Mi a helyzet a film letöltésekkel valójában?

Forrás: Ez jogos | 2017 december 6.

Szia Réka! A baráti társaságunkkal nagyon szeretünk filmezni, minden héten tartunk egy filmes összejövetelt. De az elmúlt időszakban már kifogytunk a DVD-kből, és nem is szeretnénk igazán újakat venni. Persze tudom, hogy manapság már mindenki letölti a filmeket, de én úgy hallottam, hogy ez egyébként tilos. Mi a helyzet a letöltésekkel, a torrentezéssel tehát valójában? Szabad vagy nem? Zoé

cameron-diaz-laptop

Profimedia-Red Dot

Egy ideje már rengeteget hallunk arról, hogy mindenki torrentezik, a tartalmakat az emberek manapság már nem megveszik, hanem letöltik. Most ne csak a filmekre gondolj, nagyon sokan zenét, könyveket, játékokat is az internetről töltenek le. Viszont azt nagyon gyakran nem tudják, hogy ennek mi is a pontos szabályozási háttere. Kérdés az, hogy tilos-e vagy sem. Nagyon nem mindegy, hogy teljesen legális-e ez a tevékenység, vagy tiltott. Ugyanis hiába hivatkozik bárki arra, hogy „de hát mindenki ezt csinálja”, ha valami szabályba ütközik, akkor az szabályba ütközik, és kész.

Na de térjünk rá a tényleges szabályozásra. Magyarországon nem illegális maga a letöltés! Ami tilos, az igazából a feltöltés, vagyis a megosztás. Viszont a torrentezés feltöltés nélkül nem tud működni! Hogyha torrentezel, akkor a torrent programod valószínűleg automatikusan tölti fel az adott filmet, sorozatot, vagy zenét, amit letöltöttél. Hogyha olyan tartalomról van szó, amely szabadon terjeszthető, akkor persze a torrentezésből semmilyen gond nem származhat.

Jogosan kérdezheted, hogy ez mégis miért lenne jogsértő. A probléma az, hogy azok az oldalak, ahonnan le lehet tölteni, olyan műveket tesznek elérhetővé, amelyek szerzői jogvédelem alatt állnak, és ezeket a műveket közvetítik a nyilvánosságnak. Pontosabban a torrentes oldalak megnyitják annak a lehetőségét, hogy szerzői jogokat sértő fájlmegosztás valósuljon meg.

Azért nem büntetendő egyébként sem a magáncélú másolás, mert ilyen esetekben az üreshordozó-díjat megfizeted.  Ezt a díjat a magáncélú másolásra alkalmas adathordozókra vetik ki, hogy a szerzői jogdíjra jogosultakat ne érje kiemelkedő jogdíjkiesés. Ezek az adathordozók például a CD-k, DVD-k, memóriakártyák, pendrive-ok, illetve a számítógépek és a laptopok, sőt még a mobilok is, mivel ezek rendelkeznek beépített tárolóegységgel.

A Btk. azt is kifejti, hogy nem bűncselekmény, hanem szabálysértés valósul csak meg abban az esetben, hogyha a szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését százezer forintot meg nem haladóan, az üreshordozói díjra, illetve reprográfiai díjra nézve, vagyoni hátrányt okozva követik el. Abban az esetben viszont a hazai Btk. is bünteti a film-és zeneletöltést, hogyha az nem saját célra történik, vagy ha anyagi haszonszerzéssel jár.

Szerintem azért azt használd ki, hogy az interneten könnyen el lehet érni filmeket és zenéket is, meg ezer féle egyéb dolgot, csak próbáld ezt legálisan megvalósítani. Tehát tulajdonképpen a lelkiismeret az, ami döntő. Na meg a technika, mert szerintem sokan szívesen kiadnának pár száz forintot ezekért a tartalmakért, de sajnos nálunk még kevés a streaming szolgáltatás, bár már látható a fejlődés. Hidd el, hogy vannak egészen olcsó, és abszolút legális módszerek is. Például én ajánlom a Netflixet. Havonta kell érte fizetni, nem egy olyan hatalmas kiadás, ráadásul egyre több film és sorozat kezdett el fent lenni rajta magyarul, vagy magyar felirattal. Ha a zenékről van szó, akkor pedig ott van a Spotify, amit akár internet nélkül is lehet használni.

Arra mindenképp figyelj, hogy a magyar szabályozás sok külföldi országétól eltérhet. Németországban például komoly összegű bírságokat szabtak már ki, akár letöltésért is! IP cím alapján pedig könnyen megtalálnak mindenkit, aki le- és feltölt. Magyarán ha külföldön vagy, semmiképp ne tölts le addig, amíg utána nem jársz az adott ország szabályainak!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!