Mi a különbség az élettársak és a házastársak között jogi szemmel?

Forrás: Ez jogos | 2017 április 12.

„Szia Réka! A pasimmal nem szeretnénk összeházasodni, csak élettársi kapcsolatban élni. Elmondanád, hogy ez miben tér el a házasságtól? Be kell jegyeztetni valahol, vagy ha együtt élünk, akkor jogilag már most is élettársaknak számítunk? Köszi! Ibolya”

Closeup low angle shot of a partially unrecognizable  mid 20's loving couple relaxing in bed, cuddling and making hearts with their fingers. Toned image.

(Fotó: US Getty Images)

Manapság egyre több olyan pár van, akik házasság nélkül képzelik el az életüket, élettársi kapcsolatban. Ha te is így gondolkodsz, akkor nem árt, ha megismered az élettársi kapcsolat jogi vonatkozásait!

Kezdjük onnan, hogy az élettársi kapcsolat kvázi egy szerződés két fél között. Kik között jöhet létre ez a kapcsolat? Két olyan személy között, akik házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági környezetben élnek együtt. Kitétel az is, hogy mással ne álljanak házassági vagy bejegyzett élettársi életközösségben. A hangsúly itt is az életközösségen van, vagyis az nem akadály, hogyha például a párod válása elhúzódott és ezért még a volt feleségével házasságban áll. Mindemellett az is fontos, hogy a személyek ne legyenek egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban. Az élettársi viszony akkor jön létre, ha ezek a feltételek fennállnak. Abban az esetben szűnik meg, ha a felek házasságot kötnek, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek, vagy ha az életközösségüknek vége szakad.

Milyen élettársi jogi kategóriák vannak? Van tehát a sima élettársi kapcsolat, amely esetében nincsen nyilvántartásba vétel. Ezen kívül van a nyilvántartásba vett élettárs, amely különböző nemű pároknál gyakori, és általában közjegyző előtt, a felek kölcsönös akaratnyilvánításával történik. A lényege az, hogy plusz jogok és kötelezettségek nem keletkeznek, de egyszerűbb bizonyítani egy esetleges perben az élettársi viszony fennállását. Bejegyzett élettársak viszont csak 18 életévet betöltött azonos nemű személyek lehetnek. A bejegyzett élettársi kapcsolat azért bejegyzett, mert állami szerv előtti akaratnyilvánítással, majd nyilvántartásba vétellel jön létre, vagyis nagyon hasonló a házassághoz, ám közben mégis sokban eltér attól. Magyarországon ez az intézmény 2009 óta van. Meleg és leszbikus párok Magyarországon nem házasodhatnak, nekik elsősorban csak arra van lehetőségük, hogy bejegyzett élettársak legyenek. Mik tehát a házassághoz képest a fő különbségek? A bejegyzett élettársak nem fogadhatnak közösen örökbe, nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben, sőt egymás nevét sem vehetik fel. A legfőbb hasonlóságok pedig talán azok, hogy a bejegyzett élettársak között vagyonközösség keletkezik, illetve végrendelet hiányában törvényes örökösök. Akkor szűnik meg ez a kapcsolat, ha az egyik fél meghal, vagy ha bíróság felbontja (kb. mint a válás), vagy közjegyző megszünteti.

Na, akkor térjünk vissza a különneműek élettársi kapcsolatára. Ameddig csak élettársi kapcsolatban vagytok, addig mindketten önállóan szerzitek a vagyonotokat. Ha valaki házasságban él, és a válás mellett dönt, akkor az a helyzet áll elő, hogy fele-fele arányban részesednek mindketten a közös vagyonból. Élettársi kapcsolatban viszont a feleket a közreműködés arányában illeti meg a részesedés. Ha élettársi kapcsolatban vagy a pároddal, és szétmentek, akkor a lakáskérdés is felmerülhet. Ilyen esetben nyilvánvaló, ha mondjuk a te lakásodban laktatok, akkor neki ki kell költöznie. Ha viszont tulajdonostársak vagytok, vagy közösen béreltek egy lakást, akkor ezeknek megfelelően kell eljárni. Érdemes lehet szerződést kötnötök a vagyonról és a lakáshasználatról, hogy elkerüljétek a későbbi esetleges (jog)vitákat!

Fontos lehet megemlíteni azt is, hogy az élettárs alapvetően nem örökölhet a törvényes öröklés szabályai alapján, de természetesen végrendeletben örökösként megnevezhető. Sőt, ahogy az egyik bejegyzésemben említettem, habár a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes, ezt az előnyt nem élvezhetik azok, akik csak „sima” élettársi kapcsolatban élnek.

Ha élettársi kapcsolatban (nem nyilvántartottban) születik közös gyereketek, és a párod szeretné a nevére venni, akkor a legfontosabb, amit tudnod kell, hogy még a gyermek születése előtt be kell menni az önkormányzatba, és az anyakönyvvezető (aki még lekéri az egyéb szükséges adatokat is) előtt az apának nyilatkozatot kell tennie, hogy az övé a születendő gyermek és hogy a nevére veszi. Egyébként ezt meg lehet tenni bíróságon vagy gyámhatóságnál is, de általában az önkormányzat mindenki számára kézenfekvőbb. Mindkettőtöknek személyesen meg kell jelenni. A kapott papírral kell menni a kórházba, ha megindul a szülés, és akkor így veszik majd fel a gyermeketek nevét. Ezzel az apa felvállal minden kötelezettséget, vagyis ha esetleg szétmennétek, akkor ugyanúgy fizetnie kell majd gyerektartást, illetve közös szülői felügyeleti jogotok lesz.

Láthatod, hogy sajnos Magyarországon még mindig vannak olyan jogok, amiket csak a házasok élvezhetnek, de csak emiatt véleményem szerint csak azért nem éri meg összeházasodni. Sokkal fontosabb az, hogy olyan formában legyetek boldogok és szeressétek egymást, ahogy nektek a legjobb!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!