Mire figyelj oda fesztiválozás közben?

Forrás: Ez jogos | 2017 június 28.

„Szia Réka!Kezdődik a fesztiválszezon, a barátaimmal szinte mindegyikre el fogunk menni. A kérdésünk az lenne, hogy jogi szempontból ilyenkor kell valamire figyelni? Össze tudnád foglalni általánosságban a fesztiválszabályzatok leglényegesebb pontjait? Nóri”

(Fotó: US Getty Images)

(Fotó: US Getty Images)

Itt a nyár, kezdődnek a fesztiválok. Szinte minden héten lesz valami rendezvény, ahol jól érezheted magad. Ez persze hatalmas buli, de nem árt pár dologra odafigyelni, hogy tényleg élmény legyen a fesztivál, ne pedig egy rossz emlék. Azzal, hogy megveszed a jegyet egy fesztiválra, majd belépsz a területére, egy csomó előírást és szabályt elfogadsz – lehet, hogy olyat is, amire nem is gondolnál. A fesztiválok honlapján találhatsz egy általános szabályzatot, ami minden olyan dolgot magában foglal, amire a szórakozásod alatt figyelned kell. Érdemes lehet átböngészni még indulás előtt, mert adott esetben már olyan előírások is vannak benne, hogy mit nem szabad bevinni a területre. De ha nincs kedved belevetni magad az olvasásba, akkor csak olvasd el a bejegyzésemet, amiben átvesszük a legfontosabb dolgokat!

A legtöbb nagy fesztiválnál a belépés úgy működik, hogy a megvásárolt jegyedet egy karszalagra cserélik ki a beléptető és ellenőrző kapunál. Manapság már a személyidet is elkérik, mikor kicserélik a jegyet karszalagra, és az adatokat leolvassák, rögzítik, a karszalaghoz csatolják, ami a kis ellenőrző pulton minden belépésnél megjelenik. Másik fontos szabály, hogy a karszalagodat mindig viselned kell, a fesztivál területén (tehát bent is) bárhol ellenőrizhetik. Nem szabad a karszalagot másnak odaadni, illetve a sérült, szakadt, túl tág karszalagot nem fogadják el. Úgyhogy nem árt rá vigyázni, mert elméletben a megrongálódott vagy elveszett karszalagot nem cserélik vagy pótolják! Viszont nekem az a tapasztalatom, hogy ezzel kapcsolatban nagyon rendesek, egyik barátnőmnek például tavaly túl szoros volt a karszalagja, odament ahhoz a pulthoz, ahol a problémás karszalagokkal foglalkoznak, és sikerült elintéznie, hogy újat kapjon. De nagyon fontos, hogy ilyenkor ne magadnak akard leszedni, hanem hagyd rájuk, mert ha már eleve úgy mész oda, hogy nincs rajtad, abból probléma lehet!

Általában a fesztiválok korlátozzák azt, hogy mit vihetsz be a területre. Természetesen tilos kábítószert bevinni, illetve pirotechnikai eszközöket, mérgező anyagokat, szúró-vágóeszközöket, lőfegyvert és még egy sor egyéb dolgot, de ha mást nem is, ezt az adott fesztiválszabályzatában mindenképp csekkold le! Fontos infó, hogy a legtöbb esetben még esernyőt sem vihetsz be, úgyhogy inkább ruházz be egy menő és sokkal praktikusabb esőkabátra!

Alkoholos italokat általában nem lehet bevinni, viszont vizet vagy üdítőt lehet, tekintettel a nagy melegre, max. egy 2,5 literes PET palackban. Ennivalót lehet bevinni, de természetesen nem kereskedelmi mennyiségben.
A magatartást illetően a fesztivál területén belül is tartózkodni kell minden olyan cselekedettől vagy megnyilvánulástól, ami mások jogait vagy egészségét, esetleg testi épségét sértheti, veszélyeztetheti.

