Nincs meg a bankkártyám!

Forrás: Ez jogos | 2018 március 9.

Szia Réka! Engem kettő dolog érdekelne, mindkettő bankkártyával kapcsolatos. Az egyik, hogy mit tehetek, ha eltűnt/ellopták a bankkártyámat? Forduljak a rendőrséghez? A másik pedig az, hogy mit tehetek, ha csalás áldozata lettem? Például, ha a kártya ugyan nálam van, de pénzt vettek le róla. Köszi! Üdv: Timi

Smiling young woman holding a credit card and typing on a laptop.

US Getty Images

Biztos nagyon sokszor féltél már attól, hogy esetleg elveszíted a bankkártyádat, vagy ellopják tőled. Valószínűleg ennek már a gondolatától is elönt a pánik, de nyugi, van pár hasznos tippem, hogy mit tegyél akkor, ha ilyen helyzetbe kerülsz az életben. Mivel az emberek jelentős része a pénzét a bankban tartja, ezért a bankkártya manapság már szinte ugyanannyira az életünk részévé vált, mint az okostelefon. Na jó, ha annyira nem is, azért én nem sok olyan embert ismerek, akinek ne lenne bankkártyája. Végeztem egy kis kutatást a barátaim körében, és érthető okokból kifolyólag a többségük inkább hagyná el a személyes iratait vagy akár a telefonját is, mint a bankkártyáját.  Pedig azért, mert a kártya kikerül a kezeid közül, még nem fog elveszni a pénzed. Éppen ezért indokolt beszélni arról, hogy ilyen helyzetben milyen lehetőségeid vannak.

Manapság az is nagyon gyakori, hogy valaki bankkártyacsalás áldozata lesz. Egyre többet használják az emberek a bankkártyájukat internetes vásárlásokra, és bizony előfordul, hogy a hackerek ezeket az alkalmakat kihasználják. De azért a webshopok megbízhatóságát sem árt ellenőrizni. Ha nagyon gyakran vásárolsz a neten, akkor én azt mindenképp javasolnám neked, hogy legyen a rendes számládon kívül egy olyan számlád is, amelyen mindig csak egy kisebb összeget tartasz (vagy pont annyit, amennyi a vásárláshoz kell) és ezzel intézed el az aktuális online shoppingolást.  Tényleg nagyon kell figyelned arra, hogy milyen felületen használod a kártyádat, mert vírusokkal, feltörésekkel vagy egyéb csalásokkal hamar ki tudják deríteni a kártyád adatait, és utána már rögtön pénzt is tudnak majd költeni a számládról.

De térjünk vissza oda, hogy mit kell tenni, ha egyszer csak azt veszed észre, hogy nincs meg a bankkártyád. Persze sokan mondják, hogy ez nem feltétlen nagy katasztrófa, hiszen a PIN-kódjukat senki sem tudja, de ez azért manapság már nem ilyen egyszerű. A legtöbb kártya már PayPass-os, vagyis egy érintéssel, PIN-kód nélkül lehet fizetni velük 5000Ft alatt. Ilyen esetben az első dolgod mindenképp a kártyád letiltása legyen! A kártya letiltása természetesen a bankodnál történhet meg. A letiltás után már teljesen mindegy, hogy kinél van a kártyád, nem fogja tudni használni. Ha valószínűnek tartod, hogy a kártyát valaki ellopta tőled, akkor a rendőrséget látogasd meg mindenképp, tegyél feljelentést. Egyébként nagyon sokan észre sem szokták venni, ha elhagyják a kártyájukat, vagy ha azt valaki ellopja, ezért szerintem ajánlott, ha be van állítva a bankodnál az, hogy mindig sms-t küldjenek neked az aktuális pénzköltésről. Ez a szolgáltatás pénzbe kerül ugyan, de ez nem egy felesleges költség, ugyanis sok kellemetlenségtől megkímélhet.

A bankok a kártyaletiltásra 24 órán keresztül hívható számot üzemeltetnek, így ilyen esetben talán az lehet a legegyszerűbb, ha ezen a számon éred el a bankodat a szükséges intézkedések megtétele miatt. Persze személyesen is megteheted ezt, de az időveszteséggel járhat. Én azt ajánlom neked, hogy nézd meg most a bankod letiltási telefonszámát, és írd be a telódba, így ha bármi baj van, nem akkor kell majd keresgélned, hanem kéznél lesz.

A letiltáshoz nagy valószínűséggel szükség lesz a kártya számára, lejárati dátumára. Persze ezeket mindig hasznos felírni valahova, hogy meglegyen ha szükség van rá, de azért ez sokaknál elmarad. Éppen ezért, ha ezeket az adatokat nem tudod, akkor sincs minden veszve, ilyenkor a személyes adataid alapján fogják a kártya letiltását elintézni. Ha a kártyádat letiltották, akkor természetesen felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet újra kártyád. Ilyenkor a bankodnál kell igényelni. Az bankoktól függően eltérő lehet, hogy ezt ingyenesen elintézik-e neked, vagy fizetni kell érte.

Ha valószínű, hogy a kártyádat nem lopták el, és látsz rá esélyt, hogy hamarosan előkerül, akkor nem feltétlenül kell a kártyát letiltani, elég az is, ha a napi limitet beállítod pl. 5Ft-ra, vagy csak blokkoltatod a kártyádat, amíg meg nem találod. Vannak olyan bankok, akiknél ezek a lehetőségek nem feltétlenül elérhetőek, ezért én azt javaslom, hogy a bankod internetes oldalán tájékozódj egy kicsit.

Az a kérdés is fel szokott merülni, hogy mi van akkor, ha a kártyádról már levettek egy bizonyos összeget. Sokan azt hiszik, hogy ilyenkor búcsút inthetnek a pénzüknek, de azért ez nem ilyen egyszerű. Ahogy az a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben szerepel, a jóvá nem hagyott fizetési művelet teljesítése esetén a fizető fél fizetési számláját vezető pénzforgalmi szolgáltató (a bank) köteles – azután, hogy tudomást szerzett vagy tájékoztatták a műveletről – haladéktalanul (de legalább az azt követő munkanap végéig) megtéríteni részére a jóvá nem hagyott fizetési művelet összegét. Persze lehetnek kizáró okok, és van olyan is, hogy egy bizonyos összegig neked kell viselned a kárt, de ez a szabály azért az esetek nagy részében irányadó lehet. Az viszont biztos, hogy ezzel szemben neked viszont kötelezettséged az, hogy haladéktalanul bejelentsd a banknak, ha a kártyádat ellopták, vagy elvesztetted. Ha a bejelentés előtt keletkezett a károd, akkor ugyanis neked kell viselned azt, maximum 45000 Forintig (ilyenkor is lehetnek olyan körülmények, hogy még ezt a károdat is megtéríti a bank, de ez úgyis mindig az aktuális körülményektől függ). Az efeletti összeget azonban a bank már átvállalja, de persze csak akkor, ha a szabályoknak és a szerződésnek megfelelően jársz el.

Végezetül azt mindenképp kiemelném, hogy arra nagyon figyelj, hogy soha, de soha ne add meg a kártyaadataidat senkinek! Ha valaki azokat megszerzi és visszaél vele, akkor pillanatok alatt nagyon komoly veszteség érhet! De ha előre felkészülsz minden lehetőségre, akkor többé nem kell majd attól tartanod, hogyha elveszted a kártyádat, oda az összes megtakarított pénzed.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!