Kell adóznod, ha neten adod el a megunt ruháidat?

Forrás: Ez jogos | 2017 május 4.

„Kedves Réka! Van pár cuccom, amiket már nem használok, így arra gondoltam, hogy neten eladom őket. Valamilyen erre specializálódott oldalra feltenném őket, aztán hátha kellenek valakinek. Van valami hasznos infód az internetes eladással kapcsolatban? Köszi! Karina” 

Isla Fishern'Confessions of a Shopaholic' (2009)nDirected by P.J. HogannUSA - 2009, Image: 328283570, License: Rights-managed, Restrictions: WENN does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. Fees charged by WENN are for WENN's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold WENN and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against WENN arising out of or connected in any way with publication of the material., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wenn

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Az utóbbi években egyre nagyobb a népszerűsége az internetes értékesítésnek, de még mielőtt ebbe belevágnál, mindenképp tájékozódj a szabályokról, nehogy csalódás érjen és nehogy megbüntessenek! Manapság már szinte bármit el tudsz adni a neten, amit te már meguntál, mert a nagy számok törvénye alapján a sok internetfelhasználó közül lesz valaki, akinek pont kelleni fog és fizetni is hajlandó érte.

Nincs okod aggodalomra, ha olykor-olykor pár használt ruhádtól válsz meg a neten, ugyanis ilyen esetben nem kell fizetned semmit. Azonban ha rendszeresen értékesítesz online, akkor már gazdasági tevékenységet folytatsz, aminek a szabályozását érdemes megismerni. Az a gond, hogy sokan azt hiszik, hogy az internetes eladásoknál nem kell adót fizetni, és sajnos ez a gondolat elég elterjedt, ami sok büntetést eredményez, ugyanis a NAV egyre jobban figyel már erre.

Az üzletszerű, rendszeres eladás adóköteles tevékenység, és ilyet csak az végezhet, aki adószámmal rendelkező adózó. Magyarország területén tehát üzletszerű, rendszeresen nyereség-és vagyonszerzés céljából folytatott gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként lehet végezni. Magyarán aki adóköteles tevékenységet szeretne folytatni, annak be kell jelentkeznie az állami adó-és vámhatóságnál az adószám megállapítása miatt. Úgyhogy ha már rendszeres az internetes értékesítésed és üzletszerű, akkor egyéni vállalkozóként kell működnöd, és így kell kérni adószámot az adóhatóságtól. Ami miatt ez egy érdekes terület, az az, hogy a törvény nem konkretizálja azt, hogy mit ért rendszeres tevékenység alatt. Az tuti, hogyha a megélhetésedhez az internetes eladás jelentősen hozzátesz, akkor az már rendszeres és üzletszerű tevékenységnek minősül. Van olyan ismerősöm, aki különböző ázsiai oldalakról rendel be kütyüket, és ezeket nyereséggel adja el itthon. Na, ő gazdasági tevékenységet végez, ezért adószámmal rendelkezik, és egyéni vállalkozóként működik.

Fontos tipp lehet az, hogy őrizd meg a blokkokat, mert például ha eladnál egy ruhát, akkor azt valószínűleg jóval drágábban vetted, mint amennyiért majd eladod, így fel sem merül az üzletszerű tevékenység, hiszen te ezen lényegében nem nyersz semmit. Az a fontos különbség a gazdasági tevékenység és a magánszemélyként való eladás között, hogy te az eladni kívánt tárgyakat, ruhákat nem azért vetted, hogy aztán majd továbbadd, hanem azért, hogy használd őket. Ilyen esetben tehát evidens módon semmi szükség arra, hogy adószámot válts ki. Neked, mint magánszemélynek, ilyen eladás esetén nincs nyugta-, és számlaadási kötelezettséged.

Nem kell fizetned adót, ha az adóévben az eladott tárgy értékesítéséből származó jövedelmed nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha az adóév elejétől a bevétel nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor ez nem adóköteles jövedelem, illetve mentesülsz még az SZJA-kötelezettség alól is. Bevétel az, amit összességben kapsz az eladott dolog után (magyarán ennyiért adod el), a jövedelem pedig a bevételből kivonva minden más költség (pl.: az adott tárgy bekerülési értéke). Hogyha ezeket meghaladod, de magánszemélyként értékesíted egy megunt dolgodat, nem pedig gazdasági tevékenység keretén belül, akkor a megfelelő szabályok szerint a bevételed 15%-át személyi jövedelemadóként kell megfizetned és bevallanod.

Még arról mindenképp jó ha tudsz, hogyha otthon készítesz ékszert, vagy varrsz sálakat, ruhákat stb, amit utána interneten árusítasz, akkor az megint eltér attól, mintha csak néhány használt holmit adnál el. Ez azért van, mert ezeket a tárgyakat azért készíted, hogy pénzért eladd őket, így tehát ezt már máshogy kell kezelni, önálló tevékenységből származó jövedelemként. Így ezek alapján kell megállapítani a jövedelmet ilyenkor, és nem szabad elfeledkezni az adókötelezettségről sem.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!