Mit kell tennem, ha szeretnék egy saját vállalkozást?

Forrás: Ez jogos | 2017 november 17.

Szia Réka! Arra gondoltam, hogy csinálnék egy vállalkozást. Van egy szuper ötletem, már csak meg kellene valósítani, a szükséges anyagiakat már összegyűjtöttem. Arról viszont fogalmam sincs, hogy ahhoz mi kell, hogy egy vállalkozást csináljak. Elmondanád nekem a kezdő lépéseket? Köszi! Rebi

MELISSA MCCARTHY stars as Michelle Darnell in "The Boss.", Image: 278216311, License: Rights-managed, Restrictions: For Editorial Use -, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hollywood Archive

Profimedia-Red Dot

Ha van egy rendkívüli ötleted, legyél bármennyi idős, nem kell hagynod, hogy ez az ötlet elvesszen csak azért, mert nem tudod, hogy hogyan valósítsd meg. Manapság már nagyon sok embernek van vállalkozása, ez már nem egy olyan dolog, ami csodaszámba menne. De azt mindenképp tudnod kell, hogy egy ilyenbe hogyan kezdj bele! Tudod, minden nagy ötlet kibontakozik valahogy, és a kezdő lépések ilyenkor kiemelten fontosak. Abban viszont biztos lehetsz, hogy az a vállalkozás, amibe megfelelő körültekintés nélkül vágsz bele, kudarcba fog fulladni. Vállalkozni amúgy is kockázatos dolog, de pláne akkor, ha nincsenek meg a szükséges ismereteid. Szerintem érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy az alapokat megismerd (ez nem azt jelenti, hogy szakembernek kell lenned), mert így lehetsz sikeres, és így lehet jövedelmező a vállalkozásod igazán.

Vannak dolgok, amik mellett nem mehetsz el, ha vállalkozást szeretnél indítani. A megfelelő jogi forma megtalálása kulcsfontosságú, ugyanígy nagyon jelentős az, hogy a számodra jelenleg legkedvezőbbnek gondolt adózási módot találd meg! Fontos átgondolnod azt is, hogy milyen összeggel tudsz nekivágni a vállalkozásnak; hogy csak a vállalkozással szeretnél-e foglalkozni, vagy mellette folytatod az eddigi munkádat is; egyedül vagy másokkal szeretnél vállalkozni inkább, és persze a legfontosabb: ki kell találnod azt, hogy mi az, amit csinálni szeretnél! A piaci igényeket is mérd fel minden esetben, hiszen ebből tudod meg azt, hogy azok a személyek, akiknek eladni készülsz vagy valamilyen szolgáltatást szeretnél nyújtani, vajon vevők lesznek-e rá.

A vállalkozás jogi alapjának megteremtéséhez vagy céget kell alapítanod, vagy egyéni vállalkozást kell indítanod. Cégalapítás esetén szükséged lesz egy ügyvédre, hogy az alapító okiratot vagy társasági szerződést elkészítse, és azt ellenjegyezze. A vállalkozás könyveléséhez ilyen esetben szükség lesz egy könyvelőre is mindenképp.

Hogyha egy kisebb vállalkozásban gondolkodsz, akkor talán a legegyszerűbb megoldás az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma. Ilyenkor akár magadnak is könyvelhetsz, nem kötelező egy szakembert keresned, de én mégis inkább azt ajánlom, hogyha a könyvelésben nem vagy gyakorlott, akkor keress fel egyet! Akkor is az egyéni vállalkozás lehet a nyerő neked, ha a munkád mellett, csak mellékesen szeretnél vállalkozni.  Az egyéni vállalkozás elindításának első lépése az, hogy létesíts egy ügyfélkaput. Ezt bármelyik okmányirodában megteheted, ráadásul ingyen van. Ez azért kifejezetten hasznos, mert csak az ügyfélkapun láthatod az aktuális adófolyószámládat, és a saját szja bevallásodat is csak ott küldheted el. Az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában tudod az egyéni vállalkozói engedélyt megszerezni, tehát magát a vállalkozást elindítani. Ha ezzel készen vagy, akkor itt meg kell határozni azt a tevékenységi kört, amelyben működni szeretnél. Arra figyelj, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyekhez kell engedély, úgyhogy ezekről mindenképp tájékozódj, mielőtt belekezdesz! Ezt követően fontos bejelentkezni a NAV-hoz, illetve a helyi iparűzési adó miatt az illetékes önkormányzathoz, és regisztrálni is kell, méghozzá az illetékes (területi szempontból) Kereskedelmi és Iparkamaránál.  Az egyéni vállalkozás indítása egyébként díjmentes.  A vállalkozásodhoz szükség lesz majd egy székhelyre is. Ez azért kell, mert ez az a hely, ahova a NAV kimehet ellenőrizni. Az egyéni vállalkozás egyik fontos előnye az, hogy szüneteltethető a tevékenység. Ha céget alapítasz, akkor ez az opció nem lesz a kezedben!

