Mi a teendő, ha eltűntek az irataid?

Forrás: Ez jogos | 2017 május 20.

„Kedves Réka! Tegnap elhagytam az irataimat valahol a városban, és nem tudom, hogy mit csináljak. Mindenem benne volt, a személyim, a lakcímkártyám, a jogsim, tényleg minden, ami fontos és amivel igazolhatom magam. Mit kéne tennem? Zsófi”

Shocked young woman

(Fotó: US Getty Images)

Biztos ismerős az az érzés neked is, hogy csak keresed és keresed az iratokat, már a hatvanhatodik táskádat is átnézed, hogy hátha, sőt a pasidat is felhívod, és abban reménykedsz, hogy nála hagytad… de nem… Hiába keresed, nincsenek sehol. Ilyenkor szembe kell nézned azzal, hogy az irataidat vagy elhagytad, vagy ellopták.

Nagyon gyakori az, ami Zsófival történt, sőt, én azon sem lennék meglepődve, ha lennének köztetek olyanok, akivel már többször is előfordult ilyen. A lényeg szerintem az, hogy ne pánikolj be, hanem minél hamarabb cselekedj! Először is, mivel simán lehet, hogy valaki megtalálta az irataidat, és szeretné hozzád visszajuttatni, azt ajánlom, hogy Facebookon írd ki, hogy mi történt (kifejezetten ajánlom a Pesten Találtam nevű csoportot, de lehet, hogy vidéki városokból is létezik ilyen). Írd le az irattartód külsejét, illetve azt is, hogy mi volt benne, sőt fontos lehet még az is, hogy merre voltál, amikor elhagytad (metró vagy vonat stb.). Az én meglátásom az, hogy az esetek többségében az olyan irattartók és iratok visszakerülnek az eredeti tulajhoz, amiben nem volt pénz. Hiszen minek lopná el valaki a személyidet?! Ezért azt tanácsolom így előzetesen, hogy az irataid mellett ne tarts pénzt, a bankkártyádat pedig semmiképp!

Ha ezzel megvagy, akkor kell gondolkodni a továbbiakon. Az első kérdés, hogy vajon ezt érdemes-e bejelenteni a rendőrségnél? Szerintem igen, mert ezzel megakadályozhatod azt, hogy valaki visszaéljen az irataiddal és a személyazonosságoddal, hiszen ilyen esetben nem tudod kizárni azt a lehetőséget, hogy esetleg valaki ellopta az irataidat. Ha pedig biztos vagy a lopásban, akkor mindenképp a rendőrséghez vezessen az első utad! Ott először is ki kell tölteni egy bejelentőlapot. Ehhez érdemes fejben összeszedni minden infót, amit csak el tudsz mondani a körülményekről és arról, hogy pontosan mi tűnt el. Három munkanapod van, hogy bejelentsd az eltűnést vagy az ellopást. Az, hogy bejelentsd az igazolványaid elvesztését, nem csak egy lehetőség, hanem jogszabályi kötelezettség! Persze egyébként az eltűnést bármelyik okmányirodában (kormányablakban) rögzíttetheted, de én ajánlom a rendőrségi bejelentést is a biztonság kedvéért. Inkább többet tegyél meg, mint kevesebbet.

Ha van ügyfélkapud, akkor van egy jó hírem: sokkal egyszerűbb lesz az igazolványok pótlása. Nem olyan régóta ugyanis az okmányaid pótlását elektronikusan is elkezdheted. Belépsz az ügyfélkapudba és ott már kezdeményezheted is az igazolványok pótlását. Ha nincs ügyfélkapud, akkor a rendőrség után az okmányirodát érdemes felkeresned. Tudom, hogy nincs kedved ott szobrozni egy egész napon keresztül, ezért szerintem mindenképp kérj előre időpontot! Fontos kiemelnem azt is, hogy a személyi pótlása csak a személyes megjelenéseddel intézhető. Az egyetlen olyan ok, amikor nem kell személyesen megjelenned, az az, ha az egészségügyi állapotod alapján erre képtelen vagy. Ilyenkor eljárhat helyetted egy meghatalmazott.

Magához a bejelentéshez nem kellenek egyéb dokumentumok, viszont az igényléshez igen. Hogyha a jogsid megvan vagy az útleveled, akkor azokat be kell mutatnod a kérelemhez, hiszen ezek igazolják érvényesen a személyazonosságodat. Ha nincs meg semmilyen iratod, akkor a születési anyakönyvi kivonatodra lesz szükség, ha pedig házas vagy, akkor segítségedre lehet a házassági anyakönyvi kivonatod is. Régen sokszor hallhattad, hogy ezekért az eljárásokért fizetni kell, ám 2016 óta egy csomó eljárás és okmány illetékmentes lett. Ilyen például a személyi és a lakcímkártya is. Ha ideiglenes személyit kapsz, az 30 napig érvényes, ezt jó, ha észben tartod!

Ha mindez külföldön történik meg veled, akkor először is a konzulhoz kell fordulnod, hogy bejelentsd az iratok eltűnését. Mi amikor nyaralni megyünk, szoktunk készíteni fénymásolatot az iratokról, amit semmiképp sem oda rakunk, ahol az eredetiek vannak (hiszen mi értelme lenne, ha egyszerre minden eltűnne?) . Sőt, én mindig előre tájékozódom arról is, hogy hol van a konzulátus. Így ha bármi elveszik, nem állunk ott teljes kétségbeesésben.

Ha már bejelentetted, hogy elvesztetted vagy ellopták az irataidat, de valaki időközben megtalálja vagy visszaszolgáltatja őket, akkor mindenképp jelezd a megfelelő hatóságok felé azonnal, már csak azért is, hogy az okmányaid a továbbiakban ne számítsanak érvénytelennek.

Mi tehát a konklúzió? Az, hogy nem szabad pánikolni, hanem cselekedni kell, mert ma már minden nagyon egyszerűen, maximum pár nap alatt pótolható.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!