A fesztiválok szabályzatában gyakran benne van az, hogy a műsorváltoztatás jogát fenntartják. Úgyhogy ha megváltozik valami, nem érdemes reklamálni, mert ezt megtehetik minden gond nélkül, akár az időjárás, akár más körülmény miatt. Ha belépsz egy fesztiválra, jó esetben kapsz egy térképet, ha nem, akkor ajánlom, hogy nézd meg azt, hogy az adott fesztivál készített-e applikációt. Ha igen, akkor abban tuti, hogy találsz egy térképet. Már az első napon ajánlatos megnézni, hogy hol vannak az információs pultok, az elsősegély sátor és orvosi ügyelet. Ugyanígy, a térképen olyan helyek is jelölve vannak, ahol a talált tárgyakat le lehet adni, illetve ahol az elveszett tárgyakról lehet érdeklődni.

Ha emlékszel az egyik korábbi bejegyzésemre, amiben a képek felhasználásáról és készítéséről írtam, akkor talán rémlik, hogy említettem, hogy tömegfelvételt engedély nélkül is lehet készíteni. Na, a fesztiválon tipikusan ilyen tömegfelvételek készülnek, szóval azzal, hogy oda bemész, beleegyezel abba, hogy a koncertek, programok alatt a többiekkel együtt téged is fotózzanak vagy videózzanak.

„Nem feltétlenül annyira „jogias” ez a téma a továbbiakban, de az aktualitás miatt biztos, hogy hasznos lesz átnézni az alapszabályokat a biztonságod érdekében!

Azon kívül, hogy a fesztivál szórakozásra való, veszélyes helyzetekbe is lehet kerülni. Biztos sok hírt hallottál olyan esetekről, amikor valakinek drogot kevertek az italába, sőt lányokkal szemben az erőszakolás is gyakran elhangzik.
A legjobb az, ha egy fesztiválra nem egyedül mész! Persze nem kell sülve-főve együtt lenni a többiekkel, de arra nagyon figyelj oda, hogy valaki mindig tudja, hol vagy! Ha egy ismeretlen, cuki sráccal mész el az egyik koncertre, akkor mondd meg a barátaidnak, hogy néha azért majd jelentkezel. Sosem lehet 100%-osan megbízni senkiben, még akkor sem, ha 8 kockája és tökéletesre vágott borostája van. Ha úgy érzed, hogy erőszakoskodni akar veled, akkor szúrd ki a tömegben a legközelebbi biztonsági őrt, és maradj a közelében, ha pedig a helyzet kezd eldurvulni, akkor mindenképp szólj neki! A biztonsági őrökre lehet számítani, hiszen elsősorban azért vannak ott, hogy téged védjenek, ezért ha bármi gáz van, ne félj tőlük segítséget kérni!

Talán mondanom sem kell, hogy olyan italt, amit a földön találsz, vagy egy ismeretlen kínál, sose fogadj el. Persze, meghívhat akkor, ha végignézheted, ahogy a pultos kitölti és egyből a te kezedbe adja. Olyan sok a rémsztori, olyan egyszerűen lehet már bizonyos dolgokat akár csak üdítőbe belekeverni, hogy minimálisan sem éri meg kockáztatni!
Tudom jól, hogy egy fesztiválon az értékekre sokkal nehezebb vigyázni, mint bárhol máshol. Egy rockosabb koncert közben akár repülhet a napszemcsitől kezdve a papucsig minden, úgyhogy nem árt erre felkészülni. Ha nagyon értékes a telód, akkor vagy hagyd otthon és üzemelj be egy régebbit, vagy pedig vegyél egy olyan tokot, ami védi ütéstől, portól, víztől, lényegében mindentől. A fesztiválok területén általában van egy olyan kártya, amivel mindenhol lehet fizetni a területen. Úgy működik, mint egy bankkártya, pénzt kell rá töltened és akkor azt tudod használni. Praktikus, mert nem kell készpénzzel rohangálni folyton, illetve azért is jó, mert letiltatható a kártya egy SMS-el, ha véletlenül elhagyod vagy ellopják.

Jó szórakozást!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!