A biztonsági őröknek mindent szabad?

Forrás: Ez jogos | 2018 március 2.

Szia Réka! Mondanál arról pár dolgot, hogy mit tehet meg egy biztonsági őr? Sokat hallok arról, hogy ők nem küldhetnek ki egy helyről, nem nyúlhatnak a táskámba ellenőrzéskor stb. Ez tényleg igaz? Vagy ezeknek nem szabad hinni? Köszi előre is! Melinda

biztonsagi-or-ezjogos

US Getty Images

Éppen a felhők felett lebegsz a boldogságtól, hiszen most vetted meg álmaid ruháját… erre a felhőtlen boldogságodat egy idegesítő sípoló hang szakítja meg…Ami a biztonsági kapuból jön, aminek hatására hirtelen mindenki rád figyel. A legtöbb emberben, így nem csoda ha benned is, van egy kis félelem, amikor megszólal ez a jól ismert csipogás. Ebben segítek most neked, hogy többet ebben a helyzetben ne kelljen aggódnod, hanem teljesen magabiztos lehess!

Gyakori kérdés, hogy mi van akkor, amikor éppen ki/bemész egy boltba, a kapu elkezd csipogni, és az őr felszólít arra, hogy mutasd meg a csomagodat. Az biztos, hogy a biztonsági őr csak akkor kérhet meg erre, ha alapos indoka van (pl. ha jelez a kapu, az tipikusan ilyen). Megkérhet arra is, hogy pakold ki, és bele is nézhet, de nem nyúlhat bele, nem kutathatja át.  Ha a jelző csipog, abban az esetben feltételezhető, hogy a személy esetleg olyan dolgot tart magánál, amihez bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével jutott hozzá, ezért ellenőriznek ilyenkor.

Ha az őr tetten ér valakit, akkor az elkövetőt elfoghatja, viszont kötelező utána a személyt a hatóságnak átadni, a hatóságot értesíteni. Viszont! Ha nincs tettenérés, és az őr a vásárlót megfogja, a vezetőséghez akarja kísérni stb., akkor azzal becsületsértést követ el, hiszen mások előtt azt a látszatot kelti ezzel, hogy az illető tetten ért tolvaj.

Az biztos, hogy a biztonsági őröknek korrekt módon kell bánni a vásárlókkal. Az egy dolog, hogy a biztonsági őröknek tisztában kell lenniük azzal, hogy meddig terjed a hatáskörük, de az sem árt, hogyha a vásárlók is tudják, hogy mit tehetnek meg az őrök és mit nem. Ha bármilyen konfliktus van, az arányoság az, amit a biztonsági őröknek minden egyes esetben szem előtt kell tartaniuk. Ha ezt megsértik, a sértett feljelentést tehet (hatóságnál). De felkeresheted a vezetőséget, és panasszal is élhetsz ilyen esetekben!

Tehát csakis nyomós indokkal állíthat meg a biztonsági őr a pénztártól való távozásod után, és ha bármire is megkér, el kell mondania, hogy ezt miért teszi. Mivel ezekben az esetekben csak gyanúról van szó, nem viselkedhet úgy a biztonsági őr a vevővel, mintha egy tolvajjal állna szemben. Ha arra kérnek, hogy fáradj el egy másik szobába, ahol meg kell mutatnod a táskád tartalmát, akkor ragaszkodhatsz ahhoz, hogy az, akivel éppen vásárolsz, veletek menjen, mert egy tanú jelenléte nyugalmat adhat neked. Természetesen a motozás fel sem merülhet.

Az biztos, hogy a kellemetlenségeket humorral és udvariassággal el lehet kerülni. Ha a biztonsági kapu jelez, akkor az őr udvarias kéréseit teljesítsd, így hamarabb vége az egésznek. Ha van valamilyen okod arra, hogy kifogásold az intézkedést, megkérheted az őrt arra, hogy hívjon rendőrt, vagy esetleg hívhatsz te magad is.

A biztonsági őrök egy szórakozóhelyen megkérdezhetik, hogy milyen céllal tartózkodsz ott, illetve lehetőségük van arra, hogy távozásra kérjék fel azokat, akik megzavarják az eseményt, illetve, ha az illető magától nem távozik, akkor ki is lehet vezetni. Az fontos, hogy mivel a vagyonőr nem minősül hatóságnak, ezért ugyan megkérhet rá, hogy igazold magad, de ha nem akarod, akkor nem kötelezhet rá, maximum rendőrt hívhat, hogy majd ő igazoltasson.

A biztonsági őrök és a vagyonőrök azért vannak, hogy nekünk jobb legyen, vagyis a cél az, hogy javuljon a közbiztonság és legyen hatékonyabb a bűnmegelőzés. Tehát hiába nagy az ellenérzés velük szemben, alapvetően ők a polgárok érdekeit szolgálják.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!