Segítség! Eltűnt a barátnőm!

Forrás: Ez jogos | 2018 február 23.

Szia Réka! Az egyik barátnőm felől nem hallottam már napok óta. Persze simán lehet, hogy csak nem netezik, és a telóját meg kikapcsolta, de manapság már azért nem gyakori, hogy valaki 2-3- napig nem elérhető. Kezdek aggódni, pláne hogy az eltűnések száma egyre magasabb az utóbbi időkben. Mit tehetek érte, ha arra gyanakszom, hogy eltűnt? Érdemes szólni a rendőrségnek? Köszi! Ági

TAKEN (2008) - MAGGIE GRACE., Image: 137179106, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

ProfiMedia – Red Dot

 

Biztos te is sokszor hallod a hírekben, hogy milyen gyakran tűnnek el emberek, vegyesen férfiak és nők, mindenféle korosztályból. Persze a legtöbbször fiatal nők, lányok az áldozatok. Nem ritka, hogy kiderül, csak elegük lett valamiből, és pár nap nyugira vágytak, és ezért menekültek el a ”világ” elől. Ám sokszor sajnos egyáltalán nem kerülnek elő. Ilyenkor számos dolog állhat a háttérben, de sajnos előfordulhat, hogy emberrablással kell szembenézni. Kérdés az, hogy mikor jön el az a pont, amikor valakiért el kell kezdeni aggódni, és kérdés az is, hogy ilyenkor mit lehet tenni.

Először is, azt tudnod kell, hogy mi az emberrablás és az emberkereskedelem közti különbség. Emberrablás bűntettét követi el az, aki mást személyi szabadságától erőszakkal, életet vagy testi épséget fenyegető módon, vagy a személy védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotba helyezésével (vagy ilyen állapotát kihasználva) megfoszt, és szabadon bocsátását követelés teljesítésétől teszi függővé. Természetesen ezt a büntettet szabadságvesztéssel jár. Hasonlóképpen jár az is, aki emberrablásra irányuló előkészületet követ el. Fontos tudnod, hogy aki tudomást szerez az emberrablás készülődéséról, akkor erről köteles az érintett személyt vagy a hatóságot tájékoztatni, mert ha ezt nem teszi meg, és megtörténik az emberrablás, akkor utána az illető is szabadságvesztéssel lesz büntetendő.

Az emberkereskedelem ezzel szemben pedig az, amit a neve is mutat. Vagyis, ha valaki más embert elad, megvásárol, elcserél, ellenszolgáltatásként átad vagy átvesz, vagy ennek érdekében szállít, elszállásol, elrejt stb., az bűncselekményt követ el, amiért szabadságvesztés jár. Az emberkereskedelmet nagyon nehéz üldözni, ráadásul ez a bűncselekmény nem áll meg az országhatároknál. Nem véletlen, hogy az országok emiatt gyakran együttműködnek egymással a nyomozásban.

Na de most jön a fő kérdés: mit tehetsz te? Először is, semmiképp ne ess pánikba! Gyakran az „eltűnések” valódi oka az, hogy az illetőnek szüksége volt egy kis egyedüllétre, egy kis magányra. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnod! De figyelmen kívül sem hagyhatod a problémát. Ha egy olyan családtagod, barátod tűnik el, aki mentálisan ép, akkor először is azt érdemes átgondolni, hogy történt-e vele valami nagyobb jelentőségű dolog az elmúlt időben, ami megindokolná azt, hogy el akarjon tűnni egy kicsit mások szeme elől. Akivel az illető szoros kapcsolatban volt, azt mindenképp hívd fel és kérdezősködj, hátha valaki tud valamit róla. Érdemes lehet a környékbeli kórházakat is felhívni, és ott érdeklődni az eltűnt személy után.

Ha tudod, hogy semmi ilyen nem állhat a háttérben, akkor (de egyébként is) minél hamarabb fordulj a hatóságokhoz. Persze, gyakran szokták azt mondani, hogy a rendőrség úgysem csinál semmit, de ez nem igaz. Igenis érdemes elmenni a legközelebbi rendőrségre és bejelentést tenni, mert ezt minél hamarabb teszed meg, annál hamarabb tudnak tenni valamit a szakemberek.

A bejelentéshez szükséged lesz arra, hogy tudj adni a személyről egy részletes leírást (vigyél el egy nemrégiben készült fotót). Érdemes lehet átgondolnod, hogy milyen volt a mentális állapota az eltűnt személynek a korábbiakban, illetve mindent mondj el, amit fontosnak gondolsz, és ami alapján a nyomozás elindulhat.

Van még egy tippem: ha már ilyen modern világban élünk, akkor használjuk is ki a lehetőségeket!  Ma már egyre több olyan alkalmazás van, aminek segítségével láthatod azt, hogy ki hol van (vagyis a telója). Érdemes lehet a barátnőiddel letölteni egy ilyen appot, mert ezzel tudtok figyelni egymásra.

Ami biztos, az az, hogyha valamelyik ismerősünk/hozzátartozónk eltűnik, nem szabad a fejünket a homokba dugni! Fontos az, hogy minél hamarabb a lehető legjobb lépéseket tedd meg egy ilyen helyzetben, mert ezzel hozzájárulsz ahhoz, hogy az eltűnt személy nagyobb eséllyel épen és egészségesen kerüljön elő.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!