Veszélyes-e, ha valakinek a kezese vagyok?

Forrás: Ez jogos | 2018 április 10.

Szia Réka! Az egyik legjobb barátom a héten felkeresett azzal, hogy szeretné, hogyha a kezese lennék. Elkezdte magyarázni ezt a dolgot, és azt, hogy nem kell aggódnom, ez semmibe nem fog kerülni nekem, de őszintén, ez nem volt nekem elég megnyugtató. Persze hallottam már a kezességről, de mélyebben még sosem foglalkoztam vele. Mit tudnál nekem erről mondani? Mik a veszélyei? Köszönöm szépen előre is a válaszodat! Lívia

NEW YORK - MARCH 14:  Actresses Leighton Meester and Blake Lively on location for "Gossip Girl" in New York City on March 14, 2008.  (Photo by James Devaney/WireImage)

US Getty Images

Tegyük fel, hogy az egyik barátnőd kinézett magának egy cuki kis lakást, de ehhez neki hitelt kell felvennie, hogy megvásárolhassa. Az egyik esti borozgatásotok alkalmával megkér arra, hogy legyél a kezese. Persze ígérgeti, hogy soha semmi nem fog téged terhelni, egy forintodba se fog kerülni, ez csak egy feltétel ahhoz, hogy megkaphassa a banki kölcsönt… na hát igen, ilyenkor van az, hogy barátság ide-oda, komolyan gondolkozóba kell esned, hogy hogyan is dönts. Természetes az, hogy segíteni szeretnél egy jó barátodnak, családtagodnak ezzel, de azért nem árt vigyázni, nehogy a segítőkészségedből eredően az egész vagyonod elveszítsd!

A hitelezési biztosítékoknak fontos szerepük van, hiszen ezek nélkül sokkal nehezebben lehetne hitelhez hozzájutni. A biztosítékokat elkülöníthetjük egymástól az alapján, hogy dologiak vagy személyiek. Dologi akkor, ha egy meghatározott vagyontárgy (pl.: ingatlan, személygépjármű) a biztosíték (zálogjog általában), személyi pedig akkor, ha egy személy vállal kötelezettséget.

Először is, a kezességről elsősorban azt kell tudnod, hogy ez a polgári jogban jelentkezik, mint a szerződést biztosító járulékos mellékkötelezettség. A lényege ennek a jogintézménynek az, hogyha a főadós nem teljesít a hitelezőnek, akkor a kezes vállalja azt, hogy teljesíteni fog helyette.

A kezességi szerződéssel tehát a kezes kötelezettséget vállal a jogosulttal szemben, hogyha a kötelezett (vagyis az, akinek eredetileg kéne) nem teljesít, akkor ő maga teljesít majd helyette a jogosultnak. A kezességi szerződést mindenképp írásba kell foglalni.

A kezességnek kettő fajtája van. Az egyik az egyszerű/sortartó kezesség, a másik pedig a készfizető kezesség. A kettő között a különbség abban rejlik, hogy míg az egyszerű kezességnél a kezes azt vállalja, hogyha az adós nem fizet, akkor ő fizeti ki helyette a hitelét, ezzel szemben a készfizető kezeshez közvetlenül fordulhat a bank azért, hogy ő teljesítse a tartozást.

Részletesebben kifejtve, egyszerű/sortartó kezesség esetén tehát a hitelezőnek mindenképp követelnie kell és meg kell próbálnia behajtani a követelést az adóstól, és csak utána fordulhat az egyszerű kezeshez, és neki csak utána kell teljesítenie. A kezesnek addig nem kell teljesítenie, amíg a hitelező nem igazolja azt, hogy a követelést a főkötelezettel szemben megkísérelte behajtani, de ez nem vezetett eredményre ésszerű időn belül. Összefoglalva, sortartó kezesség esetén a kezesnek mindaddig nem kell teljesítenie, amíg be lehet hajtani az adóssal szemben a követelést.

Tulajdonképpen a készfizető kezesség az, ami a hitelező számára biztonságosabb, éppen ezért gyakrabban is alkalmazott. Készfizető kezességnél teljesen mindegy az, hogy a tartozás behajtható-e a kötelezetten, vagy sem. Ha igen, ha nem, ugyanaz a helyzet: a hitelező dönthet arról, hogy kitől kéri a teljesítést először, a két személy egy sorban áll e tekintetben. Ekkor meg sem kell kísérelni az eredeti adóstól a követelés teljesítését, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ebben az esetben is az az elsődleges, hogy az adós teljesít.

A kezesség tulajdonképpen akkor működik a legjobban, ha az adós szépen visszafizeti a tartozást a jogosultnak, mert ekkor a kezes kötelezettsége megszűnik. A kezes a hitelezővel szemben ugyanazokkal a kifogásokkal élhet, amelyek az adóst is megilletik. Azt is el kell mondani, hogy a kezes kötelezettsége nem lehet terhesebb, mint amilyen az elvállaláskor volt, de kiterjedhet az adós szerződésszegésének a jogkövetkezményeire, sőt ezen kívül még a kezesség elvállalása után esedékessé váló mellékkövetelésekre is.

A baj az, hogy a bankok többsége készfizető kezest igényel a hitelek nyújtásához, ami a te oldaladat tekintve kedvezőtlenebb. Ha a bank valakitől kezest kér, akkor az azért van, mert reálisan felmerül annak a lehetősége, hogy nem fog tudni majd teljesíteni, vagyis nem fogja tudni majd visszafizetni a pénzt. Ha a bank kezest kér, az tehát azért van, mert nem akar kockázatot vállalni. Na de akkor te miért akarnál? És ilyenkor nem csak arra kell gondolnod, hogy az illető nem fog tudni fizetni, mert pl. elveszíti a munkáját, hanem akár arra is, hogy egy váratlan baleset történik, és emiatt neked kell majd fizetni helyette.

Ha esetleg mégis vállalod, hogy kezes leszel, és úgy alakul, hogy neked kell teljesíteni, akkor ilyen esetben azt az összeget, amit neked ki kellett fizetni, az adóstól követelheted. Természetesen, ha a hitelezőnek sem tudott teljesíteni, akkor szinte alig van rá esély, hogy neked fog tudni, de azért legalább követelhető tőle a teljesítés.

A kezesség olyan dolog, amit 100 alkalommal, plusz még egyszer érdemes átgondolni, mielőtt rábólintasz! Ennek az az oka, hogy kezesség esetén a te vagyonod is fedezet a hitelező részére, vagyis akár az egész vagyonoddal helyt kell állnod, ha neked kell a hitelezőnek fizetned.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!