Mi történik váláskor, ha nem köttök házassági szerződést?

Forrás: Ez jogos | 2017 május 31.

Szia Réka! Az én kérdésem az lenne, hogy kinek érdemes házassági szerződést kötnie? Nemsokára házasodunk a párommal, és hiába szeretjük egymást nagyon, bennem felmerült ez az opció. Ha nem kötünk szerződést, akkor hogyan működik ez a közös vagyon dolog? Köszi a választ! Maja”

By the Sea (2015) Brad Pitt, Angelina Jolie Pitt *Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 268027867, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Mivel ez a téma elég sok fiatal nőt érint, ezért úgy döntöttem, hogy erről két bejegyzést is írok nektek. Ebben a mostaniban a házastársi vagyonközösségről fogok írni, a következőben pedig a házassági szerződésről. Így lehetőséged lesz eldönteni, hogy neked mi a legszimpatikusabb és hogyan szeretnéd ezt a kérdést megoldani.

A házassággal kapcsolatban a Ptk. úgy fogalmaz: „A házastársak a házasélet és a család ügyeiben egyenjogúak; jogaik és kötelezettségeik egyenlők.” Kezdjük onnan a házassági vagyonjogi témát, hogyha házassági vagyonjogi szerződésben nem rendelkeztek máshogy, akkor közöttetek a házasság alatt házassági vagyonközösség áll fenn. Alapvetően tehát, ha nem kötsz szerződést a pároddal erről, akkor mindegy, hogy ki szerzi meg az adott vagyontárgyat, az az osztatlan közös tulajdonotokba fog kerülni. Ha házassági vagyonjogi szerződést kötnétek, és ettől eltérnétek, akkor mindenképp olvasd majd el a következő bejegyzésemet is.

A legfontosabb talán az, hogy mi tartozik bele ebbe a közös vagyonba? A válasz rendkívül egyszerű: minden olyan vagyontárgy, amit a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereztetek. A közös vagyontárgyak terhei mindkettőtöket terhelnek, és közösen kell viselnetek azokat a tartozásokat, amiket egyikőtök vállal a vagyonközösség fennállása alatt. Persze vannak olyan esetek, ahol a törvény eltérően rendelkezik, de ez az alapeset. Ebből következik az, ami sokakat érdekelni szokott: igen, mindkettőtök fizetése közös vagyon. Viszont hogyha úgy házasodtok össze, hogy valamelyikőtöknek van egy lakása már korábban, akkor az nem lesz közös vagyon, hiába használjátok közösen, az esetleges válás esetén az eredeti tulajdonosé marad. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a házastársi közös vagyon mindkettőtöket osztatlanul, egyenlő arányban illet meg! Mi a helyzet a közös vagyontárgyak használatával? Mindketten használhatjátok őket természetesen, rendeltetésüknek megfelelően, viszont arra figyelni kell, hogy ezt a jogot nem gyakorolhatjátok egymás jogai és jogi érdekei sérelmére.

Szót kell ejteni az úgynevezett különvagyonról, ugyanis nem tartoznak a közös vagyonba azok a vagyontárgyak, terhek és kötelezettségek, amik különvagyonnak minősülnek. A különvagyonhoz tartoznak azok a vagyontárgyak, amik a házasságkötéskor már megvoltak, azok a vagyontárgyak és juttatások, amiket örököltél vagy ajándékoztak neked, sőt még a személyedet ért sérelem miatt kapott juttatások és a személyes használatra szolgáló szokásos méretű vagyontárgyak is, plusz még egy pár egyéb dolog. Azt még érdemes lehet tudnod, hogy az a vagyontárgy, ami a különvagyonhoz tartozik, de a mindennapi közös életviteleteket szolgálja, ötévi házassági életközösség után közös vagyonotokká válik. De ahogy említettem, az ingatlan nem lesz közös, itt inkább olyanokra kell gondolni, mint például egy hűtő vagy egy laptop.

A vagyonközösséghez tartozó tárgyak fenntartási és kezelési költségeit, a közös háztartás költségeit, illetve a közös gyermekek felneveléséhez szükséges kiadásokat a közös vagyonból kell fizetni. Ha a közös vagyonról rendelkezne valamelyikőtök, akkor ahhoz szükséges a másik fél hozzájárulása. Egyébként a hozzájárulást a törvény vélelmezi alapesetben.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mikor szűnik meg a vagyonközösség. Nos, a vagyonközösség megszűnhet akkor, ha vagyonjogi szerződésben ezt a jövőre nézve kikötitek, illetve ha bíróság megszünteti, és evidensen akkor is, ha a házassági életközösségetek megszűnik. Mint ahogy említettem, a vagyonközösség megszűnhet azzal, hogy valamelyikőtök igényli a közös vagyon megosztását. Ezt megtehetitek egy szerződéssel, amiről részletesen a következő bejegyzésemben írok majd.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!