Mikor kell illetéket fizetni az ajándékok után?

Forrás: Ez jogos | 2017 március 28.

„Kedves Réka! Az egyik ismerősömtől egy nagyobb összeget fogok kapni ajándékba a diplomaosztómra. Az egyik barátnőm figyelmeztetett, hogy ennek lesznek költségei, nem csak annyi történik, hogy odaadja, én meg megköszönöm. Most akkor hogy is van ez? Petra”

Woman unpacking present, close up.

(Fotó: US Getty Images)

Ha ajándékot kapsz, neked sem jutna eszedbe elsőre (talán még sokadszorra sem), hogy ennek is vannak jogi szabályai és akár költségei is? Márpedig lehetnek ilyen esetek! A jog szerint ugyanis az ajándékozás is egyfajta szerződés, ami alapján az ajándékozó az ajándék tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott pedig annak átvételére köteles. Ingatlan ajándékozása esetén szükséges például az ajándékozási szerződést írásba foglalni, és ügyvéd vagy közjegyző közreműködése is szükséges, egyéb esetekben ez a formaiság nem érvényesül.

Kértél már vissza valakitől ajándékot? Valószínűleg nem, mert azt érzed, hogy az meglehetősen etikátlan lenne. Az a fura, hogy jogilag viszont ezt megteheted. Igen, az ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti! Na persze nem minden esetben teheti ezt meg, de van három olyan kivétel, amikor előfordulhat ez az egészen furcsa szituáció:

– Amikor az ajándékozónak a létfenntartása érdekében van szüksége az ajándékra. Emiatt viszont csak akkor van lehetőség a visszakövetelésre, ha az nem veszélyezteti annak a létfenntartását, aki az ajándékot kapta.

– A második eset, amikor súlyos jogsértést követsz el az ajándékozó, vagy az ajándékozó közeli hozzátartozója rovására. Ilyenkor vagy vissza kell adnod az ajándékot, vagy meg kell térítened az ajándék helyébe lépett értéket.

– A harmadik szitu pedig az, amikor az ajándékozási szerződés megkötésekor ismert volt egy olyan feltevés, amire figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, de utólag ez a feltevés meghiúsult, és ha ez eredetileg is így lett volna, akkor az ajándékozás nem történt volna meg.

És akkor most visszatérek Petra helyzetéhez, akinek valószínűleg illetéket kell majd fizetni a diplomaosztó ajándéka után, kivéve, ha egy közeli családtagjától kapja. Az ajándékozás illetékmentes egyenesági rokonok között, sőt 2014-től kezdve a házastársak is illetékmentesen ajándékozhatják meg egymást. Tehát ha mondjuk, a nagypapád úgy dönt, hogy neked akarja ajándékozni a házát, akkor neki nyilván semmit sem kell fizetnie, neked pedig azért nem kell fizetned illetéket, mert egyenesági rokona vagy.

Ingatlanok esetében, ha nem közeli hozzátartozó akar neked ajándékozni, hanem mondjuk egy jó barátod, aki elköltözik külföldre, de nem akarja eladni a házát, akkor lakóingatlan esetén 9% illetéket kell fizetned. Ha viszont nem lakást, vagy házat, hanem valami teljesen mást ajándékozna neked, aminek az értéke meghaladja a 150.000 Ft-ot, akkor 18% illeték fizetésére leszel köteles.

Ami nekem furcsa, hogy élettársak közötti ajándékozás sem illetékmentes, hanem ugyanúgy meg kell fizetni lakástulajdon esetén a 9%-ot, egyéb esetekben pedig a 18%-ot. Azért ez elég meglepő, mert szerintem a mai felfogás alapján már nincs sok különbség egy pár között, aki házasságban él, és egy pár között, aki csak élettársi kapcsolatban.

A pénzajándékozásra is hasonló szabályok vonatkoznak. Állampolgárok között 150.000Ft-ot meghaladó ajándékozások esetében kell illetéket fizetni, a fizetendő illeték mértéke pedig ismét 18%. Ha ingatlan tulajdonjogát kapod ajándékba, akkor azt az ingatlanügyi hatósághoz be kell jelenteni illetékkiszabásra. Ha pénz kapsz, vagy olyan értéktárgyat, aminek értéke a 150.000 Ft-ot meghaladja, akkor közvetlenül az állami adóhatóságnak vagy köteles bejelenteni, szintén 30 napon belül.  Az olyan ajándékozást, aminél nem keletkezik okirat, de illetékköteles, szóban is bejelentheted, amit majd írásba fognak foglalni, és a bejelentés megtörténtéről egy igazolást kapsz majd a NAV-tól.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!