Elvesztett dolgot találtam! Az enyém lehet?

Forrás: Ez jogos | 2018 március 23.

Kedves Réka! Elmondanád, hogy mit kell tenni akkor, ha az utcán találok egy pénztárcát, vagy valamilyen értékesebb tárgyat, pl.: egy aranynyakláncot? Mi történne akkor, ha valaki ezt nem adná vissza, hanem megtartaná? Mira

Screen Shot 2018-03-23 at 14.39.55

US Getty Images

Biztos te is találtál már valamit, például pénzt az utcán. Az emberek egy részének ekkor eszébe sem jut, hogy mi lenne a helyes cselekedet, pláne, ha azt se tudja, hogy ki hagyhatta el, de én most segítek neked, hogy egy ilyen helyzetben tudd, hogy mit kell tenni. Gondolj csak bele, ha elhagyod a kedvenc fülbevalódat vagy a pénztárcádat (benne éppen a havi fizetéseddel mondjuk), akkor nagyon boldog lennél, ha ezt valahogy visszajuttatnák hozzád.

Ha az utcán pénzt, pénztárcát vagy bármilyen dolgot találsz, akkor elsősorban, ha van sejtésed róla, hogy kié lehet (pl.: láttad, hogy kiesik az előtted sétáló zsebéből), akkor vissza kell adnod neki. Ez jogszabályban foglalt kötelezettség! A találástól számított nyolc napon belül kell ezt megtenned, és ha nem tudod, hogy ki az átvételre jogosult személy, akkor az illetékes jegyzőnek (polgármesteri hivatal) kell odaadni a talált dolgot. Sokan a hatóságnak adják át, de ezzel sincs gond. Ha a jegyzőnek kézbesíted, akkor nyilatkoznod kell arról, hogy igényt tartasz-e a dolog tulajdonjogára. Ez azért fontos, mert, ha a jogosult személy nem jelentkezik egy éven belül, akkor a talált dolog tulajdonjogát megszerezheted.

Ha a jegyző meg tudja állapítani, hogy ki a jogosult, akkor ezt a talált valamit neki átadja. Abban az esetben viszont, ha ez nem állapítható meg, akkor a jegyző a megőrzi három hónapon át. Ha nem jelentkeznek a tulajdonosok három hónap alatt, akkor neked ki fogják adni, amit találtál. Ilyenkor még nem szerzed meg a tulajdonjogát, de használhatod (anélkül, hogy kár érné). Ha eltelik az egy év (a három hónap már ebbe beleszámít), és nem jelentkeztek érte, akkor viszont utána a tiéd.

Hozzá kell tenni azt, hogy nem mindegy, hol találod. Minden olyan helyiség, amely a közönség számára nyitva áll (pl.: iskolák, színház), illetve a közlekedési és szállítási vállalatok szállítóeszközein (pl.: vonat, metró, busz stb.) ha rálelsz valamire, nem szerzel tulajdonjogot is. Hogyha buszon/metrón vagy más közlekedési eszközön találsz valamit, akkor azt át kell adnod az üzemeltetőnek.  Pont ezért, ha valamit a reggeli utazás közben hagysz el, akkor érdemes az adott közlekedési szolgáltatónak telefonálni, mert, ha megtalálták az elhagyott dolgodat, akkor azt náluk fogják leadni, nem a jegyzőnél.

Biztos láttál már a neten olyan hirdetéseket, hogy elveszett kutyust keresnek, és a megtalálónak szép összeget ajánlanak. Ezekből a hirdetésekből kiindulva, amiről még érdemes szót ejteni, az a találódíj. Erre akkor lehetsz jogosult, ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak a tulajdonjogát nem szerzed meg. Ennek méltányos összegűnek kell lennie, a törvény nem határozza meg pontosan, de általában a talált dolog értékének 10%-a körül szokott lenni. Persze ahhoz, hogy a találódíjra jogosult lehess, a már említett kötelezettségeknek meg kell felelned.

Mira azt is kérdezte tőlem, hogy mi történik azzal, aki ilyenkor elteszi azt a valamit, amire ráakadt. Nos, aki nem teszi meg azt, amit a jogszabály előír, az büntetőjogilag felelősségre vonható és akár szabadságvesztéssel is büntethető. Erre sokszor az szokott lenni a válasz, hogy ’ugyan ki jönne rá…’ Na de érdemes kockáztatni?!

Arról is ejtek pár szót, habár ez nem feltétlen olyan gyakori, hogy mi van akkor, ha ATM-ben találsz pénzt. Sokan mondják, hogy ’Sokkal figyelmesebbnek kellett volna lennie annak, aki itt hagyta.”. Ez igaz, ugyanakkor ez nem jogosít semmire.  Ilyenkor is, ha látod, hogy ki hagyta ott, akkor szólj neki és add vissza a pénzt. Ha nem tudod, hogy kié lehet, akkor az automatán található telefonszámot érdemes felhívni és szólni a helyzetről, hogy aztán majd ők megtegyék a további intézkedéseket. Ezenkívül az automatában talált pénzt is át lehet adni a jegyzőnek és a rendőrségnek is. 

A jogi szabályozás és a valóság ebben az esetben (sajnos) nem igazán fedi egymást, de érdemes erről is tudni, mert, ha sok ember tud róla, akkor talán fejlődhetünk. És hát ki mással indulhatna meg a fejlődés, mint egy igazi Cosmo-lánnyal, vagyis veled?! 😊

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!