Mielőtt nyomozni kezdenél a pasid után…

Forrás: Ez jogos | 2017 április 4.

Szia Réka! Azt hiszem, hogy a pasim megcsal. Mostanában nem túl jó a viszony köztünk, nem tudok erről beszélni vele. Valahogy szeretném kideríteni, hogy mi van a háttérben, ezért arra gondoltam, hogy magánnyomozót fogadok. Ezt egyáltalán megtehetem? Kell figyelnem valamilyen személyiségi jogokra közben? Zita” 

the-other-woman-cosmopolitan

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Ha már úgy érzed, nem maradt más választásod, mint a kémkedés, akkor se egyedül állj neki nyomozgatni, mert közel sem lesz akkora sikered, mint Sherlock Holmes-nak. De hol találhatsz magánnyomozót? Mint ma már mindent, ezt is az interneten a legegyszerűbb, hacsak nincs egy ismerősöd, aki tud megbízható személyt ajánlani. Alaposan fontold meg, hogy kit választasz, hiszen a legféltettebb magánéleti titkaidat is meg kell osztanod vele. Az első találkozón meg kell egyeznetek a feltételekről és az árról, aztán a magánnyomozó elkéri a megfigyelendő személy nevét és egy képet, esetleg más adatokat, amire szüksége lehet. Ezek az emberek profik, pontosan tudják a dolgukat, úgyhogy tartsd be azt, amit tanácsolnak. Viszont ez nem lesz egy olcsó mulatság, arra készülj fel előre! Már csak azért is maradjon ez az utolsó megoldás…

A rendőrség nyilvántartást vezet azokról, akik magánnyomozói tevékenységet folytatnak. Minden valódi magánnyomozónak rendelkeznie kell igazolvánnyal, ezen kívül be kell jelenteniük a tevékenységet a rendőrségen. Az igazolványt azért mindig csekkold le, nehogy átverjenek!

Azt is törvény és etikai kódex szabályozza, hogy egy magánnyomozó meddig mehet el a kutatása során. Adatokat gyűjthet, felvilágosítást kérhet, különböző nyilvántartásokban másolatot készíthet az adatokról, ha arra felhatalmazod. Képeket és hangfelvételt csak az információszabadságról szóló törvény adatvédelmi és személyiségi jogokra vonatkozó szabályai betartásával készíthet és használhat fel. Például olyan helyen nem készülhet fénykép, sem hangfelvétel, ahol a megfigyelés sértené az emberi méltóságot, például próbafülkében és mosdóban. A magánnyomozó megfigyelheti és követheti a személyt, viszont csak olyan helyeken, ahol bárki tartózkodhatna legálisan, vagyis mondjuk közterületen.

Vannak úgynevezett tiltott eszközök, amikkel előszeretettel élnek a magánnyomozók. Csak hogy pár példát említsek, ilyen például a poloska (lehallgató készülék) és a rejtett kamera is. A lényeg az, hogy ne menj bele semmi olyanba, ami tiltott, hiába ajánlja neked azt a magánnyomozó. Ez azt jelenti, hogy nem tartja tiszteletben a személyiségi jogokat és a törvényt, úgyhogy mindenképp keress egy új szakembert, aki legális eszközökkel dolgozik.

És végül mit tehetsz a bizonyítékokkal? Egy esetleges válóper során például felhasználhatod őket, de azt ne felejtsd el, hogy azt az embert, aki ellen fel akarod használni a képeket, valaha nagyon szeretted. Akármilyen csúnyán is bánt veled, neked nem kell lesüllyedni az ő szintjére. Más a kérdés, hogyha valami miatt (pl.: gyereketek elhelyezése) szükséges a felhasználása. Nyilván  csak olyan bizonyítékokat fogsz tudni felhasználni a válóper során, amelyeket legális úton szereztél meg. Egyébként sok magánnyomozással foglalkozó cég vállalja a válóperek előkészítését is, úgyhogy ha ezt látod az egyetlen megoldásnak, beszélj róla ott helyben!

Tényleg hangsúlyozni szeretném, hogy ez csak a legvégső megoldás legyen, hiszen gondolj bele, milyen megrázó lesz azzal szembesülni (egy idegentől!), hogy tényleg átvert a szerelmed. A filmekben lehet, hogy jó taktikának tűnik, de az életben elég rosszul is elsülhet…

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!