Amire mindenképpen figyelj, ha összeköltözöl a pasiddal

Forrás: Ez jogos | 2018 november 23.

Szia Réka! A párommal már 2 éve együtt vagyunk, és most jutott el oda a kapcsolatunk, hogy összeköltözzünk. Már mindent megterveztünk, viszont a barátnőim mondták, hogy azért ezzel is óvatosnak kell lenni. Jogilag ilyen esetben van valami, amire figyelnünk kéne? Köszi! Linda

Rendhagyó módon ez a bejegyzésem most nem annyira lesz „jogi”, sokkal inkább praktikus tanácsokat igyekszem adni, hogy minél gördülékenyebben emelhesd a kapcsolatodat egy új szintre az összeköltözéssel.

Az összeköltözés egy párnál vízválasztó: vagy nagyon rosszul sül el, és kiderül, hogy a két embernek nincs semmi keresnivalója egymás mellett; vagy pedig nagyon jó lesz, és a szerelmeseket csak megerősíti abban, hogy őket az ég is egymásnak teremtette. Azért is egy érdekes kérdés ez, mert ha a pároddal összeköltöztök, akkor ti tulajdonképpen már élettársak lesztek. Persze ez nem lesz feljegyezve sehova, de azért akkor is. Ugyanakkor ez sem veszélytelen teljesen, de ha a tanácsaimat megfogadod, akkor tuti, hogy könnyebben kezelitek majd a problémákat!

Miért is olyan nagy lépés összeköltözni a pároddal? Azért, mert eddig valószínűleg az otthoni dolgaitokat külön fizettétek, magatok intéztétek el a takarítást, a bevásárlást, a számlák befizetését. Ez innentől kezdve más lesz. Közös háztartásban fogtok élni. Biztos sokat tapasztaltad már életedben, hogy a pénz gyakran vitatéma lehet egy párkapcsolatban, de ezt el lehet kerülni azzal, ha minden részletre kiterjedően elbeszélgettek erről, még mielőtt összeköltöznétek. Érdemes átgondolni, hogy melyikőtök mennyit keres, ebből mennyit tudtok rászánni a közös lakás fenntartására (akár megveszitek a lakást, akár bérlitek). Jó, hogyha már előre meg tudtok állapodni abban is, hogy a bevásárlást hogyan intézitek majd el, illetve a számlák befizetését. Igen, valószínűleg a pénzügyekről beszélni nem a legromantikusabb dolog, mégis elengedhetetlen az összeköltözés előtt. Az tény, hogy egy költözés sok-sok kiadással jár. A lakást be kell rendezni (hacsak nem berendezett albérletet választotok), lehet, hogy egy felújítás is vár majd rátok, szóval sok minden van, amivel számolni kell. Ugyanakkor az is tény, hogy az összeköltözés egy baromi praktikus dolog, mert ha csak egy albérletet/lakást/rezsit/közös költséget kell fizetnetek kettő helyett, már sokat tudtok spórolni. Szerintem érdemes előre megegyezni minden egyes közösen vásárolt dolog (pl.: bútorok) kapcsán arról, hogy mi lesz velük, ha netalán úgy adódna, hogy különválnak az útjaitok.  Persze ha valakivel eljutsz arra a szintre, hogy összeköltözzetek, akkor már feltételezhető az, hogy teljesen megbíztok egymásban, jól ismeritek a másikat és éppen ezért nagy meglepetések már nem érhetnek. Viszont mégis az a tapasztalat nagyon sokszor, hogy tényleg igaz az a mondás, hogy ’lakva ismerszik meg az ember’. Az én tippem éppen ezért az, hogy mielőtt összeköltöztök, töltsetek el pár hetet úgy, hogy minden nap együtt vagytok, egy helyen alszotok, hogy legyen egy kis ’teszt’ még a nagy döntés előtt. Az összeköltözés azért is hasznos mindenképp házasság előtt, mert ez egy vízválasztó döntés és tapasztalat, de az esetleges szétköltözés nem jár annyi problémával, mint a válás.

