Mit érdemes tudni a közös tulajdonról? – 2. rész

Forrás: Ez jogos | 2018 október 18.

Szia Réka! A barátnőimmel azon gondolkozunk, hogy veszünk egy ingatlant közösen, amiben aztán együtt is szeretnénk élni. Ez úgy valósulna meg tehát, hogy a lakás a közös tulajdonunkba kerülne. Ez nagyon szépen és jól hangzik, meg így mindannyian tudunk pénzt is spórolni, de azt nem igazán tudjuk, hogy mi vonatkozik a közös tulajdonra, illetve arra, hogyha esetleg majd szeretnénk ezt megszüntetni, akkor arra milyen lehetőségünk van. Köszönjük előre is a válaszod! Bia

 

Eltelt a nyár, itt a hűvös őszi idő, úgyhogy remélem, újra készen állsz arra, hogy egy forró tea vagy kávé társaságában olyan bejegyzéseket olvass tőlem, amik a mindennapi életedben érinthetnek. Az előző bejegyzésemben még júniusban a közös tulajdon általános jellemzőiről olvashattál, ebben a bejegyzésben viszont arról lesz szó, hogy mi történik akkor, ha a közös tulajdont a tulajdonostársak meg szeretnék szüntetni. Például Bia esetében, ha eltelik pár év, és arra eszmél, hogy szeretne inkább a párjával lakni, akkor majd a közös tulajdon megszüntetését kell valószínűleg követelnie, hacsak nem dönt úgy inkább, hogy a közös tulajdont békén hagyja, és csak a saját tulajdoni hányadát adja el. De itt nem csak arra kell gondolnod, hogy közös vásárlás esetén keletkezik közös tulajdon, hiszen ennek talán az egyik leggyakoribb formája az, ha többen örökölnek meg egy ingatlant. Ilyenkor előfordulhat az, hogy egyáltalán nem áll érdekükben ezt az ingatlant, vagyis a közös tulajdont fenntartani, ezért mindenkinek jobb az, ha a közös tulajdont megszüntetik.

A közös tulajdon megszüntetéséről elsősorban azt kell tudnod, hogy ezt bármelyik tulajdonostárs követelheti, sőt, még indokolnia sem kell ezt az igényét. Vagyis ha úgy érzed, hogy szeretnéd, hogy a közös tulajdont megszüntessék, akkor ezt bármikor követelheted minden további nélkül. Arról a jogról nem lehet lemondani, hogy a közös tulajdon megszüntetését követelhesd.

Hogyha meg tudtok állapodni a többiekkel, az a legjobb, mert akkor egyszerűen egy szerződéssel is megszüntethetitek a közös tulajdont, és ilyenkor ennek minden részletét a szerződésbe belefoglalhatjátok. Azonban, ha szerződéssel nem tudjátok megszüntetni a közös tulajdont, mert nincs egyetértés közöttetek, vagy például csak egyikőtök szeretné megszüntetni, akkor a bírósághoz kell fordulni. Ilyen esetben a bíróságtól a közös tulajdon bíróság általi megszüntetését kell kérned. A bíróság abban az egy esetben nem rendeli el a közös tulajdon megszüntetését, hogyha az alkalmatlan időre esik. Nem teljesen egyértelmű a törvényben az, hogy az ’alkalmatlan’ szón mit is ért pontosan, de igazából a bírói gyakorlat ezt segít értelmezni, és ezek alapján itt főleg gazdasági okokra kell gondolnod.

A megszüntetésnek több módja is van. Ahogy ezt most bemutatom, az egyben egyfajta sorrendet is jelöl. Az első lehetőség a közös tulajdon tárgyának a fizikai (természetbeni) megosztása. Ez persze nem mindig lehetséges, gondolj bele, szépen is néznénk ki, ha egy közös tulajdonban lévő autót félbe kéne vágni, hogy aztán egyik fele az egyik tulajdonostársé, másik fele a másiké legyen. Tehát ez nyilván csak akkor opció, ha a közös tulajdonban álló tárgy alapján ez lehetséges. Ilyenkor a megosztás természetesen a tulajdoni hányadok alapján történik, azok arányainak megfelelően.  Mindezek tekintetében az is lehetséges, hogy valamelyik tulajdonostárs megvegye az egészet, vagyis a többi tulajdonostársnak neki kell ilyenkor megfelelő ellenértéket szolgáltatnia. Persze ehhez az is kell, hogy legyen valaki, aki igényt tart a dologra. A megfelelő ellenértékről megállapodhattok ti is, de ha ez nem megy, akkor a bíróság dönt róla.Hogyha nincsen mód a természetbeni megosztásra, vagy ha az jelentős értékcsökkenéssel járna, vagy onnantól kezdve a dolgot nem lehetne rendeltetésszerűen használni, akkor a közös tulajdonban lévő dolgot értékesíteni kell. A befolyt vételárat pedig természetesen a tulajdoni hányadoknak megfelelően kell elosztani. Ilyen esetben sokkal jobb lenne, ha erről szerződésben egyeznétek meg, vagyis szerződéssel szüntetnétek meg a közös tulajdont, ugyanis ha a bíróság alkalmazza ezt, akkor ez árverés keretében fog történni, ami nem feltétlen olyan kedvező nektek, mert lehet, hogy így sokkal alacsonyabb lesz a befolyt vételár, mintha magatok értékesítettétek volna. Van egy olyan lehetőség is, hogyha a közös tulajdonban álló dolog ingatlan, akkor abból társasházat lehet csinálni, vagyis társasházzá lehet alakítani. Persze ehhez az kell, hogy a meghatározott feltételek fennálljanak. Azt is tudnod kell, hogy a bíróság olyan megszüntetési módot semmiképp nem alkalmazhat, ami ellen mind (te, és akik tulajdonostársak veled együtt) tiltakoznak.

Azt azért lezárásképpen mindenképp szeretném kihangsúlyozni, hogy a megállapodás ebben az esetben lehetőleg az elsődleges cél legyen, mert hidd el, a hosszadalmas és költséges pert jobb elkerülni.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!