Ha céget szeretnél alapítani, akkor az annyiban nehezebb az egyéni vállalkozás alapításánál, hogy itt még a cégformát is ki kell választanod. Választhatsz, hogy korlátolt felelősségi társaságot (Kft.) vagy betéti társaságot (Bt.) kívánsz inkább alapítani (ide sorolható még a részvénytársaság is, de kétlem, hogy valaki első vállalkozásként rögtön azzal indítana). A társasági szerződésnek tartalmaznia kell azokat a tevékenységeket, amelyeket a cég által végezni kívánsz. Ebben az esetben a társasági szerződést a cégbíróságnak szükséges benyújtani, és ugyanúgy be kell jelentkezni a NAV-nál, illetve a területileg illetékes önkormányzatnál, és persze regisztrálni is kell az illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Kft.-t alapíthatsz egyedül is, vagy akár másokkal is. Jelenleg a meghatározott szükséges alaptőke ebben az esetben 3 millió forint. A Kft.-től abban mindenképp eltér a Bt., hogy az utóbbit nem lehet egyedül alapítani, legalább két tagra szükség van, mert kell egy beltag és egy kültag.  A beltag és a kültag között az a különbség, hogy a beltag felelős a társaságnak a működéséért a teljes vagyonával, korlátlanul. Ha a cég tartozása miatti helytállási kötelezettséget nézzük a két formánál, akkor a kettő között az a fő különbség, hogy a Kft. esetében minden tulajdonos felelőssége csak addig terjed, amennyi a tulajdonrésze a cégben. Ezzel szemben Bt. esetében a beltagnak a saját vagyonával korlátlanul kell helytállnia a társaság kielégítetlen tartozásaiért.

Vannak hibák, amelyeket nem szabad elkövetned, ha vállalkozást szeretnél alapítani. Egyrészt, ne ess abba a hibába, hogy úgy kezdesz bele a tevékenységbe, hogy nincs meg a megfelelő induló tőkéd. Egy vállalkozás azért nem olcsó dolog, érdemes előre átgondolni a költségeket, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Másrészt, legyen konkrét terved arról, hogy mit is szeretnél csinálni és hogyan, mert ha csak azért kezdesz bele egy vállalkozásba, mert „manapság mindenki ezt csinálja”, akkor annak csúnya vége lehet.  A kockázatokat és a nehézségeket is mindenképp mérd fel, nehogy az legyen, hogy valamelyik bekövetkezik, és nem tudod majd kezelni!

A szakemberekkel való beszélgetés, tanácsok kikérése elengedhetetlen tényező! Ha egyéni vállalkozást indítasz, akkor ahhoz ügyvédre nem lesz szükséged, de akkor sem árt egy adótanácsadóval vagy könyvelővel megtárgyalni a vállalkozásod jövőjét. Ha pedig korlátolt felelősségű társaságot vagy betéti társaságot alapítasz, akkor ügyvédre úgyis szükséged lesz, érdemes a tanácsait kikérni, még mielőtt belekezdesz a tevékenységbe. Ha van egy jó tanácsadód, akkor az üzleti tervet is sokkal egyszerűbben fogod tudni elkészíteni, és te magad is sokkal felkészültebb leszel arra, hogy a későbbiekben egyedül, vagy a vállalkozásban részt vevő más személyekkel együtt magatok oldjátok meg a problémákat.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!