Hogy kell öltözni egy munkahelyen?

Forrás: Ez jogos | 2018 március 16.

Szia Réka! A munkahelyemen a főnököm az elmúlt héten nagyon sokat piszkált azzal, hogy nem megfelelően öltözködöm. Szerintem nem volt a ruhámmal semmi baj, de itt most nem is ez a lényeg. Megmondhatja a főnököm, hogy mit kell felvennem a munkahelyre? Előírhat olyat, hogy pl.: nadrágban nem lehet egy nő, csak szoknyában? Mihez van nekem jogom, és mihez van a főnökömnek joga? Köszi! Enikő

ordog-prada-ezjogos

ProfiMedia – Red Dot

A Munka Törvénykönyve a munkahelyi dress code-ról külön nem szól, vagyis a kérdés nem olyan egyszerűen megválaszolható jogi szempontból. Viszont olyan elvek és általános szabályok találhatóak benne, amiből le lehet vezetni a választ Enikő kérdésére. Ahogy a jogszabály írja, a munkavállalónak a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban kell megjelennie. Ezt a mondatot elnézve azért látható az, hogy van lehetősége a főnöknek arra, hogy bizonyos kereteket szabjon az öltözködésednek. Az egy alap dolog ennek kapcsán, hogy elvárható a rendes, tiszta öltözet. Az is biztos, hogy a munkavédelmi követelmények miatt neked, mint munkavállalónak, olyan ruhát kell viselned, ami a munkavégzés során nem veszélyezteti az egészséged és a testi épséged.

A főnököd a munkaszerződésben, a munkaköri leírásban vagy kollektív szerződésben rögzítheti azt, hogy mit vár el a munkavállalóktól öltözködés terén. Az esetek nagyrészében egyébként nem azt szokták előírni, hogy mit kell felvenni, hanem inkább azt, hogy mit nem szabad. Ezeket a szabályokat mindenképp érdemes egyeztetni a főnökkel, ha új munkahelyre mész. Egyébként az előírások sokat segítenek abban is, hogy elkerüld azt a nagyon kellemetlen érzést, amikor túlöltözöl vagy éppen alulöltözöl egy eseményt. Lehet, hogy gyakran unalmasnak tűnhet az előírt megjelenés, de ezt is lehet egyedivé tenni és a stílusodnak megfelelővé alakítani. De azért azt is látni kell, hogyha meg nincs előírás, akkor az a baj. Minden egyes reggel azon kell gondolkodnod, hogy aznap mit is lenne érdemes felvenned, vajon mások mit fognak felvenni stb… Ha valamire jó a dress code, akkor arra biztosan, hogy a reggeli készülődésből a hosszas ruhaválogatás idejét megspórolja neked.

A szakértelmed és a teljesítményed persze nem a ruhától lesz kifogástalan, de biztos vagyok benne, hogy neked is akkor tűnik mondjuk egy bankigazgató hitelesnek, ha öltönyben van. Ez az évek során így alakult ki, lehet szidni és szeretni is, de az biztos, hogy el kell fogadni.  Azért az teljesen evidens, hogy nem egyforma előírás vonatkozik egy multinál dolgozó üzletasszonyra, és valakire, aki mondjuk egy kis vállalkozásban pl.: dísztárgyakat értékesít, vagy például egy iskolában tesit tanít. Mindig meg kell nézni ilyenkor, hogy az adott munkakörben a megfelelő ruházatnak milyen szerepe van. Vannak olyan munkahelyek, ahol biztosítanak a munkavállalóknak a munkavégzéshez ruhát. De akkor is lehetnek elvárásai a főnöködnek, ha nincs nálatok bevezetett „egyenruha”. Ha nincsenek rögzítve a már általam említett dokumentumokba az öltözködésre vonatkozó szabályok, akkor viszont ezeket a főnököd nem kényszerítheti ki.

Hogyha számodra gondot jelent az, hogy saját költségeidből fizesd ki az új munkádhoz szükséges ruhadarabokat, akkor érdemes lehet a munkaszerződésben erről megállapodni, ugyanis abban az esetben, ha olyan ruházatot kellene viselned, ami mondjuk a hétköznapjaidban egyáltalán nem hasznosítható, akkor ahhoz valamilyen módon költségtérítést kellene nyújtania a főnöködnek.

Indokolatlan ruhaelőírásaik még a főnököknek sem lehetnek. Ha valaki csak a saját szórakoztatása révén szeretné az összes titkárnőjét miniszoknyában látni nap mint nap, akkor az nincs rendben. A személyiségi jogaidat a főnöködnek is tiszteletben kell tartania, vagyis csak a szükséges mértékben, arányosan korlátozhatja azt, hogy mit vegyél fel munkába. Azt azért fontos látni, hogy a dress code egy elvárás, nem pedig egy kötelező előírás. Éppen ezért emiatt elviekben nem lehet kirúgni senkit, csak ha már valamelyik munkavállaló az elvárásoknak extrém módon (akár direkt) nem felel meg, és ezért őt írásban több alkalommal is figyelmezteti a főnöke.

Én azt vettem észre, hogy a legtöbb emberben azért van ellenérzés a munkahelyi dress code-dal szemben, mert régen az iskolás öltözködési előírások sokakban mély, negatív nyomokat hagytak. Pedig azért egy munkahelyi dress code sokkal szabadabb, leginkább egy gazdasági célt szolgál, nem pedig azt, hogy téged korlátozzon. Változó manapság a cégek tekintetében az, hogy mennyire szigorúak az előírásaik. Az pedig teljesen evidens, hogy még a legmegengedőbb munkahelyen sem illik túl rövid szoknyában, vagy ’köldökig’ dekoltált felsőben megjelenni.

A megfelelő öltözetre magad miatt is érdemes odafigyelni. Ha hasonlóan öltözködsz, mint a kollegáid, akkor nagyon hamar be tudsz majd illeszkedni az új munkahelyeden. A stílusodat és a személyiségedet persze nem kell elnyomnod, de ha egy komoly cégnél dolgozol, akkor a saját tekintélyedet is növelheted egy nagyon csini kosztümmel. Természetesen az sem jó, ha szorongsz az öltözékedben. Mindig válassz olyan ruhadarabokat a munkahelyedre is, amiben jól érzed magad!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!