre sem veszed, hogy hamis pénzt kapsz, már arra sem emlékszel, hogy honnan van és csak akkor fog kiderülni ez az egész, amikor fizetni szeretnél vele. Ilyen esetben az eladónak mindenképp mondd meg, hogy te erről nem tudtál. Ha rendőrt hívnak, akkor sem kell kétségbe esned, mert tisztázhatod magad a hatóságok előtt, hiszen te jogszerűen szerezted azt a pénzt és valódinak hitted és amint megtudtad, hogy hamis, már nem akartál fizetni vele, vagyis nem akartad forgalomba hozni. Az esetről jegyzőkönyvet fognak készíteni és fel fogják venni a személyes adataidat, illetve mindent, amire emlékszel azzal kapcsolatban, hogy hogyan került hozzád az a bankjegy. Ha nem hívnak rendőrt, akkor viszont te telefonálj be a kerületi rendőrkapitányságra és tegyél feljelentést. A pénzedet sajnos nem fogod visszakapni, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nem téríti meg a hamis bankjegy ellenértékét. Abban az esetben, ha már eleve gyanús a pénz, amit valahol kaptál, el kell vinned egy bankhoz vagy postai pénztárhoz (sőt, még akár az MNB-hez is) szakértői vizsgálatra, hogy megállapítsák az adott bankjegy valódiságát vagy hamisságát. Emellett az is jó megoldás, ha a rendőrséghez fordulsz a gyanúddal. Maximum 30 munkanap múlva fogsz a szakértői vizsgálatról üzenetet kapni, és ha a gyanúd alaptalan volt, akkor meg fogják téríteni a címlet ellenértékét. Azért azt még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem csak az követ el bűncselekményt, aki elkészíti a hamis pénzt, hanem az is, aki tudatában van annak, hogy a pénz, amivel fizetni akar, hamis.

uj-2000-forintos-bankjegy-cosmopolitanjpg

Az új kétezres

Jelenleg mi a helyzet a bankjegyekkel? Jogosan merül fel a kérdés, hiszen az elmúlt években megváltozott a 10.000-es is, aztán szép sorban a 20.000-es és most a 2000-es és 5000-es. Talán nem hallottál róla, hogy a régi bankjegyeket be fogják vonni. 2017. július 31-étől nem fogadják el a 2016 előtt kibocsátott 2000 forintos és 5000 forintos bankjegyet. Majd ezt követően 2017. december 31-én a 2015 előtt kibocsátott 20000 forintost is be fogják vonni. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve ezek nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek, vagyis nem használhatod fel őket vásárláskor. Utána már csak az új címleteket használhatod fel, ha mész shoppingolni. Azokat a címleteket, amiket be fognak vonni, bankoknál vagy a posta fiókjaiban vagy az MNB-nél lehet beváltani. A bevonási határidő előtt viszont előfordulhat az, hogy ezért a szolgáltatásért fizetned kell a bankoknál, postáknál. Mi van akkor, ha elfelejted a bevonási határidőt és utána találsz még a régi pénztárcádban egy ötezrest? Nem kell aggódnod ekkor sem, a bankok és a posta is átváltja őket neked egészen 2020-ig, az MNB pedig 2037-ig. Az új címletek kinézetéről lehet hallani jót és rosszat is, mindenki döntse el maga, hogy tetszik-e neki, viszont azt jó, ha tudod, hogy ezeknek a biztonsági elemeik sokkal jobbak. Magyarán nehezebb őket hamisítani, így az a probléma, amit a bejegyzés elején kifejtettem, talán már nem is lesz aktuális.

uj-5000-bankjegy-cosmopolitan

Az új ötezres

Én azt javasolom, hogy mindig vess egy pillantást arra a pénzre, amit kézhez kapsz, hogy a kellemetlenségeket elkerüld! Ez azért is fontos, mert mint említettem, a pénzedet nem fogod visszakapni, akkor sem, ha te nem tehetsz róla és nem is tudtál róla, hogy hamis pénzt kaptál. Mindig fordítsd a pénzt fény felé, nézd meg a vízjelet és a fémszálat, ugyanis ezek a hamis bankjegyeken nem láthatóak! Az is ajánlott, hogy egy másik ugyanolyan címlettel hasonlítsd össze, ami biztosan valódi. A Magyar Nemzeti Bank honlapján pedig megtalálhatod minden bankjegy leírását és a biztonsági elemeket, érdemes csekkolni!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!