Milyen szabályai vannak a drón használatnak?

Forrás: Ez jogos | 2017 november 10.

Szia Réka! A pasim nagyon szeretne egy drónt, gondoltam, hogy meg is veszem neki, viszont elgondolkoztam azon, hogy azt se tudom, hogy mi ezeknek az eszközöknek a jogi szabályozása. Sokat lehet hallani arról, hogy van amelyiknek a használata korlátozva van, de én abszolút nem értek ezekhez. Tudnál kicsit segíteni? Köszi! Kitti

30-3-2017 TV show "The Big Bang Theory" Season 10  Episode 19 - The Collaboration Fluctuation  Pictured: Kaley Cuoco Kunal Nayyar, Image: 327074780, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Planet

Profimedia-Red Dot

Szeretnél egy drónt, vagy már van is drónod, csak nem tudod, hogy szabad használni? Az elmúlt években hihetetlenül felgyorsult a technika fejlődése, és ezzel a jogi szabályozásnak is lépést kell tartania, új élethelyzeteket, új dolgokat kell szabályoznia. Éppen ezért lehet az, hogy a sok szabályozás közepette azt sem tudod, hogy most akkor a drónokra pontosan mi is vonatkozik. Ezek az eszközök manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, és már közel sem egy elérhetetlen dolog az, hogy valakinek legyen egy drónja. Mindenkinek más dolog tetszik meg a drónokban, van aki a rájuk szerelhető kamera előnye miatt van odáig ezekért a szerkezetekért, és van akinek már csak a drónok röptetése is nagy boldogságot okoz. Ahhoz, hogy a jogi szabályozást át tudd tekinteni, tudnod kell, hogy mire szeretnéd használni.

Régóta vannak szabályok a pilóta nélküli légijárművekre, de sejtheted, hogy 1995-ben még a drónok szabályozása szóba sem került, úgyhogy nyilvánvalóan a régi szabályokat át kellett újra gondolni a drónok megjelenésével. Persze ezek is alkalmazhatóak némely tekintetben, hiszen a drónok is pilóta nélküli légijárművek. Az fontos viszont, hogy a játék multikoptereket ne keverd azokkal a drónokkal, amelyekre a szabályok vonatkoznak. Az elmúlt években már így is fejlődésen ment keresztül a szabályozás, és az én meglátásom az, hogy ez még tovább fog folytatódni.

Ahhoz, hogy egy drónt reptess a légtérben, szükséges engedélyt kérned, mert csak eseti légtérben engedélyezett ez az üzemeltetés. A kérelmet a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához kell címezned. A honlapjukon egyébként részletes tájékoztatót találsz arról, hogy a kérelmet hogyan kell kitölteni, és hogy milyen dokumentumokat kell csatolnod.  Ha sport- vagy magáncélra használod a drónt, akkor nem kell bejelentened (a légtér engedély akkor is kell!), egyéb esetben viszont kötelező a bejelentés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Pilóta Nélküli légijármű osztályához.

Ha eseti légteret szeretnél igényelni, akkor a kérelmet legalább 30 nappal az igénybevétel időpontja előtt nyújtsd be! Az eseti légteret max. 30 napra lehet igényelni. Ezért egyébként 3000 Ft általános tételű illetéket kell megfizetned, hacsak nem érint az illetékmentesség (erről az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben informálódhatsz).

Milyen jogsértéseket lehet elkövetni egy drónnal akár akkor is, ha te nem akarsz semmi rosszat? Nos, például gyakori a magánlaksértés, vagy képmáshoz-és hangfelvételhez való jog megsértése. Nagyon kell vigyázni a drónok reptetése során, hogy mások személyiségi joga ne sérüljön.

Ha például egy parkban szórakozásból engedély nélkül reptetnél drónt, illetve ha biztosítást se kötnél rá, akkor szabálysértési eljárást indíthatnak ellened, sőt a szabálysértéshez használt eszközt, vagyis a drónodat lefoglalhatják.

Én azt javasolom, a hobbid teljesen jogszerű gyakorlása érdekében csatlakozz egy egyesülethez, ahol segítenek neked elintézni a szükséges biztosítást és az esetleges engedélyek beszerzését is. A biztosításra azért van szükség, mert bármikor előfordulhat az, hogy keletkezik egy hiba a drónban, lezuhan, és kárt okoz. Ilyen esetben az anyagi kárt a biztosító fizeti meg, hogyha egyébként minden megfelelt az előírásoknak.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!