Ezt kell tenned akkor, ha az utazási iroda becsődöl!

Forrás: Ez jogos | 2017 július 7.

„Szia Réka! A héten felröppent egy hír, ami miatt én azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetek akkor, ha az utazási iroda, akivel utazom, becsődöl? Mik ilyenkor a lehetőségeim, kihez fordulhatok? Mire figyeljek oda akkor, amikor utazási irodát választok? Köszi! Ildi”

(Fotó: Getty Images)

Valószínűleg te is utaztál már utazási irodával életed során, sőt lehet, hogy a jövőben is ezt fontolgatod, ezért érdemes átnézni, hogy mik a teendőid és a lehetőségeid akkor, ha az adott cég tönkremegy. Szörnyű érzés lehet ott állni a repülőtéren vagy a szálloda recepcióján, és azon aggódni, hogy mi lesz a továbbiakban… De! Ha elolvasod ezt a bejegyzést, talán kevésbé érhetnek meglepetések és sokkal felkészültebb leszel egy ilyen szituációra!

Először is, miért és mikor érdemes utazási iroda által szervezett utazáson részt venni? Ha nincs nyelvismereted és külföldre mennél, akkor ezzel sok nehéz helyzettől megkímélheted magad. Nem is beszélve arról, hogy itt nem kell energiát fektetned abba, hogy kiválaszd a szállást, az étkezést, a repülőt, hanem ezt ők mind megteszik, neked pedig csak a számodra legmegfelelőbb csomagot kell kiválasztanod. Az sem utolsó szempont, hogy ilyenkor szokott lenni egy idegenvezető, aki bármilyen problémát segít megoldani, nem egyedül kell a bajokkal megküzdeni (pl. tengerre néző szobát kértél, de nem olyat kaptál).

Az szinte kiszámíthatatlan, hogy egy cég mikor megy tönkre, de ettől függetlenül van egy pár dolog, amire ajánlom, hogy nagyon figyelj oda, ha szervezett utazáson veszel részt! Először is, Magyarországon csak olyan vállalkozások jogosultak utazásközvetítői és utazásszervezői tevékenységre, melyeket a Budapest Főváros Kormányhivatala engedélyezett. Ezekről a vállalkozásokról a neten könnyedén megtalálhatod a listát, és erősen ajánlott csekkolni, mielőtt valahol lefoglalsz egy utazást! Az, hogy a listán rajta legyen az adott vállalkozás, azért fontos elsődlegesen, mert ez egy garancia arra, hogy az adott utazási iroda rendelkezik vagyoni biztosítékkal arra az esetre, hogyha fizetésképtelenné válna. De azt sokan nem tudják, hogy ez csak akkor szolgál fedezetként az adott befizetésre, ha utazási csomagot vásárolsz, vagyis minimum két egymáshoz kapcsolódó szolgáltatást, pl.: szállás, repülőjegy. Mindig kérdezd meg a kiválasztott utazási irodánál, hogy pontosan mit tartalmaz az adott utazási csomag, az adott szolgáltatás, mert így sok kényelmetlen helyzetet el lehet kerülni!

Ha valahová szervezetten utazol, akkor a vállalkozóval, aki az utazást megszervezte, egy utazási szerződést kell kötni. Ezt a vállalkozónak mindenképpen az utas rendelkezésére kell bocsátania, és írásba kell foglalni. Ilyenkor arról szerződtök, hogy az utazás szervezője teljesíteni fogja a szerződésben meghatározott szolgáltatásokat, te pedig megrendelőként köteles vagy a díjat kifizetni. Az utazási szerződésnek magában kell foglalnia az utazásszervező (és ha van, akkor az utazásközvetítőét is) nevét, székhelyét, telefonszámát, a nyilvántartásba vételi számát, a te személyes adataidat, a kért szolgáltatást és annak helyét, idejét, a személyszállítás eszközét és a célállomást, a szolgáltatás díját, bármilyen egyéb terhet, adót és még pár dolgot, amikről részletesebben a 281/2008.-as Kormányrendeletben olvashatsz. A szerződést mindig őrizd meg és olvasd el alaposan, nehogy utána valami olyanra tarts igényt, ami benne sem volt! Ha a szerződést nem teljesíti, vagy hibásan teljesíti az utazásszervező, akkor felel az ebből eredő károkért, kivéve, ha nem az ő hibája volt, ami történt (pl.: vis maior esetén). Ha pedig nem megfelelően teljesít, ahogy a szerződés alapján elvárható lenne, akkor köteles a díjat arányosan leszállítani.

Hogyha az utazási iroda, ahova befizettél, csődbe ment, ne ess rögtön kétségbe! Ezt a kifejezést általában akkor használják, ha arról van szó, hogy az utazási iroda nem tudja biztosítani az utasok utazásait, illetve nem képes az előlegek és részvételi díjak visszafizetésére sem. Ilyenkor a már említett Budapest Főváros Kormányhivatala intézkedik, elérhetővé teszi a vagyoni biztosítékát az adott utazási irodának, és egy megadott biztosítótársaság vagy pénzintézet áll majd helyt, de csak az utazási iroda biztosítékának mértékéig. Ebben a helyzetben az a fontos, hogy vagy a becsődölt utazási iroda honlapján, vagy a BFKH internetes oldalán tájékozódj az adott biztosítótársaság vagy pénzintézet elérhetőségeiről, mert ott jelentheted be a kárigényedet! Keresd meg az összes papírt az utazásról, mert ezek közül majd egy párat biztos, hogy be kell mutatni igazolásképpen a kárigény bejelentésekor! A vagyoni biztosíték a kint ragadt utasok hazahozatalára, a befizetések visszatérítésére, illetve ha a hazahozatal nem lehetséges, akkor a kényszerhelyzetből eredő kint tartózkodás fizetésére használható fel.

Ha valami zavart észlelsz, esetleg valami nem úgy történik, ahogy az a szerződésben volt, de nincs információd arról, hogy valami gond lenne az utazási irodával, akkor először őket érdemes felhívni, utána pedig, ha segítségre szorulsz, akkor a magyar nagykövetséget, mert ők fognak tudni leghamarabb segíteni neked az adott helyszínen!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!