Mire számíthatsz, ha tanúként idéznek be a bíróságra?

Forrás: Ez jogos | 2017 április 6.

„Kedves Réka! Kaptam egy levelet, amiben az állt, hogy beidéztek tanúnak, mert szemtanúja voltam egy balesetnek. Sosem voltam még ilyen helyzetben, mire számítsak? Kötelezően el kell mennem a tárgyalásra? Olyan gyorsan történt az egész, félek tőle, hogy valamit majd rosszul mondok és nem úgy, ahogy történt. Panni”

Film still from Legally Blonde starring Reese Witherspoon/MGM, Image: 311508391, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wenn

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Bárki lehet tanú egy adott esetben, és erre fel kell készülni. Normális, ha gyomorgörcsöd van attól, hogy egy ilyen helyzetben kell helyt állnod, viszont ha megismered a helyzetet, nem fogsz annyira félni. Az igazság szerepe nagyon fontos, és te lehetsz az akár, akitől egy ügy kimenetele eldől. Ez komoly felelősség.

Kezdjük onnan az egész témát, hogy ki az egyáltalán, aki tanú lehet? Bárki, aki a bizonyítani kívánt tényekről valamilyen tudással rendelkezhet, és aki fizikai és szellemi képességeire tekintettel alkalmas a nyilatkozásra. Sokan elfelejtik azt, hogy akár egy kiskorú személy is tanúskodhat. Törvényileg meg van határozva az, hogy ki nem lehet tanú, és az is, hogy ki utasíthatja vissza a tanúzást következmények nélkül.

Sok esetben szerződésekhez, nyilatkozatokhoz az érvényesség miatt a jogszabály előírja a két tanú általi aláírást. Vagyis ilyen esetben is tanú vagy. Ez egyébként azért fontos, mert az ilyen okiratnak nagyobb a bizonyító ereje, az ellenkező bizonyításáig teljes bizonyítékként szolgál. Ilyenkor az aláírásoddal igazolod azt, hogy az okiratot aláíró személy/személyek előtted írták alá. Vagyis mit teszel ilyen helyzetben? Csak az aláírásokat hitelesíted. De! Jelen kell lenned, és látnod kell, amikor aláírják az okiratot, vagy személyesen kijelentik azt, hogy az ő aláírásuk van a papíron. Ha az egyik rokonod, barátod megkér, hogy írj alá tanúként egy olyan okiratot, ami már „alá van írva”, de te magát a cselekvést nem láttad, akkor okirat hamisítást követsz el.

Polgári peres eljárásban és büntetőeljárásban is beidézhetnek téged tanúként. Ha valamilyen polgári peres ügyről van szó, akkor ha a fél a tényállásait tanúkkal szeretné bizonyítani, meg kell jelölnie a bizonyítani kívánt tényeket, ezen kívül pedig be kell jelentenie a tanúk nevét és idézhető címüket. Ha kiskorú a megidézni kívánt tanú, akkor fontos, hogy az életkorát és a törvényes képviselője nevét és idézhető címét is jelentse be. Ha téged idéznek meg tanúként, akkor jó ha tudod, hogy vannak olyan esetek, amikor megtagadhatod a tanúvallomást. Ilyen eset az például, ha a hozzátartozója vagy az egyik félnek, de ez sem mindig elég. Sokszor a tanúzást nem lehet megtagadni, de ha ezt mégis megteszed, és figyelmeztetnek a következményekre, akkor vétséget követsz el, ami miatt valamilyen módon meg fognak büntetni.

Ha egy tárgyalásra beidéznek tanúként, akkor a tárgyaláson és a bizonyítási eljárás kihallgatása előtt nem lehetsz jelen a teremben, és miután kihallgattak, csak akkor távozhatsz, ha a bíróság engedélyezi. Mielőtt megkezdődne a kihallgatásod, dönthetsz róla, hogy kéred-e a személyi adataidnak a zártan kezelését. Ha igen, akkor a neveden kívül minden adat titkosan lesz kezelve. A kihallgatás kezdetén meg fogják kérdezni a nevedet, születési idődet és a helyét, édesanyád nevét, a lakhelyedet és azt is, hogy milyen viszonyban vagy a felekkel, és ebből következőleg vagy más miatt esetleg nem vagy-e elfogult. Ezekre a kérdésekre mindenképp válaszolnod kell, még akkor is, hogyha jogosult vagy arra, hogy a vallomástételt megtagadd. Hogyha az adatokat zártan kezelik, akkor a személyazonosításra alkalmas iratok alapján állapítják meg az adatokat és írásban rögzítik. Ezután elő kell adnod azt, ami miatt beidéztek tanúnak. Utána kérdéseket fognak hozzád intézni. Ha a kihallgatásnak vége, fel kell olvasni a jegyzőkönyvbe vett vallomást (ha sem a felek, sem te nem kéred, akkor el lehet ettől tekinteni). Ekkor még kiigazíthatod és kiegészítheted a vallomásodat, amit szintén jegyzőkönyvbe fognak foglalni.  A tanúkihallgatás helyéről és idejéről mindig előzetesen kapsz értesítést.

A polgári peres eljárásban való tanúzás után nézzük meg a büntetőeljárásban történő tanúzást. A törvény alapján tanúként az hallgatható ki, akinek tudomása lehet a bizonyítandó tényről. Ha megidéznek tanúként (ha a törvény kivételt nem tesz), köteles vagy vallomást tenni. Itt is vannak esetek, amikor a tanúvallomást megtagadhatod, ilyen itt is az, hogyha a hozzátartozódról van szó, vagy hogyha a tanúzással magadat vagy a hozzátartozódat bűncselekménnyel vádolnád. A kihallgatás előtt a mentességi okokra és jogokra figyelmeztetni fognak, érdemes ezeket átgondolni, hogy valamelyik vonatkozik-e rád, és ha igen, kívánsz-e élni vele. Maga a kihallgatás hasonlóan zajlik, mint ahogy már korábban leírtam. Fontos lehet az, hogy eljárhat az érdekedben egy ügyvéd és jelen is lehet, ha kívánod, de semmi mást nem tehet, csak felvilágosítást adhat a jogaidról.

Mindkét eljárás során mielőtt a kihallgatásod elkezdődne, figyelmeztetni fognak arra, hogy milyen következményei lehetnek a hamis tanúzásnak. De ezt most én is elárulom! Büntető ügyben akár szabadságvesztéssel is büntethető, aki ilyet követ el. Ha szabálysértési vagy egyéb hatósági eljárásban tanúzik valaki hamisan, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a vétség miatt. Viszont nem vagy büntethető olyan esetben a hamis tanúzásért, ha azt azért teszed, mert a valóság feltárásával magadat vagy a hozzátartozódat bűncselekmény elkövetésével vádolnád. Ha esetleg ez előfordul, akkor azzal jó, hogyha tisztában vagy, hogy korlátlanul enyhíthető a büntetés, ha még az alapügy jogerős befejezése előtt a hatóságnak bejelented, hogy a tanúvallomásod hamis volt. Magyarán jobb később őszintének lenni, mint soha. Az is bűntettet (büntető ügy esetén) vagy vétséget (polgári ügy esetén) követ el, aki valakit rá akar venni arra, hogy hamisan tanúskodjon. Mint láthatod, a tanúzás az igazság kiderülését szolgálja, ezért nem kell félni ettől egyáltalán. Mindig figyelni fognak arra, hogy veled, mint tanúval megfelelően bánjanak, úgyhogy hidd el, hogy nem fog semmilyen kellemetlenség sem érni!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!