Mit tehetsz, ha zavar a szomszédod?

Forrás: Ez jogos | 2017 december 1.

Szia Réka! Mostanában nagyon sok a bajunk a szomszédjainkkal. Nagyon hangosak, nem tudunk rendesen pihenni. Néha éjszaka hangosan hallgatnak zenét, elég gyakran tartanak bulit, mindemellett sokszor már kora reggel elkezdenek hangosan háztartási gépeket működtetni. Sőt, olyan is volt már, hogy reggel 6-kor kezdtek el fúrni egy hétvégi napon. Mit lehet tenni, hogyan lehetne ellenük fellépni? Juli

 rossz-szomszedok-cosmopolitan

Profimedia-Red Dot

Biztos neked sem ismeretlen az a szituáció, amikor békésen pihennél éppen, de a melletted lévő szomszédod elkezd fúrni, vagy a fölötted lévő lakásban hangosan dübörögnek. A szomszédjainkat nem mi magunk választjuk meg (sajnos). De a kérdés itt az, hogy mik azok a lehetőségek, amikkel a kellemetlenségeket csökkenteni lehet. Mert vannak, méghozzá elég sok! Persze ha társasházba költözöl, ahol vékonyabbak a falak, akkor számolnod kell azzal, hogy lesznek dolgok, amiket muszáj eltűrni. Hiszen azzal nem tudsz mit kezdeni, ha a szomszédod korábban kel fel és megy dolgozni, és ezért akkor mozog, zörög a másik lakásban.

Nagyon szerencsés ember vagy akkor, ha jó a kapcsolatod a szomszédjaiddal. A legtöbb embernek sajnos nem az. Ha jó a kapcsolatotok (ha nem, akkor is), akkor az első és legfontosabb lépés mindig az, hogy beszélj a szomszédoddal, mondd el neki, hogyha valami zavar. Kérd meg, hogy legyen csendesebb, vagy, hogy hagyja abba azt a tevékenységet, ami téged zavar, legyen szó bármiről. Ha azt mondja, hogy rendben, akkor szuper, már meg is oldódott a probléma. De ha ennek ellenére sincs változás, akkor érdemes a joghoz, mint eszközhöz fordulni. A legfontosabb és legjelentősebb jogi eszközöket fogom most neked bemutatni. Nyilván más a helyzet egy közös falakkal rendelkező társasházban, és egy hatalmas telken lévő családi ház esetén, de zavaró tényezők mindig felmerülhetnek.

Van egy általános szabály a Ptk-ban, ami nem más, mint a dolog használatának általános magánjogi korlátja: „A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.”. A dolog jelen esetben a lakás vagy a ház. Annak a megállapítása, hogy mi szükségtelen, már nem a te hatáskörödbe tartozik. Hogyha azt érzed, hogy a szomszédod szükségtelenül zavar (pl.: elviselhetetlen zaj), akkor téged megillet a birtokvédelem (ez ugyanúgy megilleti a tulajdonost, mint ahogy a bérlőt). Ennek az a lényege, hogy a jegyzőhöz fordulhatsz, és egy éven belül kérheted a zavarásnak a megszüntetését. Azért kell jegyzőhöz fordulni, mert sokkal gyorsabb így az eljárás, mintha bírósághoz fordulnál.  A birtokvédelem mindenképp megillet akkor, hogyha a birtoklásban téged jogalap nélkül háborgatnak. Ha a jegyző igazat ad neked, akkor a jogsértő szomszédot el fogja tiltani a sértő magatartástól. Azonban ha azt állapítja meg, hogy te ezt a megzavarást köteles lettél volna tűrni, akkor nem fog téged védelemben részesíteni.

Egyes területeken a hangos tevékenységekre vonatkozó szabályozás eltérő lehet. Egyes önkormányzati rendeletek tiltják hétvégén a fűnyírást, máshol időkeretekhez van kötve. Mivel itt nincsen egységes szabályozás, ezért azt ajánlom, hogy mindenképp nézd meg, hogy arra a településre milyen szabályok vonatkoznak, ahol te élsz. Ez azért is fontos, mert például ha valaki nem megengedett időpontban nyír füvet, akkor pénzbírsággal sújtható.

Hogyha társasházban élsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy ott is található egy házirend. Ezt is mindenképp csekkold, mert ez a jogszabályoknál sok esetben szigorúbb lehet. Általában ezekben a házirendekben meg van határozva az, hogy mettől meddig lehet zajos tevékenységet folytatni, illetve hogy milyen dolgokra kell figyelned (pl.: mettől meddig lehet hangszeren gyakorolni, kell-e a közös folyosót takarítani stb.).

Amiről még mindenképp fontos tudnod, az az, hogy a csendháborítás pontosan mit is jelent. A jogszabályban úgy van megfogalmazva, hogy: „Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.” Persze ezt a napszaknak megfelelően kell értékelni, hiszen napközben teljesen más, ha a szomszédod porszívózik, mintha ugyanezt hajnalban csinálja.  Hogyha ezek alapján azt érzed, hogy a szomszédod csendháborítás szabálysértést követ el, akkor a rendőrségnél feljelentést tehetsz.  Tehát eseti csendháborítás esetén a rendőrséghez lehet fordulni.

Érdemes lehet bizonyítékokat gyűjtened, például tanúkat megjelölni, vagy akár hangfelvételt készíteni a zajról. Ha egy zavaró szomszéd a házban több lakónak is problémát okoz, akkor érdemes összefogni, és együtt fordulni a jegyzőhöz, vagy a rendőrséghez.

Azt javasolom, hogyha te tervezel bulit, vagy felújítást, akkor szólj előre a szomszédoknak, vagy társasház esetén tedd ki oda, ahol a hirdetmények szoktak lenni. Ezzel el lehet kerülni nagyon sok esetben a problémákat, sokkal elnézőbbek lesznek a szomszédok. De akár ugyanígy jelezheted azt is, hogyha téged zavar valami.

Tehát összefoglalva a lényeg: ha zavar a szomszédod valamilyen tevékenysége, akkor először próbálj meg szép szóval hatni rá. Ha ez nem vezet eredményre, akkor használd ki a jogi eszközöket, mert nem vagy köteles heteken-hónapokon vagy akár éveken keresztül eltűrni a szükségtelen zavarást.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!