Mi a különbség a határozott és a határozatlan idejű szerződés között?

Forrás: Ez jogos | 2017 július 28.

Szia, Réka! Elmagyaráznád, hogy mi a különbség a határozott idejű szerződés és a határozatlan között? Nem teljesen tiszta, nemsokára kötök majd egy munkaszerződést, ami határozott időre fog szólni, sőt most lakásbérlés miatt is szerződést kell kötnöm és felmerült a kérdés, hogy melyik lenne a jobb. Köszi! Csilla

Photo of a young couple calculating home finances

US Getty Images

Kezdjük talán onnan, hogy a szerződés a felek egybehangzó akaratnyilvánítása, vagyis kölcsönös jognyilatkozata, melyből kötelezettség(ek) keletkeznek a szolgáltatásra nézve. Na de mi is az a jognyilatkozat? A jognyilatkozat egy olyan akaratnyilatkozat, amely joghatás kiváltására irányul. Jognyilatkozatot lehet tenni szóban, írásban, vagy akár ráutaló magatartással is. Ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön, a lényeges kérdésekben meg kell állapodnod a másik féllel. Olyan kérdésekben viszont nem szükséges megállapodnotok, amiket jogszabály rendez.

Magyarországon nincsen úgynevezett típuskényszer, vagyis a szerződés tartalmát a felek szabadon állapíthatják meg, éppen ezért gyakoriak a vegyes szerződések. Tulajdonképpen csak arra kell figyelni, hogy az eltérést nehogy tiltsa a törvény. A legfontosabb és leggyakoribb szerződésfajták: adásvételi, bérleti, munkaszerződés, megbízási, vállalkozási, letéti, ajándékozási szerződés, élettársi vagyonjogi szerződés.

Vannak olyan szerződések, amelyeknél a törvény előírja, hogy írásban kell megkötni. Például írásba kell foglalni az ajándékozást ingatlan esetében (erről részletesebb infókat találhatsz egy korábbi cikkemben).

A szerződések lehetnek határozott idejűek és határozatlan idejűek is. Hogyha olyan féllel kötnél szerződést, aki ettől elzárkózik és a gazdasági erőfölényével visszaél, akkor követelheted, hogy a szerződést közöttetek a bíróság hozza létre.

Ha lakásbérlésről van szó, akkor is beszélünk határozott és határozatlan idejű szerződésről.  Ez a te döntésed és azé, aki kiadja a lakást neked, szóval csak rajtatok áll, hogy melyiket választjátok. Ha határozott idejű, akkor azt nem lehet csak úgy felmondani, ha viszont határozatlan, akkor azt bármelyikőtök rendes felmondással megszüntetheti. Bérleti szerződés esetén van egy speciális szabály, amiről nem árt, ha tudsz: ha határozott időre kötitek meg a bérleti szerződést, és az idő letelik, de utána te azt tovább használod és ez ellen a bérbeadó nem tiltakozik 15 napon belül, akkor a határozott időre kötött szerződésből határozatlan időtartamú lesz automatikusan.

Ha pedig munkaszerződésről van szó, akkor is lényeges a különbség a határozott idejű és a határozatlan idejű szerződés között. Abban az esetben határozott idejű a munkaszerződés, ha a munkaviszony hossza pontosan meghatározhatóan bele van foglalva. Határozatlan pedig abban az esetben, ha a szerződésben nincs szó időbeli hatályról.

Ha határozott idejű a munkaszerződésed és még nem járt le, akkor megalapozott indokot kell találnod a felmondáshoz. Ebben az esetben a Munka Törvénykönyve így fogalmaz: „A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.” Egyébként határozott idejű munkaviszony időtartama az öt évet nem haladhatja meg. Ha határozatlan idejű a munkaszerződésed, akkor bármikor indoklás nélkül felmondhatsz. Fontos viszont tudnod, hogyha te mondasz fel, akkor nem jár neked végkielégítés. Érdemes lehet még arról is szót ejteni, hogy ugyanaz a speciális szabály itt is érvényes, ami a bérleti szerződésnél: ha lejár a határozott idejű szerződésed, de továbbra is ott dolgozol és a munkaadód ez ellen nem tiltakozik, akkor ebből is határozatlan idejű szerződés lesz.

Véleményem szerint érdemes minden szerződést írásba foglalni, mert ez a legbiztosabb és a legbiztonságosabb.  Egy szóbeli szerződés esetében ugyanis sokkal nehezebb eldönteni, hogy melyik félnek van igaza. Jó lehet az is, ha minden nagyobb hangvételű dolgot közjegyzői okiratba foglaltatsz, mert annak az az előnye, hogy azonnal végrehajtható.

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!