Mit tehetsz az állatkínzás ellen?

Forrás: Ez jogos | 2017 június 16.

„Kedves Réka! Egyik barátnőm mesélt egy sztorit arról, hogy a párjával látták, ahogy megkínoznak két kiskutyát. Olyan szívszorító az egész, én nem is tudom, hogy mit csinálnék… Van valamilyen jogi szabályozás erre? Vannak az állatoknak jogaik? Anett” 

Dog looking through car window

(Fotó: US Getty Images)

Nem vagy vele egyedül, ha felháborít minden olyan videó vagy hír, amiben állatkínzásról van szó. Persze teljesen érthetetlen az, hogy egy élőlényt hogyan lehet kínozni vagy nem megfelelően gondozni… Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mit tehetnél? Van jogod ebbe beleszólni? Csinálhatsz-e valamit például akkor, ha a szomszédod láncra verve, étlen-szomjan tartja a kutyáját? Talán az állatvédelemmel és az állatokkal kapcsolatos jog az, ami a legkevésbé elterjedt, ez nincs annyira a köztudatban, mint mondjuk a személyiségi jogok. Segítek neked, hogy mostantól ne kelljen tétlennek maradnod egy ilyen helyzetben!

Magyarországon az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről az, ami a fő szabályokat tartalmazza a témával kapcsolatban. Vannak még persze fontos rendeletek is, de a leglényegesebb dolgok ebben a törvényben vannak. Az állatkínzás olyan cselekmény, ami az állatnak indokolatlan és egyébként elkerülhető fájdalmat okoz, vagy szenvedést, esetleg sérülést. A törvény szerint ha valaki egy állatot bántalmaz, vagy elűzi, kiteszi, akkor vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez három év is lehet, ha valaki az állatnak különös szenvedést, vagy a pusztulását okozza. Az állatok nem rendelkeznek jogképességgel, ugyanakkor az elfogadott, hogy az állatoknak is joguk van az élethez.

Sok olyan alapítvány és menhely van, ami állatok védelmével foglalkozik, ezért ha azt látod, hogy egy állattal rosszul bánnak, vagy esetleg egyáltalán nem gondozzák, akkor szólj először a hatóságoknak, és utána hívd fel a legmegfelelőbb menhelyet, mert ők ebben már profik, pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell ilyenkor csinálni. Ez azért is van így, mert a menhelyek többségében együttműködnek a rendőrséggel és a tűzoltósággal is. Neked csak két telefonhívás, de az állatnak talán az életét jelenti!

Nem olyan régen, 2016 elején új szabályok léptek érvénybe, többek között az is, hogy tilos a kutyákat tartósan láncon tartani. Habár a „legdivatosabb” háziállat a kutya, sokan nem tudják, hogy a törvény szerint minimum 10 négyzetméter mozgásterületet kell nekik biztosítani, és nem lehet 4 méternél rövidebb láncon tartani (mérettől függően ezek a számok változnak, ez a kistestű kutyákra vonatkozik, akik max. 20kg-osak). Erre azért volt mindenképp szükség, mert rengeteg kutya halt meg láncon azért, mert éheztették, vagy mert teljesen kiszáradt. Minden kutyának mozgásigénye van, amit semmiképp nem elégíthet ki az, ha egy rövid láncra kötve kell élnie. Az új szabályozás emellett megemelte a kivethető bírságoknak az összegét olyan esetekben, amikor valaki nem megfelelően tartja az állatát, vagy nem megfelelően szállítja.

Még érdemes lehet megemlíteni azt is, hogy Magyarországon tilos állatviadalokat szervezni, aki mégis megteszi, vagy az állatviadalra fogadást szervez/köt, bűntettet követ el, ami miatt három évig terjedő szabadságbüntetéssel büntethető.

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!