Van jogom az abortuszhoz?

Forrás: Ez jogos | 2018 május 10.

Kedves Réka! Előfordulhat, hogy teherbe estem, de a jelenlegi helyzetemben sajnos elképzelhetetlen lenne, hogy megtartsam a babát.  A pszichológiai oldalát ismerem az abortusznak, ugyanakkor a jogi szabályozásról nem sokat tudok. Tudnád nekem ezt körvonalazni, hogyha esetleg erre kerülne sor, akkor mire számítsak? Klau

1DX_6850.CR2, Image: 268625520, License: Rights-managed, Restrictions: (FSC:DC), Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills

ProfiMedia – Red Dot

Azt mindenképp szeretném tisztázni, hogy ebben a bejegyzésben én nem szeretnék ítélkezni, mert én azt vallom, hogy minden helyzetet mindig egyedileg kell megvizsgálni, és senki nincs arra feljogosítva, hogy mások felett ítélkezzen, hiszen nem az ő életét éli. Attól függetlenül, hogy ki mit gondol az abortuszról, magát az intézményt jogi szempontból mindenképp érdemes megismerni.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a terhesség 12. hetéig végezhető abortusz, ha ezt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja; a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved; a terhesség bűncselekmény következménye (ezt a büntetőügyben eljáró szerv igazolásával lehet igazolni); és ezen kívül akkor, ha azt az állapotos nő súlyos válsághelyzete indokolja. Viszont a jogszabály tartalmaz olyan eseteket is, amikor ez az időtartam hosszabb, akár a 18., 20. hétig is terjedhet, sőt egyes nagyon súlyos esetekben időtartamtól függetlenül is megszakítható. Ilyen súlyos eset, ha az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok áll fenn, vagy ha a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség fennállását állapították meg a vizsgálatok során. Ha a terhes nőnél fennálló egészségi ok miatt szükséges a terhességet megszakítani, akkor ezt az egészségi okot két, szakmai szempontból illetéket szakorvosnak egybehangzóan kell megállapítania.

Az első lépés ilyenkor, hogy a szülész-nőgyógyász orvosodtól kell egy igazolás arról, hogy a terhes vagy. Ha a terhességmegszakításnak nem egészségi oka van, akkor az csak az állapotos nő írásbeli kérelme alapján végezhető el. Ilyenkor azt kell megjelölni okként a kérelemben, hogy súlyos válsághelyzet miatt kell a terhességet megszakítani. A jogszabály alapján súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Ezt az írásbeli kérelmet a családvédelmi szolgálat munkatársának kell előterjesztened, méghozzá személyesen. Amennyiben korlátozottan cselekvőképes kiskorúról van szó (14. életévét már betöltötte, de még nem nagykorú), akkor ahhoz, hogy a nyilatkozata érvényes legyen, szükséges a törvényes képviselőjének a tudomásul vevő nyilatkozata.

Ezt követően részt kell venni a családvédelmi szolgálat munkatársával kettő beszélgetésen, ahol tájékoztatást kapsz a magzat megtartása érdekében arról, hogy milyen állami és nem állami anyagi és természetbeni támogatások lehetősége állna fenn a gyermek vállalása esetén; arról, hogy milyen szervezetek és intézmények vannak, amelyek erkölcsi és anyagi segítséget nyújtanak a gyermekvállalás esetén; az örökbefogadás opciójáról és ennek a feltételeiről; a válsághelyzet lehetséges megoldásairól, állami, helyi önkormányzati és társadalmi segítségnyújtásról; a fogantatásról és a magzat fejlődéséről; a terhességmegszakítás veszélyeiről és esetleges későbbi hatásairól; és az első megbeszélést követő (ahol a korábbiak elhangzanak) 3. napon történő ismételt megjelenés szükségességéről.

Hogyha ezek után is változatlan a szándékod a terhességmegszakítás iránt, akkor ezt követően tájékoztatást kapsz a terhességmegszakítás jogszabályi feltételeiről, a terhességmegszakítás körülményeiről és módjáról, az abortuszt végző egészségügyi intézményekről, és még arról, hogy a terhességmegszakítást követően a családvédelmi szolgálat segítségnyújtása a rendelkezésedre áll. Felajánlják azt is, hogy segítséget nyújtanak a megfelelő családtervezés érdekében, valamint ismertetik a fogamzásgátlás módszereit személyre szabottan. Ezután a fenntartott kérelmedet írásban rögzítik, a családvédelmi szolgálat munkatársa azt ellenjegyzi, neked átadja, és ennek a másolatát pedig megküldik a választott egészségügyi intézménynek. Az ellenjegyzést követően 8 napon belül jelentkezned kell az általad választott egészségügyi intézményben. A beavatkozás napján a kérelmedet ismét meg kell erősítened az aláírásoddal.

Amiről még érdemes szót ejteni, az a terhességmegszakításnak a költsége. Amennyiben a nőnél vagy a magzatnál egészségi ok indokolja az abortuszt, akkor a költségeket a biztosítással rendelkező állapotos nő esetében az Egészségbiztosítási Alap fedezi. Amennyiben nem ilyen ok miatt történik a terhességmegszakítás, hanem a már említett súlyos válsághelyzet miatt, akkor a fizetendő összeg megegyezik a társadalombiztosítás szerinti finanszírozás mindenkori összegével. Ilyenkor a szociális helyzetet is figyelembe veszik, ezért előfordulhat az, hogy a díjnak csak a felét, vagy a 30%-át kell csak befizetni.  De ilyenkor természetesen a pontos összegről tájékoztatást kapsz a családsegítő szolgálat munkatársától.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő fogamzásgátlást, illetve azt, hogy a pároddal felelősségteljesen éljetek szexuális életet. Az abortuszt sose fogd fel úgy, mint egy kiskaput! Habár egészségügyileg is lehetnek következményei, ez kevésbé gyakori, mint a komoly lelki problémák, amelyeket ez okoz. Ha olyan élethelyzetbe kerülsz, hogy az abortusz tűnik a legjobb megoldásnak, akkor azt ajánlom, hogy a tanácsadásokon legyél őszinte, mondd el az aggodalmaidat, és hallgass meg minden lehetséges megoldást (egyébként titoktartásra kötelezettek a családvédelmi szolgálat munkatársai), és amennyiben szükséges, utána keress fel egy pszichológust, aki segít neked ebben a nehéz helyzetben!

Címkék: , ,

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!