Mit tehetek, ha nem vagyok elégedett a bíróság döntésével?

Forrás: Ez jogos | 2017 október 17.

Szia Réka! Olvastam az előző két bejegyzésedet, amiben az eljárásokról írtál. Én arra lennék kíváncsi, hogy mit lehet tenni akkor, ha nekem nem felel meg a bíróság döntése. Hogyan tudok fellebbezni? Köszi! Juli

Prod DB © MGM / DR LEGALLY BLONDE (LEGALLY BLONDE) de Robert Luketic 2001 USA avec Shannon O'Hurley, Victor Garber, Luke Wilson et Reese Witherspoon  plaidoyer, barre, proce?s, tribunal, avocats d'apre?s le roman de Amanda Brown, Image: 174164491, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies

                                                                                                        Profimedia-Red Dot

Akármilyen eljárásban is kerülsz a bíróság elé, előfordulhat az, hogy olyan döntést hoz a bíró a végén, amely szerinted nem igazságos, vagy neked nem megfelelő. Ilyenkor biztos felmerül benned az, hogy valamit kéne tenni… Na de mit lehet? Először is azt kell tudnod, hogyha nem értesz egyet a bíróság ítéletével, akkor van lehetőséged jogorvoslatot kérni, nem feltétlenül kell elfogadnod az ítéletet.

A fellebbezés a polgári eljárásjogban és a büntetőeljárásjogban is egy rendes jogorvoslati eljárás.  A fellebbezés készítéséhez mondok most pár tippet neked. Először is, minden határozat végén találsz egy olyan részt, amely tartalmaz egy tájékoztatást a fellebbezési jogról, illetve benne van az is, hogy ezt hány napig teheted meg, és hogy melyik szerv az, amelyhez be kell adnod (elsőfokú bírósághoz kell beadnod, azonban a másodfokú bírósághoz kell címezned).  Ha elsőfokon hoztak meg egy ítéletet polgári eljárásban, akkor az ellen biztosan fellebbezhetsz majd, általában a végzések azok, amik nem fellebbezhetőek meg. Minden esetben gondold át azt, hogy miért szeretnéd az ítélet megváltoztatását! Biztos elsőre is érzeted már, hogy mi is a gond, de itt nagyon fontos, hogy pontosan meg tudd fogalmazni, és a fellebbezésbe leírni. A személyes véleményem az, hogy ne egyedül fellebbezz, mert ez nem egy egyszerű feladat. Ugyanis jogszabályokkal is tisztában kell lenni, mert a fellebbezésbe bele kell írni azokat, amelyekre akkor hivatkozol, amikor azt fejted ki, hogy miben és miért kívánod megváltoztatni a határozatot. Érdemes lehet inkább egy ügyvéddel konzultálni, ha fellebbezni szeretnél, mert ő már azt is jobban át fogja látni, hogy egyáltalán érdemes-e ezzel próbálkozni. Amire még figyelned kell, hogy a határidőt ne mulaszd el, és hogy biztosan a megfelelő helyre juttasd el a fellebbezést! Már csak azért is érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni, mert vannak olyan esetek, amikor hivatalból elutasítják a fellebbezést. Az első ilyen, amikor tulajdonképpen nem is lehet fellebbezni, vagyis a határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A második az, amikor a fellebbezés elkésett, a harmadik ok pedig az, amikor nem hivatkozol jogszabálysértésre a fellebbezésben. Előfordulhat, hogy illetéket kell majd fizetned a fellebbezéshez, erre is mindenképp figyelj oda.

Hogyha a jogvita már véglegesen lezárt, akkor kérdés az, hogy tudsz-e még valamit csinálni. Nos igen, vannak esetek ugyanis, amikor rendkívüli perorvoslattal élhetsz. A perorvoslati lehetőségek egyike a felülvizsgálat. Ennek az a különlegessége, hogy ezt a Kúria bírálja el, és ha ez számodra pozitívan alakul, akkor a Kúria a régi határozat helyett újat hozhat, de az is megtörténhet, hogy új eljárást fog elvárni attól a bíróságtól, amelyik korábban eljárt az ügyben. A felülvizsgálattal, mint perorvoslati lehetőséggel akkor élhetsz, ha a bírósági határozat szerinted jogszabálysértő.  A leggyakoribb ok a felülvizsgálatoknál általában a peres eljárás szabályainak megsértése, de ezen kívül egyébként más jogszabálysértés is előfordulhat.

A perorvoslati lehetőségek közül, amit mindenképp fontosnak tartok megemlíteni még, az perújítás. Erre akkor van lehetőséged, ha a bíróság már jogerős ítélettel lezárt egy ügyet, de azóta pl. új tényre, bizonyítékra derült fény. Olyan tényekre és bizonyítékokra kell ez alatt gondolnod, amelyeket a perben a bíróság nem bírált el, és amelyek számodra, mint perújítóra, kedvezőbb határozatot jelentett volna. Ha a te hibád volt az, hogy korábbi eljáráson ezeket nem érvényesítetted, akkor nem élhetsz perújítással. Vannak még más esetek is, amikor a perújítás lehetősége fennáll, ilyen például az, hogyha úgy lettél pervesztes, hogy az a bíró vagy a másik fél bűncselekménye miatt következett be, és ezt utána megállapították.  Vannak persze olyan esetek, amikor a perújítás kizárt, ilyen például a házasságot felbontó ítélet. A perújítási kérelmet oda kell benyújtanod, ahol elsőfokon eljártak az ügyben. Alapesetben az ítélet jogerőre emelkedésétől kezdve 6 hónapod van erre, de nyílván előfordulhat az is, hogy később szerzel tudomást egy új bizonyítékról, vagy jelentős információról. Ilyenkor a hat hónapot innentől kell számítani. Amit fontos észben tartanod viszont, hogy 5 év elteltével már nincs lehetőség perújításra. Ha elfogadják a kérelmedet, akkor az ügyedet újratárgyalják. Persze az ítélet akár maradhat a régi is, de akár új határozatot is hozhat a bíróság, amely számodra kedvezőbb lesz.

Címkék:

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!