Mikor érdemes házassági szerződést kötni?

Forrás: Ez jogos | 2017 június 3.

Szia Réka! Az én kérdésem az lenne, hogy kinek érdemes házassági szerződést kötnie? Nemsokára összeházasodunk a párommal, és hiába szeretjük egymást nagyon, bennem felmerült ez az opció. Ha nem kötünk szerződést, akkor hogyan működik ez a közös vagyon dolog? Köszi a választ! Maja” 

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Korábbi bejegyzésemben olvashattál a házastársi vagyonközösségről, most pedig arról írok, hogy a házassági vagyonjogi szerződés milyen lehetőséget nyújt nektek. Általában a szerződést még a házasságkötés előtt szoktak kötni a felek, de vannak olyan esetek is, hogy már házasságban élők kötnek ilyen szerződést. Felmerül a kérdés, hogy miért is jó az, hogyha vagyonjogi szerződést köttök. Nos, nyilván nem mindenkinek ez az ideális, ezt magatoknak kell eldönteni. De az egy biztos előny, hogy egy esetleges válás esetén így pontosan kiszámítható minden anyagi következmény, vagyis nem fognak meglepetések érni. Az én véleményem az, hogy ez nem a bizalom vagy a szerelem hiánya. Inkább tekinthető ez egy biztosítéknak, amivel sok vitát meg lehet előzni.

Hogyha az élettársi kapcsolatotok alatt ahhoz szoktatok hozzá, hogy külön kasszán vagytok, akkor érdemes lehet ezt megtartani és szerződést kötni. Ugyanígy ha már akkor is közösen kezeltetek minden befolyt összeget, akkor érdemes lehet a jól megszokott rendszerben maradni. Még egy eset az, hogyha valamelyikőtöknek már a házasság előtt nagy tartozása van, akkor érdemes lehet szerződést kötni. Az életben bármikor érhetnek meglepetések, és lehet, hogy boldog házasságban fogjátok leélni az egész életeteket, de arra is számítani kell, hogy 20 év múlva már esetleg teljesen más lesz a helyzet. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy ti biztos békésen megtudnátok egyezni egy válás során is, de ezt sosem tudhatod igazán előre. Egy ilyen szerződés nem jó, vagy rossz, hanem egy döntés kérdése.

A házassági vagyonjogi szerződésben ti magatok határozhatjátok meg, hogy milyen vagyonjogi rendszert kívántok alkalmazni a vagyonközösség helyett. Bármilyen vagyonjogi rendszert választhattok lényegében, amit a törvény nem tilt. Ez azt jelenti, hogy a törvényes vagyonjogi rendszerek szabályaitól akár el is lehet térni. A szerződésben rendelkezhettek olyan vagyontárgyakról, amik már megvannak nektek, vagy arról, hogy a jövőben milyen megosztási elveket akartok követni, sőt akár arról is, hogyha megszűnne a házasságotok, akkor hogyan kívánjátok a vagyont megosztani. Lényeges szabadságot biztosít tehát nektek a törvény egy ilyen helyzetben. Nektek kell azt megbeszélni és kitalálni, hogy mi lenne a legjobb, és szerencsére ezt szabadon meg is tehetitek. Azonban az fontos, hogy ilyen szerződést csak személyesen lehet kötni és közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni. Amíg fennáll a házassági életközösségetek, addig ezt a szerződést szabadon módosíthatjátok, sőt akár meg is szüntethetitek.

Hogyha a szerződésben a jövőre nézve teljesen kizárjátok a vagyonszerzések, vagyontárgyak, terhek és tartozások tekintetében a vagyonközösséget, akkor köztetek a vagyonelkülönítés rendszerét kell alkalmazni. Ilyen esetben a vagyonotokat mindketten önállóan használjátok és kezelitek, önállóan rendelkeztek vele, és önállóan feleltek a tartozásaitokért. Vannak ekkor is azonban olyan kiadások, amelyeket ilyenkor is együtt kell fizetni, ilyen például a közös gyermek megélhetéséhez és felneveléséhez szükséges kiadások, illetve a közös háztartás költségei.

Ha a szerződésben közszerzeményi rendszer kikötésében állapodtok meg, akkor a házasságotok alatt mindketten önálló vagyonszerzők lesztek, vagyis ennek megfelelően köztetek a vagyonelkülönítés szabályai érvényesülnek. Tökre érthető, ha felmerül benned a kérdés, hogy vajon mi is az a közszerzemény. Közszerzemény az a tiszta vagyoni érték, ami fennmarad a házasság megszűnése után a házastársnak a meglévő vagyonában a házastársakat terhelő adósság ráeső részének és különvagyonának levonása után. Ez azért tér el a vagyonelkülönítéstől, mert ebben az esetben ha a házassági életközösségeteknek vége szakad, bármelyikőtök kérheti a közszerzemény megosztását.

Azt még fontos elmondanom, hogy a házassági szerződésetek csak akkor lesz harmadik személlyel szemben is hatályos, hogyha azt az országos nyilvántartásba is beveszik. Akkor is hatályos harmadik személlyel szemben, ha tudjátok azt bizonyítani, hogy annak a személynek tudnia kellett a szerződés fennállásáról és tartalmáról. A házassági vagyonjogi szerződést bármikor szabadon felbonthatjátok a jövőre nézve, de megszűnik akkor is, hogyha a bíróság megszünteti, vagy hogyha megszűnik a házassági életközösségetek.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!