Mindent a fizetés nélküli szabadságról

Forrás: Ez jogos | 2018 május 22.

Szia Réka! Én arról szeretnék információt kérni, hogy a fizetés nélküli szabadság hogy működik, mik ennek a feltételei és a „következményei”. Az én esetemben arról lenne szó, hogy a párom félévre külföldre költözik, mert ott kell dolgoznia, és én nagyon szeretnék vele menni, de nem szeretnék felmondani. Tudnál nekem erről bővebb információkat adni? Köszönöm szépen! Orsi

SEX AND THE CITY: THE MOVIE (2008) - SARAH JESSICA PARKER - CYNTHIA NIXON - KIM CATTRALL., Image: 137164476, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

ProfiMedia – Red Dot

A fizetés nélküli szabadság esetében el kell különítenünk azt, amikor ez alanyi jogon jár (vagyis nincs mérlegelésre lehetősége a munkáltatónak), illetve azt, amikor a fizetés nélküli szabadság nem jár alanyi jogon, vagyis a munkáltató mérlegelhet, szabadon dönthet arról, hogy engedélyezi-e vagy sem. Egy dolgot azért szeretnék tisztázni a legelején: a munkáltató nem küldheti a munkavállalóját fizetés nélküli szabadságra.

Először azt a négy esetet fogom bemutatni, amikor alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság. Az első eset, amikor a munkavállaló a gyermekének harmadik életévének betöltéséig, abból a célból, hogy a gyermekét gondozza, fizetés nélküli szabadságra jogosult (ezt munkavállaló kérésének megfelelő időpontban ki kell adni). A második eset: a munkavállalónak a gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár addig, amíg a gyermek a 10. életévét betölti, a gyermekgondozási segély, gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt. A harmadik eset: fizetés nélküli szabadság jár maximum két évre annak is, akinek a hozzátartozója tartós (előreláthatólag 30 napot meghaladó) személyes ápolás céljából, az ápolás idejére ez szükséges. Ennek szükségességét ilyenkor igazolni kell az ápolásra szoruló személy kezelőorvosának. Ezeken kívül még fizetés nélküli szabadság jár a munkavállalónak a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartamára (ez a negyedik eset).

Hogyha fizetés nélküli szabadságot szeretnél, akkor ezt legalább 15 nappal korábban írásban köteles vagy bejelenteni. A határidőtől azonban el lehet térni a munkavállaló javára a felek megállapodása esetén.  A munkavállaló az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadságot (tehát ebben az említett 4 esetben) bármikor megszüntetheti, azonban erre a munkáltató nem jogosult. A fizetés nélküli szabadság tehát majd az általad megjelölt időpontban, de leghamarabb a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozatod közlését követő harmincadik napon szűnik meg.

Vannak olyan esetek is, amikor a törvény erejénél fogva szűnik meg a fizetés nélküli szabadság. Ezek a következők: a gyermek halva születése esetén; ha a gyermek meghal, akkor a halált követő tizenötödik napon; illetve akkor is, ha a gyermeket ideglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, vagy ha a gyermeket harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el (ilyenkor a gyermek elhelyezését követő napon következik ez be).

De ha csak ennyi lenne a fizetés nélküli szabadság, akkor erről majdhogynem felesleges lenne bejegyzést írni, hiszen ezek a szabályok könnyen érthetőek. De! Ez nem csak ennyi. Ugyanis, a munkavállaló ezektől az esetektől eltérően is kérhet fizetés nélküli szabadságot a munkaadójától. Ennek az a különlegessége, hogy a munkáltató ilyenkor mérlegelhet, hogy engedélyezi-e a fizetés nélküli szabadságot, vagy sem. Sőt, még a feltételeket is mérlegelheti és meghatározhatja a munkáltató. A feltételek alatt a fizetés nélküli szabadság megkezdésének idejét, annak az időtartamát, és a megszűnését kell értened. Tehát, ezt akkor kéred, amikor csak szeretnéd, aztán az már a főnöködön múlik, hogy engedi-e vagy sem. Ennek van még egy olyan vonzata is, hogy ilyenkor a biztosítási jogviszonyod is szünetelni fog (amikor alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság, akkor a biztosítási jogviszonyod nem szünetel!). Ilyenkor, ha azt szeretnéd, hogy továbbra is jogosult legyél egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, akkor ennek érdekében kötelezett leszel a meghatározott járulékot megfizetni minden hónapban (7320 Ft ez jelenleg). Ez ugyanúgy működik, mint munkanélküliség esetén is, tehát a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál megállapodást kell kötni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

Alapvetően azért tartom fontosnak ezt a témát, mert sokakban felmerül a gondolat, hogyha el akar utazni mondjuk egy egyéves világ körüli útra, vagy tanulni szeretne valamit, stb., akkor csak ’egyszerűen’ elmegy fizetés nélküli szabadságra, aztán amikor a tevékenységével végzett, akkor majd folytatja ott az életét, ahol ’abbahagyta’. De azért ez nem ennyire egyszerű, ahogy most már láthatod a bejegyzésemből, azonban sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetekben pusztán a munkáltató jóindulatán múlik az, hogy ezt engedélyezi-e.

 1. Biro jutka
  on

  Szia én azt szeretném megtudni hogyha valaki 20 napot volt fizetesnelkuli szabin akkor jár e neki a plussz egy havi bér az 54 ezer forint több éve dolgozik a párom csak most volt fizetés nélküli szabin

  • Gasko Bianka
   on

   Kedves Jutka! A kérdés az, hogy milyen jogalapon kapná ezt a párja? Hogyha fizetés nélküli szabadságon volt, akkor nem jár neki fizetés arra az időtartamra. Lehet, hogy Ön egy másfajta juttatásra gondol esetleg? Ha a párja közfoglalkoztatott, akkor lehet, hogy a nem olyan régen bejelentett plusz juttatásra gondol. Ezt akkor kapja meg a párja, hogyha 2019. január 01. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban állt, és ez a jogviszony fennállt augusztus elsején is. Üdv: Babják Réka

 2. Katona lászló
  on

  Jó estét kívánok.
  Felvilágosítást szeretnék kérni a fizetetlen nepokkal kapcsolatban.
  A szabadságaimat elhasználtam évvége előtt 4 hónappal.
  Ha én elkéretszkedek a munkaválalomtol olyannal hogy
  Pl. A gyermekemet viszem oltásra
  Vagy ha szakrendelésre kell vinnem
  Akkor egy napos kijelentés létezik hogy a tbmet így saját magam után be kell fizetnem?

  Köszönöm válaszát.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!