Mikre figyelj, mikor új albérletbe költözöl?

Forrás: Ez jogos | 2017 március 23.

„Szia Réka! A munkám miatt fontolgatom, hogy albérletbe költözöm. Tudnál segíteni, hogy mire figyeljek, milyen szerződést kössek? Panka”

jennifer-lopez-plan-b-cosmopolitan

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Ha azon töröd a fejed, hogy jobb lenne a munkahelyedhez, egyetemedhez közelebb költözni, de nem telik saját lakásra, akkor nyilván az első, ami beugrik, az az, hogy bérelsz egy lakást. De persze ez nem olyan egyszerű, mert alaposan meg kell fontolni, hogy hol kezdd el a keresgetést, és utána hogyan költözz be, hogyan fizesd a bérleti díjat, stb… Egyre elterjedtebb már Magyarországon is, hogy valaki az egész életét egy vagy több bérelt lakásban tölti. Ennek az az előnye, hogy nem kell hirtelen milliókat előkapnod egy lakásvásárláshoz, aminél aztán folyamatos költségek adódnak, amik mind téged terhelnek.

A kereséssel kapcsolatban az a legjobb, ha megkérdezed az ismerőseidet, hátha valaki tud egy jó helyet elérhető áron. Ha ez nem opció, akkor rengeteg internetes oldal van, ahová ilyen hirdetéseket tesznek fel, te pedig sok szempontot megadhatsz a kereséskor (hol szeretnél lakni, hányadik emeleten legyen, hány szoba, ár). Ez szerintem az egyszerűbb része a dolognak, de azt javasolom, hogy csak megbízhatónak látszó emberekkel köss üzletet, akik készségesen mindent elmondanak neked és minden fontos dolgot papírral tudnak igazolni.

Lehet, hogy nem teljesen tiszta az, hogy mi a különbség az albérlet és a bérlet között. A bérlet az, amit a lakás tulajdonosa ad ki neked, vagyis ő a bérbeadó. Ebben az esetben a bérlő te leszel. Ha viszont a lakás bérlője adja ki azt, akkor az már albérlet. Vagyis ha bérelsz egy lakást, de egy idő után már nem szeretnél ott élni, viszont még nem járt le a szerződésetek, akkor kiadhatod te is a lakást, mint albérletet (a tulajdonos hozzájárulásával).

A bérleti jogviszonyt a bérlő és a bérbeadó írásos szerződése hozza létre. Ha egy bérleti szerződést kötsz, akkor benne kell lennie az adataitoknak, az ingatlan körülírásának, a bérleti díjnak (+ közös költség díjának is), a kauciónak, az időtartamnak (ez tőletek függően lehet határozott, amit nem lehet csak úgy felmondani, és a meghatározott ideig fizetni kell a bérleti díjat; vagy határozatlan, amit bármelyikőtök rendes felmondással szüntethet meg), a szerződésszegésnek és annak is, hogy a szerződést hogyan lehet megszüntetni. Mindemellett azt is bele kell foglalni, hogy mik a tulajdonos jogai és kötelezettségei, és mik a te jogaid és kötelezettségeid, mint bérlő. Viszont ezeken kívül bármi olyan dolgot beleírhattok, amit a Polgári Törvénykönyv nem tilt meg.  Ha kíváncsi vagy azon túl is, amiket én leírok, akkor az 1993-as Lakásbérleti Törvényt ajánlom figyelmedbe. Az írásbeliség tényleg nagyon fontos, a szerződést ügyvéd vagy közjegyző előtt kössétek meg, a későbbi jogviták elkerülése érdekében.

A bérbeadó feladata az, hogy a lakást használatra alkalmas állapotban adja át. Neki kell gondoskodnia arról, hogy a lakást karbantartsa, a keletkezett hibákat megszüntesse. Mivel ő a tulajdonos, ezért a zavarásod nélkül időnként ellenőrizheti a lakás állapotát. Ne higgy a sok rémsztorinak, a tulajdonos nem törhet csak úgy rád, az ellenőrzéshez kell a te engedélyed is! Ha rendkívüli helyzet áll elő, akkor persze bemehet az engedélyed nélkül is a lakásba. Abban az esetben, ha a lakásban valami a te hibádból károsodik meg, neked kell fizetned. Azt, hogy a közös költséget, rezsit ki fizeti, a szerződésbe érdemes belefoglalni.

Ha nincs külön megállapodásotok, akkor a bérleti díjat előre, havonta (legkésőbb a hónap 15. napjáig), egy összegben kell megfizetni. Az nem történhet meg, hogy a tulajdonos önkényesen emel a bérleti díjon, mert erre csak megállapodás során van lehetőség, vagy ha a szerződésbe belefoglaltátok, hogy évente milyen mértékkel nő a díj. A bérleti díj átvételéről mindig készüljön számviteli bizonylat, amit mindig rakj el és őrizz meg. Ezzel tudod azt igazolni, hogy maradéktalanul megfizetted a bérleti díjat.

Ha már nem szeretnél tovább a bérelt lakásban élni, és határozatlan idejű a szerződésetek, akkor minden további nélkül felmondhatod azt. Viszont fontos, hogy a felmondást mindig írásban kell megfogalmazni, és úgy a bérbeadó rendelkezésére bocsátani. Jó, ha van róla bizonyítékod, hogy ez megtörtént, ezért ha személyesen adod át, akkor célszerű az átvételt aláíratnod.

Az első lakbéren kívül valószínűleg fizetned kell majd kauciót, ami általában pár havi bérleti díj összege. Ez az összeg a bérbeadónál marad, ez egyfajta biztosíték neki arra az esetre, ha kárt okoznál a lakásban, vagy ha nem fizetnél ki valamilyen díjat, ami téged terhel. Ha a szerződésetek lejár, és kiköltözöl a lakásból, akkor ha nem történt semmi ilyen, vissza fogod kapni ezt az összeget, vagy lelakhatod az utolsó hónapokban, de ezt nem árt szerződésbe foglalni.

Mindig legyél körültekintő, gondolj át minden lényeges dolgot, mielőtt lakást bérelnél, és amit fontosnak érzel, nyugodtan foglaljátok szerződésbe, mert ez a te javadat és a bérbeadó javát is szolgálja!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!