Mit tehetek a lelkileg bántalmaz a pasim?

Forrás: Ez jogos | 2017 szeptember 20.

Kedves Réka! Olvastam a testi sértésről szóló bejegyzésedet, és felmerült bennem az a kérdés, hogy a fizikai erőszakon kívül a jogban létezik-e olyan, hogy lelki bántalmazás, lelki terror? Fel lehet jelenteni valakit ilyenért? Ha mondjuk úgy érzem, hogy a párom lelkileg bántalmaz, habár fizikálisan sosem bánt, akkor ezzel lehet kezdeni valamit? Köszönöm! Maja

Quarrel

US Getty Images

Egy korábbi bejegyzésemben már olvashattál bántalmazásról, méghozzá pontosabban a testi sértésről. De biztos, hogy te is sokszor érezted már azt, hogy szavakkal akár nagyobb kárt is lehet tenni egy emberben, mint tettekkel. Akár egy mondat is komoly depressziót, vagy más lelki problémát tud okozni bárkinél. Persze vannak olyanok, akik nem érzékenyek a sértésekre, de nekem az a tapasztalatom, hogy mindenkinél van pár olyan dolog, amivel igazán meg lehet bántani. A kérdés az, hogy habár szólásszabadság van, és mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, van-e olyan pont, ami már túl sok, és ami ellen már akár jogi eszközökkel is fel lehet lépni.

Hallottam már olyan esetről, amikor egy párkapcsolatban élő nő a párja szavai miatt lett öngyilkos. Nagyon fontos látnod azt, hogy hiába szereted nagyon a párodat, ugyanúgy, ahogy nem szabad téged megütnie, folyamatos lelki terrorban sem tarthat. A lelki bántalmazás fogalma lehet, hogy neked sem ismeretlen. Tulajdonképpen a fizikai bántalmazás sokkal egyszerűbben körülhatárolható (pláne jogilag), mint a lelki bántalmazás, ami szavakkal történik, ám azért támpontokat ebben az esetben is tudok adni. Van, amikor a kettő együtt jár, ám számtalan olyan esetről hallani, amikor a pasi (vagy akár a nő is, ha már itt tartunk) a tettlegességig nem mer elmenni, épp ezért csak szavakkal bántja a másikat.

Lelki bántalmazás alatt egyébként olyanokra gondolj, mikor valaki elszigeteli és magányossá teszi a párját, vagy amikor visszaél a pénzügyi helyzetével, vagy megalázza mások előtt, folyamatosan kontroll alatt tartja, kritizálja, megfélemlíti, emberi méltóságot sértő magatartást tanúsít. Ha egy-egy vita alkalmával a két fél egymáshoz vág kemény szavakat, arra nem mondom azt, hogy jó hogy előfordul, de az még nem bántalmazás. Akkor lesz már tényleg lelki bántalmazásról szó, ha ez rendszeresen előfordul és hosszú ideje tart. Azon kívül, hogy a párkapcsolatot tönkreteszi, a bántalmazott félben is komoly károkat okoz.

Mit lehet tenni? Először is, ugyanúgy, ahogy elmondtam a fizikai bántalmazásos bejegyzésemben, figyelj oda már a kapcsolat kezdetén a másikra, és ha már az elején olyan jeleket látsz, amik alapján arra lehet következtetni, hogy nincs minden rendben a másikkal, akkor még a komoly érzelmek kialakulása előtt lépj ki a kapcsolatból. A másik opció, amikor már konkrétan lelkileg bántalmaz a párod, akkor ne félj segítséget kérni! Fordulhatsz egyesületekhez és hivatalos szervekhez is, a lényeg annyi, hogy ne egyedül akard megoldani!

Talán az a legcélszerűbb, ha onnan indulok ki, hogy a méltósághoz minden embernek joga van, éppen ezért a lelki bántalmazással is lehet jogi szempontból foglalkozni, habár megoldásként nem ez az első, amit én javasolnék. Ez most elsősorban élettársakra, házastársakra vonatkozik egyébként, de nyilván ugyanígy vonatkoztathatod baráti kapcsolatokra is, csak esetleg ott jogi vonzat nélkül.

A Btk.-ba majdnem bekerült 2012-ben egy „Együtt élők közötti lelki bántalmazás” című passzus, ami segített volna abban, hogy ez a kérdéskör jogilag szabályozottabb legyen. De mivel a lelki bántalmazás bizonyítása, sőt egyáltalán konkretizálása igen nehézkes, valószínűleg a gyakorlatban a megvalósulása sem lett volna az igazi.  Más bűncselekményeknél fellelhetőek egyébként a tényállás elemei (pl. a Btk-ban a Kapcsolati erőszak cím alatt), így azért nem az a helyzet, hogy ezzel jogilag egyáltalán nem lehet foglalkozni.

Az otthoni lelki terrort egyébként a Btk. szabadságvesztéssel rendelné büntetni, de ugyanúgy, ahogy a testi sértésnél is írtam, arra mindenképp számítanod kell, hogy hosszú ideig tart egy ilyen eljárás. Ebben az esetben a büntetőeljárás magánindítvánnyal indítható meg, vagyis ha úgy érzed, hogy a párod emberi méltóságodat sértő magatartást tanúsít, akkor neked kell megtenned a feljelentést ahhoz, hogy valami történjen az érdekedben.

Én azt gondolom, hogy egy párkapcsolatban a lelki bántalmazásnak ugyanúgy nincsen helye, mint ahogy a testi sértésnek sincs. Ne hagyd, hogy az érzelmeid elhomályosítsák az ítélőképességedet! Hogyha felmerül benned annak a gyanúja, hogy lelki bántalmazás áldozata vagy, akkor ne félj segítséget kérni barátoktól és olyan szervezetektől, amelyek erre szakosodtak!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!