Felmerül a kérdés, hogy hol költözzetek össze. Lehet, hogy valamelyikőtöknek van már saját lakása vagy albérlete, és igazából már így is ott szoktatok lenni a legtöbbször, de azért még a nagy bőrönd nem került át. Ha még mindketten szülőkkel éltek, vagy ha mindketten már önállóan éltek, akkor nehezebb eldönteni azt, hogy hol lakjatok együtt. Mindenképp beszéljétek meg előre azt is (tudod jól, jobb előre felkészülni a legrosszabbra is), hogyha esetleg szakítanátok, akkor hogyan fogjátok majd intézni a külön lakást (ki marad, ki megy stb.).

Ha albérletbe költöztök, akkor ajánlom egy korábbi bejegyzésemet (ITT!). Ha bérelni szeretnétek lakást, akkor először is, azt fontos tudni, hogyha ezt együtt teszitek meg, akkor mindketten bérlők lesztek. A bérleti jogviszonyt a bérlő és a bérbeadó írásos szerződése hozza létre. Ebbe szerepelnie kell majd a személyes adataitoknak, az ingatlan körülírásának, a bérleti díjnak (ezen felül a közös költség díjának is), a kauciónak, és természetesen az időtartamnak is (határozott vagy határozatlan). A bérleti díjnál nem kell nektek előre meghatározni a szerződésben, hogy milyen arányban melyikőtök fizeti, ugyanakkor persze a pároddal magatok között erről már előzetesen mindenképp ajánlott megegyezni. Persze nem mondom azt, hogy erről írásban egyezzetek meg, de azért arra nagyon figyelj, hogy ez egy higgadt beszélgetés során kerüljön megtárgyalásra, ne csak úgy ’nagyjából’ csevegjetek róla, hanem legyen konkrét a megállapodásotok.

Az is lehet, hogy szinte észrevétlenül költöztök össze: egy idő után csak arra lesztek figyelmesek, hogy egyikőtök lakásában vagytok már hosszú idő óta szinte állandóan. Nem baj az, ha ilyen spontán módon történik meg az összeköltözés, de arra azért figyeljetek, hogy ilyenkor is fontos leszögezni a legalapvetőbb dolgokat.  Ha egyikőtök saját lakásában költöztök össze, akkor arra nagyon vigyázzatok, hogy nehogy a lakás tulajdonosa visszaéljen a tulajdonjogával. Az összeköltözés egy közös döntés, és attól még, mert egyikőtöké a lakás, egyáltalán nem azt jelenti, hogy bármikor ki lehet rakni azt a felet, akinek nincs tulajdonjoga.

Ha már együtt élsz a pároddal, akkor azt is meg kell beszélni, hogy közös kasszán legyetek, vagy külön kasszán. Az például tök jól működő megoldás szokott lenni, hogy van közös kasszátok, de ezen kívül van mindkettőtöknek saját pénze is. Gondolj csak bele, nehogy már minden alkalommal engedélyt kelljen kérned, ha kinéztél egy cuki rucit, nem igaz? 😊Ha összeköltöztök, onnantól már nem csak magadra kell gondolnod, ha elmész bevásárolni: nem csak magadnak kell venned harapnivalókat, hanem a párodnak is. Fontos nagyon hamar leszögeznetek azt, hogy a költségeket hogyan fogjátok megosztani. Minden vásárlást közösen fizettek, vagy egyszer egyikőtök fizet, aztán majd a másik stb.

Nagyon fontos az még az összeköltözés előtt, hogy legyenek hasonlóak az elképzeléseitek. Nyilván a te fejedben is van egy kép, hogy milyen házban vagy lakásban szeretnél együtt élni a szerelmeddel, és nyilván a párodnak is van erről elképzelése, de az összeköltözéshez mindenképp szükséges az, hogy ezeket az álláspontokat megosszátok egymással és megtaláljátok azt a helyet, azt a lakásméretet és árkategóriát, ami nektek a legmegfelelőbb.Előre egyezzetek meg abban is, hogy kire milyen feladatok várnak majd az összeköltözés után a hétköznapokban. Gondolok itt a takarításra, a főzésre, a számlák befizetésére például.

Igaz, hogy az összeköltözés problémás tud lenni, és sok-sok kompromisszumra lesz szükségetek, de ha szeretitek egymást, akkor mindez megéri! Megerősíti a kapcsolatot, és tényleg egy új szintre emeli, hiszen a szerelmeddel egymás mellett alhattok el és kelhettek fel mindennap, ami a legfárasztóbb napok után is boldogsággal tud feltölteni!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!