„Segítség, az exem feltette a netre a szexi fotóimat!”

Forrás: Ez jogos | 2017 április 25.

„Kedves Réka! Nem vagyok rá büszke, de az exemnek küldtem pár szexi képet, amikor még együtt voltunk. Most tudtam meg az egyik közös barátunktól, hogy most ezeket a haverjainak mutogatja. Még jó, hogy nem tölti fel az interneten valahova… Bár lehet, hogy már azt is megtette. Van valami ötleted, hogy mit tehetnék? Tina”

THE OTHER WOMAN: movie directed by Nick Cassavetes starring Cameron Diaz, Kate Upton; Leslie Mann; Comedy; romance; american; TRIPLE ALLIANCE; 2014 Notes: this is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 187778720, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press

(Fotó: Profimedia – Red Dot) 

Mindenképp jelentsd fel, pláne ha ki is posztolta a képeket! Ha valaki ilyet tesz, ne ússza meg szárazon. Több lehetőséged van, mert feljelentheted rágalmazásért, ami büntetőjogi kategória és akár börtönbüntetést is kaphat az ex, illetve mivel megsértette a személyiségi jogaidat, ezzel is fordulhatsz bírósághoz.

Rágalmazás az, ha valakiről más/mások előtt olyan tényt állítanak, híresztelnek, vagy közvetlenül utalnak rá, amely a becsület csorbítására alkalmas. Ilyen esetben a vétséget elkövető egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ebből lehet két év is akár, ha aljas indokból vagy célból nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el az illető. Rágalmazás vádjával akkor érdemes feljelentést tenni, ha van bizonyítékod arra, hogy a volt pasid valami olyan dolgot állít rólad, ami nem is igaz, és téged ez sért, a becsületedet csorbítja. Nagyon gyakran bosszúból az expasik a volt barátnőik szexi képeit társkereső, illetve szex oldalakra küldik be, és különböző obszcén szavakkal kommentálják, hogy milyen szolgáltatást vállal az adott képen látható lány.

A Polgári Törvénykönyv alapján mindenkinek meg van a joga ahhoz, hogy a törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét és a jóhírnév tiszteletben tartásához való jogát szabadon érvényesíthesse, és ebben őt senki ne akadályozza. Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenkinek tiszteletben kell tartania kötelező jelleggel! Egy ilyen esetben a becsületet és a jó hírnevet, mint nevesített személyiségi jogot sérti meg az, aki nyilvánosságra hozza a képeidet, illetve a képmáshoz és a hangfelvételhez való jogot is.

A becsületed megsértését jelenti a törvény alapján az, ha a személy a társadalmi megítélésnek hátrányos befolyásolására alkalmas, indokolatlanul bántó véleményt nyilvánít rólad. A jóhírnév megsértését pedig az jelenti különösen, ha sértő, valótlan tényeket állítanak vagy híresztelnek rólad, vagy valamilyen valós tényt hamis színben tüntetnek fel. Már említettem egy korábbi bejegyzésemben, hogy a képmás és hangfelvétel elkészítéséhez is és a felhasználáshoz is (!) az érintett személy hozzájárulása, beleegyezése szükséges (hacsak nem vagy közéleti szereplő). Csak úgy lehet valamilyen közösségi oldalon bárkiről fotót publikálni, ha az illető ehhez hozzájárul! Ha viszont valamikor hozzájárultál a kép nyilvánosságra hozatalához, és ezt az ex tudja bizonyítani, akkor sajnos bajban vagy, mert nem sérti a személyiségi jogaidat az, amihez te hozzájárultál.

Ha a személyiségi jogaid megsértéséért bepereled az illetőt, akkor követelheted a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását, a jogsértés abbahagyását a jogsértőtől, vagyis a sérelmes helyzet megszüntetését (törölje le a képeket, égesse el őket stb.) illetve azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt. Mivel téged a személyiségi jogaidban megsértettek, sérelemdíjat követelhetsz, és nem probléma az, hogy nem ért vagyoni sérelem, mert lelki az ért bőven. A sérelemdíj mértékét a bíróság határozza meg egy összegben.

A legjobb, ha megelőzöd az összes kínos szitut és inkább nem küldesz magadról meztelen, szexi képeket.  Ha mégis szeretnél, akkor az arcod ne látszódjon, illetve egy ízlésesen dögös fotó a pasidnak is jobban fog tetszeni, mint valami olyan, ami már a közönséges kategóriába lenne sorolható. Persze nem akarok általánosítani, mert vannak olyan férfiak is, akik soha nem tennének ilyet egy nővel, de jobb óvatosnak lenni. Meg előfordulhat az is, hogy nem ő mutogatja másoknak, hanem ellopják a laptopját, telefonját, és így kerülnek napvilágra a képek. Kevésbé nagy gond, hogy ciki, inkább komolyabb baj az, hogy a munkahelyed, beosztásod ugorhat miatta!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!