Ezért állj meg segíteni minden balesetnél…

Forrás: Ez jogos | 2017 március 30.

„Szia! Tegnap miközben vezettem haza, láttam egy balesetet, és rögtön megálltam segíteni. Szükség is volt rá, mert sokkos állapotba kerültek a sérültek és volt pár csúnya vérző sebük is. Pár perc elteltével rájöttem, hogy én voltam az egyetlen, aki megállt segíteni. Miért van ez? Ha már az emberekben nincs annyi, hogy erkölcsből ezt megtegyék, nincs valami törvény, ami kötelez erre? Köszi a választ! Ancsa” 

HORRIBLE BOSSES JASON BATEMAN as Nick, CHARLIE DAY as Dale, JASON SUDEIKIS as Kurt HORRIBLE BOSSES [US 2011] [L-R] JASON BATEMAN as Nick, CHARLIE DAY as Dale, JASON SUDEIKIS as Kurt, Image: 166604760, License: Rights-managed, Restrictions: Strictly editorial use only. Credit line mandatory. Book cover use must be cleared with Mary Evans., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Érzékeny pontra tapintottunk ezzel a témával, azt gondolom, mégis fontos róla beszélni. Eddig nem sokat árultam el magamról, de most egy kicsit sztorizgatok. Pár évvel ezelőtt volt egy olyan időszakom, amikor nagyon sokszor ájultam el. Orvosi oka nem volt, én pánikbetegségre gyanakodtam. Egyik reggel mentem suliba, amikor a nagy tömeg miatt először elkezdtem szédülni, összeszorult a torkom, és úgy éreztem, hogy nem kapok levegőt, aztán elájultam. Pár másodperc múltán magamhoz tértem, remegve ettől az egésztől, és mit láttam? Legfeljebb szánakozó tekinteteket. Egyetlen nő volt az egész metrón, aki hajlandó volt hozzám odajönni, a következő megállónál lesegíteni a metróról és utána vizet adni. Elképesztően hálás voltam neki, de akkor is… Egy ember. A tucatnyiból. Elkeserítő, nem?!

Szerintem mindenféle törvény nélkül is alapvető kötelessége lenne mindenkinek, hogy segítsen azon, aki bajban van. Természetes, ha ilyenkor megijedsz, vagy azt gondolod, hogy ehhez kevés vagy. Vegyél egy mély levegőt, mert a  lényeg az, hogy valahogy segíts, bárhogy, ahogy tőled telik. Azon kívül, hogy én azt gondolom, hogy ennek mindenkinél belülről, erkölcsből kéne evidensnek lennie, szerencsére törvényi szabályozás is van rá.  Aki nem nyújt segítséget sérült- vagy olyan személynek, akinek az élete, testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Magasabb a büntetés akkor, és már nem vétségnek, hanem bűntettnek számít, ha a sértett meg is hal, pedig az életét a segítségnyújtás megmenthette volna. Az, aki a helyzetet gondatlan magatartásával előidézte, ismét csak súlyosabban büntetendő, ha nem nyújt segítséget. Sőt, a törvény súlyosabban bünteti azokat is, akik egyébként is kötelesek lennének segíteni. Ide értendőek az orvosok, rendőrök, mentők stb.

Nem azt fogalmazza meg a törvény, hogy meg kell mentened az illetőt, csupán annyi az elvárás, hogy a tőled elvárható segítséget add meg. Már az is elég lehet, és nagy segítség, ha csak megállsz mellette, meggyőződsz az állapotáról és értesíted a mentőket vagy tűzoltókat, vagy akárkit, akire szükség van. Természetesen senki nem kötelezhető arra, hogy olyat tegyen, amivel a saját életét, testi épségét veszélyeztetné. Szóval nyugi, ha egy égő házat látsz, akkor nyilván nem kell berohannod, hogy van-e bent valaki, akit kihozhatnál, de a tűzoltókat ki kell hívnod.

Nem egy és ugyanaz a segítségnyújtás elmulasztása és a cserbenhagyás, mégis sokan ezt hiszik. A cserbenhagyás azt jelenti, hogy egy közúti balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, onnan eltávozik anélkül, hogy meggyőződne róla, hogy valaki megsérült-e, segítségnyújtásra szorul-e olyan veszély miatt, ami az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegeti.  A segítségnyújtás elmulasztását bárki elkövetheti, viszont a cserbenhagyást csak az érintett járművezető.

Melyik a súlyosabb? Tételezzük fel, hogy autót vezetsz, amikor hív az egyik barátnőd telefonon, te pedig rápillantasz a képernyőre, hogy ki az. Ekkor egy pillanatra nem figyelsz a vezetésre, nekimész egy másik autónak, de anélkül, hogy megnéznéd, hogy történt-e valami, megállás nélkül továbbhajtasz. Utólag kiderül, hogy valaki súlyosan megsérült abban a másik autóban. Ilyenkor ugyan elkövetted a cserbenhagyás vétségét, de a segítségnyújtást is elmulasztottad, ami bűntettnek minősül (vagyis súlyosabb), hiszen te okoztad elő a veszélyhelyzetet és nem segítettél a tőled elvárható módon. Tehát ebben az esetben a segítségnyújtás elmulasztása miatt vonnának felelősségre, mert az a súlyosabb.

A segítségnyújtás szempontjából egyébként teljesen mindegy az, hogy az illető miért sérült meg. Ez alatt azt értem, hogyha a saját hibája miatt került olyan helyzetbe, hogy segítségre szorul, neked akkor is kötelességed segíteni rajta, ugyanúgy, mintha valamilyen természeti katasztrófa vagy támadás okozta volna a szituációt.

Ha nem nagyon vagy képbe az alapvető elsősegélynyújtással, akkor ajánlom, hogy menj el egy tanfolyamra, mert nagyon sokat tanulhatsz, arról nem is beszélve, hogy magabiztosabb leszel a tudásoddal, mert tudni fogod, hogy képes vagy akár egy élet megmentésére is Egy a lényeg: ha látod, hogy valaki rosszul van, menj oda, mert biztos ő is valakinek a fia/lánya/anyukája/apukája/szerelme/legjobb barátja, és te is örülnél neki, ha fordított helyzetben valaki segítene egy neked fontos személyen, igaz?

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!