Kirúghatnak egy poszt miatt a munkahelyemről?

Forrás: Ez jogos | 2017 július 21.

Kedves Réka! Azt szeretném kérdezni, hogy a munkahelyeket tekintve mi a helyzet a Facebook posztokkal? Repülhet a meló egy rossz mondat miatt? Vagy azt írok ki, amit csak akarok? Ja, és még valami: hogyha valamelyik munkatársammal romantikus kapcsolatba kerülök, akkor azért kirúghatnak? Köszi! Mira

Biztos te is hallottál már olyan sztorikat ismerősöktől, hogy valakit egy Facebook poszt miatt rúgtak ki. Sok ebből a pletyka, nem mindig ok egy poszt arra, hogy kirúgjanak valakit, de egyébként ez tényleg megtörténhet, jogosan is. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor a munkavállaló felelősségre vonható olyan dologért is, amit nem a munkaidején belül tett. Ezek olyan cselekvések, magatartások, amelyek a munkáltató jogos gazdasági érdekeit, jó hírnevét vagy a munkaviszony célját veszélyeztetik közvetlenül.

Ezt fejti ki az a kulcsrészlet, ami szerintem ehhez a témához kapcsolódóan a legfontosabb szabályozás a Munka Törvénykönyvében: „A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. (2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.  (3) A munkavállaló véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja.” Nem nagyon szoktam jogszabályrészleteket a bejegyzéseimbe belefűzni, de ezek olyan fontos szabályozások, amikről nagyon sokan nem tudnak és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva felháborodnak azon, ha a munkáltató elbeszélget velük egy-egy poszt után. Hogy egyértelmű legyen ez az egész, mondok pár példát. Az talán teljesen evidens, hogy a munkáltató jogos gazdasági érdekeit sérted meg akkor, ha üzleti titkokat szivárogtatsz ki. De mi a helyzet azzal, ha írsz pár rossz szót a munkahelyedről vagy a főnöködről? Nos, ez már a jó hírnév veszélyeztetése lehet inkább, de ugyanúgy bajba kerülhetsz miatta. Lehet, hogy nem is gondoltál rá, de akár egy éjszakai party fotó is bajba sodorhat, ha azon láthatóan illuminált állapotban vagy! Ha felelősségteljes munkát végzel, akkor egy ilyen képet sem kifejezetten tölthetsz fel a netre.

Mielőtt Facebookon valamit kiírsz vagy kommentelsz, gondold át azt, hogy mit szólna a főnököd, hogyha látná. Tudod, fontos az az elv, hogy csak olyat posztolj ki, amit a főnököd és az anyukád is nyugodtan megnézhet! A magánlevelezéseidbe azt írsz, amit csak szeretnél, de egy komment vagy egy poszt nagyon sok emberhez eljuthat, ezért is nem mindegy, hogy mit írsz bele. Ami egyszer kikerült a netre, az onnan már csak nagyon nehezen tüntethető el. Vannak olyan munkakörök, ahol vállalnod kell a felelősséget azért, amit mondasz és nem biztos, hogy minden pozícióban bármit megtehetsz.

Érdemes lehet szabályozni a munkáltatónak azt, hogy az alkalmazottai a közösségi médiát hogyan használhatják. Ezt hasznos lehet a munkaszerződésbe is belefoglalni. Olyan korlátozásokat köthet ki és foglalhat bele a munkavállaló, amelyek a munkaviszonnyal közvetlenül összefüggenek és arányosak. Mivel a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjoga minden embernek, ezért ezt nem lehet önkényes módon korlátolni, ezért is írtam, hogy mindenképp arányosnak kell lennie a korlátozásnak. A legfontosabb viszont az, hogyha a közösségi média használatára vannak a munkáltatónak külön szabályozásai, arról téged köteles előzetesen tájékoztatni!

Ha pedig a munkahelyi viszonyokról van szó, akkor ismét a jogos gazdasági érdek veszélyeztetése merülhet fel, ami miatt ezt gyakran korlátozzák a munkáltatók. Szerelem bárhol és bármikor kialakulhat, főleg a munkahelyen, ahol rengeteg időt töltötök együtt, de sok ok miatt érdemes lehet a munkahelyet meghagyni a munkának. Persze vannak olyan párok, akik a nehézségeket megoldják és nagyon boldogok együtt egész életükben, csak ez ritkább. De miért jelenthet veszélyt a jogos gazdasági érdekekre egy munkahelyi kapcsolat?

Alapesetben az nem korlátozható, hogy a magánéletedbe kivel és milyen módon élsz, de ha a munkatársad az élettársad, akkor ez már a munkahelyre is befolyik valamilyen szinten. Leginkább ez a kötelezettségszegést érinti, nem pedig a magánéletet. Tegyük fel, hogy otthon nagyon összevesztek és ezért munkaidőben sem tudtok megfelelően együtt dolgozni. Ekkor a kapcsolat már láthatóan kihat a munkátokra is. Sőt, lehet, hogy tapasztaltál már olyat is, hogy valamelyik felettesed kedvez a munkában a párjának. Ezek és ezekhez hasonló magatartások azok, amik miatt a munkahelyi viszony veszélyt jelenthet a jogos gazdasági érdekekre. Persze felmerül az az eset is, hogy a párod vagy te magasabb beosztásban van, és ezért üzleti titkokat ismertek, ami egy könnyed kis borozgatós este alatt könnyen kicsúszhat valamelyikőtök száján.

Ha kapcsolatba kerülsz az egyik kollégáddal, akkor véleményem szerint ezt érdemes a munkáltatónak elmondani. Ez nem kötelező mindenhol, de sok kínos szitutól megkímélhetitek magatokat! Arról nem is beszélve, hogyha jó fej a főnökötök, akkor ilyenkor az is megoldható, hogy úgy dolgozzatok mindketten, hogy abból ne legyen konfliktusforrás. Vannak egyébként olyan területek, ahol az összeférhetetlenség miatt kifejezetten nem nézik jó szemmel a munkahelyi románcokat, sőt az etikai kódexben ellenzik is. Ilyen helyek a bankok, és ez ugyanazért van, amiért ezen a területen a közeli hozzátartozók sem kerülhetnek függelmi viszonyba.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!