Milyen kötelezettségeket vállalsz magadra, ha kisállatot tartasz?

Forrás: Ez jogos | 2017 július 14.

„Kedves Réka! A napokban láttam, hogy egy hatalmas kutya szabadon kószált a parkban. Szerencsére nem tűnt agresszívnek, de azért eléggé megijedtem, mikor elfutott mellettem. Van erre valami jogszabály, vagy a gazdik bárhol levehetik a pórázt a kutyusról? Milyen kötelezettségeket vállal magára az, aki kutyát tart? Köszi! Bogi”

Girl with a young dog enjoying a beautiful day
(Fotó: Getty Images)

Persze, mindenki örül egy cuki szőrös kis kutyusnak, vagy egy szeleburdi macskának, esetleg nyúlnak, de ha nem számolsz a következményekkel, akkor könnyen megtörténhet az, hogy akaratodon kívül fogsz rosszul bánni az állatoddal. Azon kívül, hogy komoly felelősség állatot tartani, mert etetni-itatni, gondozni kell, vannak jogszabályok is, amik ide tartoznak.

Minden állatot úgy kell tartani, hogy az ne jelentsen veszélyt se más állatra se más emberek biztonságára. Tömegközlekedési eszközön mindig szájkosárral és pórázzal kell szállítani a kutyákat, egyéb állatokat pedig megfelelő szállítóeszközben. Ez nem jog, de egy elég fontos dolog… Ha mozgólépcsőn viszed a kutyusodat, mindig emeld fel addig, amíg rajta vagytok! Sajnos láttam már olyat, hogy egy kiskutya szőrét becsípte a mozgólépcső és nem tudott szabadulni…

Arra mindenképp figyelj, hogy a közterületeken, ha ki van rakva egy olyan tábla, hogy kutyát szabadon engedni tilos, akkor csak pórázon sétáltathatod. Erre azért fektess hangsúlyt, mert ha ezt nem tartod be, akkor szabálysértési bírsággal terhelhetnek. Ha a kedvenced nem minden esetben szelíd, akkor legyen rajta szájkosár, ha olyan helyre mentek, ahol sok ember van.

Egy jó ideje már a kutyák még pár hónapos korukban kapnak egy chipet (elektronikus transzponder). Ez kötelező, ezzel lehet a kutyát azonosítani. Ez abból a szempontból is nagyon fontos, hogy könnyebben megtalálhatod a kutyusodat, ha eltűnik. Ezen felül rendelkezned kell az állatod azonosítására alkalmas dokumentumokkal és adatokkal. A kutyákat úgyis évente kell vinni oltatni, az oltási könyvét mindig olyan helyre tedd, ahol biztos megtalálod. Főleg azért, mert ha valamilyen okból a kutyád megharap valakit, akkor be kell mutatni az oltási könyvet, hogy igazold, hogy a veszettség veszélye nem áll fenn.

Hiába okoz neked hatalmas örömet az állatod, arra is fel kell készülnöd, hogy a szomszédod esetleg nem fogja kedvelni. A 2010-es kormányrendelet alapján a kedvtelésből tartott állatnak lehetővé kell tenni a természetes viselkedését, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a környező lakóközösség kialakult élet-és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.Ha új társasházba költözöl, mindenképp kérdezd meg, hogy milyen szabályok vannak a házban, mi a házirend. Ha szeretnéd az állatodat jól tartani és a szomszédoddal is megőrözni a békés viszonyt, akkor tartsd be a következőket:

  • Gondoskodj minden nap az állatod igényeiről (törvény szerint minimum egyszer egy nap), és neveld megfelelően!
  • Az állatodnak biztosíts megfelelő és biztonságos helyet, ahol élhet, és ahonnan nem tud megszökni!
  • Ha közterületen sétáltatod a kedvencedet, mindig legyen nálad egy praktikus kis zacskó, amiben az ürüléket el tudod onnan távolítani!
  • Tartózkodj minden olyan magatartástól az állattartás során, amivel a szomszédokat szükségtelenül zavarnád, vagy ami esetleg az ő jogaik gyakorlását sértené!
  • Ha az állatod valamilyen kárt okoz másnak, akkor köteles vagy felelni a kárért!

Jó kérdés az, hogy te mit tehetsz akkor, ha a szomszédod tart valamilyen állatot, és ez a te nyugalmadat zavarja, mert pl. kifejezetten büdös, vagy nagyon hangos. Célszerű legelőször beszélni a szomszéddal, elmagyarázni a problémát, hátha találtok egy közös megoldást. Ha viszont semmi nem használ, akkor ilyen esetben birtokvédelmi eljárást lehet indítani, a birtokvédelmet a jegyzőtől kell kérni. De ez szerintem csak az utolsó megoldás legyen, pláne, hogy azért itt alapos indokok kellenek, az nem elég, hogy azt mondod, hogy téged az zavar, hogy néha ugat a kutyája.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – ismerős A kis herceg talán leghíresebb mondata? Ebben benne van minden, amit a törvények szabályozni próbálnak. Az állatok boldoggá tesznek minket, de ehhez az kell, hogy mi is boldoggá tegyük őket!

Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtad eldönteni, mihez lenne pontosan jogod, vagy úgy érezted, jogtalanul bánnak veled? Írd meg nekünk a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre, Réka pedig válaszol majd a blogon!

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!