Erre figyelj, ha külföldről rendelsz karácsonyi ajándékot

Forrás: Ez jogos | 2018 november 16.

Szia, Réka! Lassan megint elérkezünk az ünnepekhez, így a külföldi csomagok érkezésére vonatkozó kérdések ismét aktuálisak. Azt olvastam, ha a termék az USA-ból vagy Kínából érkezik, mindenképp vámkezeltetni kell. Ez akkor most azt jelenti, hogy kis összeg esetén is feltétlen el kell küldenem a meghatalmazó nyilatkozatot a vámkezelésre a postának? Ha mégis kell áfát vagy vámot fizetni azt milyen formában tehetem meg? Mennyi idő áll a rendelkezésemre a költségek befizetésére? Ilyen esetekben a posta a kiszállítás előtt sárga csekket küld, vagy a termékkel együtt érkezik a vámhatározat és azonnal, a csomag átvételekor kell kiegyenlíteni a számlát? Egyáltalán a vámhatározatról hogyan kapok értesítést, és azt hogyan tudom befizetni? Összegezvén a vámkezelés menete, szabályai és lehetőségei érdekelnek. Remélem, helyesen tettem fel a kérdéseimet! Előre is köszönöm a segítséget! Annie

(Profimedia – Red Dot)

 

Annie kérdéseiből amit én a bejegyzéseim fő témájaként kiragadnék, az a vámkezelésnek a menete és annak a szabályai. Biztos te is gondolkoztál rajta, hogy idén karácsonykor külföldről rendelt ajándékokkal (is) meglepd a rokonaidat vagy a barátaidat, ezért nem árt, ha tisztázunk pár alapvető szabályt a külföldi rendelésekkel kapcsolatban.

Amiről fontos tudni, az az, hogy az Európai Unión belül nincsen plusz ÁFA, se vám, úgyhogy amennyiben az Unió bármely tagállamából rendelsz terméket, úgy nem lesz további dolgod vele, csak ki kell fizetned a megadott árat (és esetlegesen a szállítási költséget).

Amit viszont Annie is kérdezett, az az, hogy mi történik akkor, ha EU-n kívül vásárolsz, például Kínából vagy USA-ból. Nos, a helyzet az, hogy a jelenlegi szabályozás szerint magánszemélyek között a rendelésed vámmentes és ÁFA sem terheli 45 € alatt. 45 € és 150 € között a rendelésed vámmentes, de 27%-os ÁFÁ-t kell fizetned majd a kiszállításkor. 150 € felett viszont már 2,5% vámot is kell fizetned a 27%-os ÁFÁ-n túl (700 € felett pedig már kereskedelmi vámtarifa van az ÁFA mellett).

Ha cégtől rendelsz magánszemélyként, akkor megint más a helyzet. Sok weboldalon (pl.: eBay-en is) az árusító nem magánszemély, hanem cég, úgyhogy erre figyelj oda! Ilyenkor 22€-ig vám- és ÁFA mentes a csomagod, 22 € és 150 € között 27% ÁFÁ-t kell fizetned, de vámot nem, és itt már 150 € felett automatikusan kereskedelmi vámtarifát kell megfizetned és a 27%-os ÁFÁt. Fontos tudnod azt is, hogy a vámkezelésnek is van díja, az is téged terhel, már akkor is, ha csak ÁFÁ-t kell fizetned.

Van egy olyan jogszabály, amely a helyzeten segít egy kicsit: a 2017. évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról 162.§ (5) bekezdése. Ennek a lényege az, hogy a 22 € határ valójában 37 € környékén van, ugyanis ezen jogszabályrész szerint ha 10 € alatt van vagy azzal megegyezik a teher, akkor azt nem kell megfizetni vagy visszafizetni, hanem törölni kell. A 37 € úgy jön ki, hogy meg kell keresni azt az értékhatárt, aminek a 10€ az Áfa összege (egy kis gyors matek: 10 €/0,27=37,037 -> 37 €*0,27=9,99 €). Ennek a hosszú résznek a lényege összefoglalva: nyugodtan rendelhetsz kb. 37 € alatt (ezt azért ne centizd ki, és ebbe már bele kell számolni a szállítási költséget is), és esetleg, ha mégis kapsz értesítést a vámkezelésről, olyankor hivatkozhatsz az e-mailben erre a törvényre, megjelölve a paragrafust és a bekezdés számát.

