Mit tehetsz, ha zaklat az exed?

Forrás: Ez jogos | 2017 április 14.

„Kedves Réka! Három hónapja szakítottam a párommal, aki azóta folyamatosan zaklat. Eleinte folyton hívogatott, ezért letiltattam a számát, erre már egy ideje különböző telefonokról hívogat rejtett számról. Sőt, a lakásomhoz is el szokott jönni és addig csenget, amíg ki nem nyitom. Teljesen el vagyok keseredve, mert így esélyem sincs arra, hogy tovább éljem az életemet, és nem tudom, hogy mit tehetnék. Forduljak a rendőrséghez? Betti”

Jennifer Lopez and Ryan Guzman

(Fotó: Profimedia – Red Dot) 

A zaklatás kérdésköre nem csak azért fontos, mert egy komoly vétség, ami szabadságvesztéssel büntetendő, hanem azért is, mert lelkileg igen megterhelő és hosszútávon komoly pszichés problémákat okozhat. Hallottam már olyanról, hogy valakit zaklattak évekig, és a végén már annyira rettegett, hogy nem merte használni a tömegközlekedési eszközöket, illetve csak úgy mozdult ki otthonról, ha valaki elkísérte. Nyilván ilyen helyzetbe senki nem akar kerülni, ezért fontos, hogy tudd, hogy mit tehetsz akkor, ha zaklatnak!

Az első és legfontosabb dolog az, hogy tisztázzuk, hogy mi a zaklatás. A Büntető Törvénykönyv úgy fogalmaz, hogy aki valakit rendszeresen vagy tartósan háborgat azért, hogy megfélemlítse, vagy a magánéletébe, mindennapi életvitelébe beavatkozzon, vétséget követ el. Ha nincs súlyosabb bűncselekmény, akkor ez egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az, amikor valaki félelemkeltés céljából mást vagy más hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyegeti, vagy az, aki azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, akár már két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a vétség miatt. A törvény még külön kiemeli súlyosbításként azokat az eseteket, amikor valaki a zaklatást (volt) házastársa, (volt) élettársa, vagy esetlegesen nevelése/ felügyelete/ gondozása/ gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve követi el. A 2003-as egyenlő bánásmódról szóló törvényben van viszont egy másik megfogalmazás a zaklatásra, ami úgy hangzik, hogy „Zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban meghatározott tulajdonságával (neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, szexuális beállítottsága stb.) függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.”

Azért fontos ezt tisztázni, mert laikusként nehéz eldönteni, hogy mi csak egyszerűen idegesítő, és mi az, ami már több a soknál és tényleg zaklatásnak minősül. Ezt azért is fontos elkülöníteni, mert így tudod eldönteni, hogy mikor érdemes a hatóságokhoz fordulni. Betti esetében láthatod azt, hogy itt ténylegesen zaklatásról van szó, hiszen az exe éjjel-nappal hívogatja, akarata ellenére, és Betti hiába tiltotta le a számot, most már más telefonokról próbálkozik.

Ha a zaklatód nem csak háborgat, hanem fenyeget is, akkor ne késlekedj feljelentést tenni, mert ezzel akár meg is előzheted azt, hogy valami olyan történhessen, ami az életedet veszélyezteti. Ahhoz, hogy bármi is történjen, szükség lesz a feljelentésre részedről, mert enélkül nem fog eljárás indulni az elkövető ellen.

Amit én javasolok, az az, hogy ilyen esetben minél hamarabb cselekedj, nehogy a dolgok elfajuljanak. Ne egyedül akard ezt a helyzetet megoldani, mert annak nagyon csúnya vége lehet. Amit a hatóságok nélkül tehetsz, az az, hogyha tudod, hogy ki zaklat, akkor közöld vele, hogy fel fogod jelenteni és ezért szabadságvesztéssel is büntethetik. Lehet, hogy meg fog ijedni, és örökre békén hagy. Ha ez nem válik be, akkor gyűjts össze minden bizonyítékot, ami rendelkezésedre áll, és fordulj a hatóságokhoz! Fontos bizonyíték lehet az összes e-mail, a hívásnaplóban a sok hívás az ismeretlen számról, a sok SMS, esetleg postaládába dobott levelek.  Akkor is érdemes feljelentést tenni, ha nem tudod pontosan, hogy ki zaklat, ilyenkor gyűjtsd össze fejben az összes embert, aki szóba jöhet. Viszont ha tudod, hogy ki az, akkor ne késlekedj, mert csak 30 napod van arra, hogy megtedd a feljelentést! Szerintem ehhez tanácsos ügyvéd segítségét kérni, mert egy szakember sokat segíthet abban, hogy hogyan oldj meg egy ilyen ügyet, arról nem is beszélve, hogy így a legnagyobb az esélye annak, hogy az elkövető nem ússza meg, amit veled tett.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!