Tartoznak nekem, de nem tudom, hogyan kérjem vissza!

Forrás: Ez jogos | 2018 március 29.

Kedves Réka! Az egyik barátom több hónapja tartozik a páromnak, és a párom mondta nekem, hogy lassan el kéne érni, hogy az a pénz visszakerüljön hozzánk. De fogalmunk sincs, hogy ilyenkor mi a teendő, ha a szép szó nem használ (márpedig sajnos nem használt). Mit tudunk csinálni? Van valami olyan megoldás, amibe nem kell bevonni a hatóságot? Persze van róla papírunk, de azért mégis…Jó lenne ezt barátságosan megoldani. Köszi szépen! Dóra

4-12-2012 New TV show "Carrie Diaries" Season 1 Promotional Episode Photos Episode 1.01 - Pilot Pictured: AnnaSophia Robb Stefania Owen, Image: 147223699, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Planet

ProfiMedia – Red Dot

Elég gyakran megtörténik az, hogy valakitől kölcsönkérnek párszázezer forintot, szóban meg is egyeznek, hogy a hónap végén visszaadja, majd aztán eltelik egy hónap…kettő… aztán a pénz még mindig nincs sehol. Amikor szóba kerül a téma, akkor a kölcsönkérő tagad, vagy egyszerűen csak eltűnik… Ismerős? Nagyon sok olyan esetről hallhattál te is, amikor valaki baráti szívességből ad kölcsön kisebb-nagyobb összeget másnak. Ilyenkor a probléma általában azzal van, hogy nincsen aláírt szerződés, és semmilyen olyan dokumentum, amivel ezt bizonyítani lehetne, illetve sokan csak legyintenek és azt gondolják, hogy ilyenkor nincs megoldás. De van!

Először is, vannak dolgok, amiket meg lehet tenni előzetesen, még mielőtt pénzt adnál kölcsön. Rögzítsétek mindig ilyen esetben, hogy mennyi időre adod kölcsön a pénzt, és hogy számítasz-e fel kamatot. Ha igen, akkor annak a mértékét is határozzátok meg szerződésben. A szerződésnél én mindenképp ajánlom, hogy legyen legalább két tanú, mert ez a későbbiekben bármilyen probléma esetén hatalmas segítség neked.

Akkor vagy nehéz helyzetben, ha a tartozó fél egyáltalán nem akar fizetni. Először arra van szükség egy ilyen helyzetben, hogy elbeszélgessetek azzal, aki tartozik nektek. Ha esetleg nem tud fizetni, de a szándék megvan benne, akkor lehet megegyezést aláírni arról, hogy részletekben fizet, vagy egy későbbi alkalommal teljesít majd, de ezt már mindenképp rögzítsétek írásban. Írásbeli felszólításokat is küldhetsz, ha nem fizetik meg a tartozásodat, ami azért is hasznos lehet, mert szintén bizonyítékként szolgálhat. Arról is tudnod kell, hogy az új Polgári Törvénykönyv óta már a tartozás elismerése nem csak írásban történhet meg, hanem szóban is. Ha ennek vannak tanúi, akkor ez bizonyítékként is tökéletesen felhasználható.

Van még egy lehetőség, ami a fizetési meghagyás kibocsátásának kérése. De mi ez és miért jó? Először is, azért jó, mert rendkívül gyors. Ennek a szabályai egyébként nemrég változtak meg, most már hárommillió forint alatti lejárt pénzkövetelés esetében csak ezzel az eszközzel lehet élni. Az is kell ehhez még, hogy a kölcsönadó és az adós is rendelkezzen belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel. Ahogy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, onnantól kezdve ugyanúgy működik, mintha egy bírósági ítélet lenne. Egyébként ehhez semmilyen bizonyítékot nem kell csatolni, egyszerűen kérelmezni kell ennek a kibocsátását, bármely közjegyzőnél. A közjegyző azt nem fogja vizsgálni, hogy jogos-e a követelés, de az fontos, hogy ilyet csak akkor lehet kérelmezni, ha a tartozó félnek már fizetnie kellett volna. Szóval ha nincs is róla semmilyen szerződésetek, akkor sincs gond, egy szóbeli megállapodás alapján is lehet kérni ezt az eljárást.  Azért azt is tudnod kell, hogy ennek az eljárásnak van egy bizonyos díja, ami minimum 5000Ft, maximum 30 000Ft, de egyébként ezen a kereten belül a követelt összegtől függ. Magánszemélyek papír alapon is benyújthatják ezt a kérelmet (ennek van egy formanyomtatványa), és a közjegyző 15 napon belül elbírálja, majd kibocsátja a fizetési meghagyást. Ilyen esetben az adós egy hivatalos határozatot fog kapni arról a lakcímére, hogy kinek milyen összeggel tartozik. Ha nem mond ellent az adós, akkor ez jogerőssé válik a tizenhatodik napon attól az időponttól kezdve, amikor a fizetési meghagyást kézhezvétele megtörtént. Ha vitatja a tartozó személy a jogosságát vagy az összeget a közjegyzőnél 15 napon belül, akkor viszont per lesz az ügyből, és onnantól már a bíróságon fog folytatódni.

Egyébként többségében cégek kezdeményezik a fizetési meghagyásos eljárást, de magánszemélyek esetében is ez a jogszerű út abban az esetben, ha a szép szó már nem segít. Ezek az esetek igen nagy százalékában egyébként sikeresek, a pereskedés pedig elkerülhető. Hogyha valaki ennek ellenére nem fizet, akkor lehet végrehajtást kezdeményezni ellene. De a többség ennek hatására már ezt megelőzően fizet.

Zárásként én azt emelném ki még egyszer, hogy mennyire fontos az, hogy bárki is kér tőled pénzt, azt rögzítsétek írásos formában. Lehet az illető nagyon jó barátod, de sosem tudhatod, hogy a jövőben mi fog történni, és így a pénzed sorsa is kérdéses lehet!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!