Ha a csomagod a Magyar Postához megérkezett, akkor SMS-ben vagy postai úton fogsz kapni egy értesítést a vámkezelésről. A vámkezeléshez fontos, hogy te, mint címzett, beazonosítható legyél; valamint hogy ismert legyen az áru valós értéke; és hogy ez az áru egyértelműen meghatározható legyen. Ezt követően el kell küldened a vámkezeléshez szükséges dokumentumokat a Magyar Postának, mert enélkül nem tudják azt kezdeményezni. Először is, szükséged lesz a vámkezelés megkezdéséhez a Vámkezelési nyilatkozatra (Magyar Posta honlapjáról letölthető). Ezt a Magyar Posta honlapján megadott e-mail címre kell elküldeni (vagy faxolni is lehet).  Ezen kívül kelleni fog a számla az áru megnevezésével; banki átutalás esetén arról az igazolás, kivonat. Ezt nyugodtan csatolhatod ahhoz az emailhez, amiben a Vámkezelési Nyilatkozatot küldöd el. Ha ajándékod érkezik, akkor a feladó írásbeli értéknyilatkozatára van még szükség, amelyben meghatározza az általa küldött ajándék értékét. Ezen felül vannak olyan termékek, amelyekhez egyedi engedélyek szükségesek, ilyenek például a gyógyszerek, amelyekhez esetenként orvosi igazolás mellékelésére van szükség. Az a legjobb, ha ezeket a dokumentumokat a feladó csatolja a küldeményhez, de hogyha erre nincsen mód, akkor ezeket neked kell elküldened a Magyar Postának. Hogyha úgy rendelsz terméket, hogy a szállítást nyomon tudod követni (ajánlom, hogy mindig így rendelj), akkor ha a csomagod státuszánál azt látod, hogy „NAV regisztráció”, már tudhatod, hogy a csomagodat vámkezelik, és így előre el tudod készíteni a vásárlásról szóló papírokat.

Miután a posta megindította a vámeljárást, a csomagot megvizsgálják, és ha mindent rendben találnak vele, a vámeljárást lezárják, a küldeményt pedig kiszállítják neked. Ekkor kell majd a vámot, a vámkezelés díját és az ÁFÁ-t kifizetned. Ez úgy néz majd ki, hogy a vámmal terhelt küldeményhez csatolnak egy vámáru-nyilatkozatot, ezen szerepelni fog a vámteher összege, valamint ehhez csatolnak majd egy sárga csekket is. A küldeményt akkor kézbesítik (adják át), ha a meghatározott összegeket megfizeted, és ekkor erről a befizetésről igazolást is fogsz kapni (számviteli bizonylatot).

Teljesen érthető szerintem, hogyha amellett voksolsz idén, hogy elkerülöd a hosszú sorokat az áruházakban, és helyette inkább kihasználod az internetes lehetőségeket, és külföldi, jó áron elérhető termékek közül válogatsz. Jegyezd meg a vámkezelés lényeges pontjait, és aztán máris magabiztosan indulhat az online shoppingmaraton!

/A cikk tartalma csak tájékoztató jellegű. Az alábbi adatokból származó károkért vagy költségekért nem vállalunk felelősséget. /

  1. Annie
    on

    Kedves Réka!
    Nagyon köszönöm a gyors és pontos választ! Nagy megnyugvást jelent számomra, hogy megtudtam a Posta először a vámáru-nyilatkozatot küldi ki a sárga csekkel, amit van időm kiegyenlíteni, és nem az ajtóban állva kell azonnal, zsebből kifizetni az összes vámterhet. Mindig ez volt a legnagyobb félelmem, hogy azonnal, helyben kell kiegyenlíteni az összes költséget. Köszönöm, hogy eloszlattad a kételyeimet. Sok sikert kívánok a jogi tanulmányaidhoz és mégegyszer köszönöm!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!