Segítség, nem olvastam el, amit aláírtam!

Forrás: Ez jogos | 2018 november 30.

Szia Réka! Nagyon gyakran látom azt különböző oldalakon (például Facebook vagy Instagram regisztrációnál), hogy „Elolvastam és elfogadom az általános szerződési feltételeket” és ott szokott lenni egy kis négyzet is, amit ki kell pipálni és utána lehet továbblépni. Nos, őszintén bevallom neked, én ezekre csak reflexszerűen kattintok egyet, sose jutott még eszembe, hogy el kéne olvasni, pedig biztos, hogy nem véletlenül írják le ezeket. Tudnál mondani valamit arról, hogy ezekben mi szokott lenni? Változtassak a magatartásomon, és mostantól mindig olvassak bele ezekbe? Köszi! Panka

Te tudod, hogy milyen általános szerződési feltételeket fogadtál el akkor, amikor csatlakoztál a Facebookhoz vagy az Instagramhoz, vagy amikor bármilyen más felületre regisztráltál? Elolvastad, vagy csak rákattintottál a kis négyzetre, kipipáltad, és ennyi? Nem vagy vele egyedül, ha igen,és megértem, hogy nincs időd órákat tölteni azzal, hogy jogi szöveget böngéssz, ezért én most segítek neked és megpróbálom összeszedni, hogy ezek a szabályok valójában mit is tartalmaznak.

 

Kezdjük a legelején. Általános szerződési feltételek útján létrejöhet egy szerződés, méghozzá pont annak folytán, hogy ezeket te elfogadod (a kis négyzet kipipálásával és a kattintással). Ezeknek az előre elkészített szerződéseknek, szabályzatoknak a veszélye az, hogy egy átlagos szerződéskötéshez képest ez számodra nem mindig előnyös, hiszen nem tudsz beleszólni, nem tudod alakítani a feltételeket, tulajdonképpen csak azt tudod eldönteni, hogy ami ott van előtted, azt elfogadod vagy sem. Onnantól kezdve, hogy az ászf-et elfogadod, annak tartalma a szerződés részévé válik, hiszen a lehetőség számodra adott volt, hogy annak tartalmát megismerd, és az elfogadásról is szabadon dönthettél. Innentől kezdve utólag már hiába hivatkoznál arra, hogy „na de te nem tudtad, hogy ’ez meg az’ is benne van”. Az ászf használata a gazdasági életben is nagyon-nagyon gyakran alkalmazott eszköz. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor nincs idő arra, hogy a felek minden egyes kikötést megtárgyaljanak és így készüljön el a szerződés. Ez jó is lehet, mert sokkal gyorsabb, gördülékenyebb a szerződéskötés, de lehetnek rád nézve veszélyei is, pláne akkor, ha el sem olvasod őket.

De! Van egy jó hírem: olyan feltételek esetén, amik az általános szabályoktól lényeges eltérnek, valamilyen nem szokásos kikötést tartalmaznak, azok nem válnak a kis kattintással még a szerződés részévé. Ilyen esetben ugyanis téged külön tájékoztatni kell azokról a feltételekről, amik a szokásos szerződési feltételektől, a korábban alkalmazott feltételektől vagy a jogszabályoktól lényegesen eltérnek, és neked ezt kifejezetten el kell fogadnod ahhoz, hogy a szerződés részévé válhasson. Választ adva ezzel sokak kérdésére: nem, nem lehet olyan dolgokat az ászf-be foglalni, hogy elveszik a házadat, ha nem osztasz meg hetente egy képet; vagy hogy a kiskutyádra igényt tartanak, ha nem rendelsz 3 terméket legalább. Persze ez nyilvánvalóan túlzás, de a lényeg az, hogy attól nem kell tartanod, hogy irreális dolgokat tartalmaznának ezek az általános szerződési feltételek.

A Facebook általános szerződési feltételeit gond nélkül megtalálhatod, akár elég az is, hogy a Google-be beírod, hogy „Facebook ÁSZF”.  Könnyen érthető a megfogalmazása, úgyhogy ha van kedved és időd, én ajánlom, hogy olvasd végig egyszer. Ebben az első lefektetett dolog, hogy a Facebook azt ígéri neked, hogy küldetése az, hogy lehetővé tegye a közösségépítést, és közelebb hozza egymáshoz az embereket. Segít neked tehát abban, hogy megtalálhasd a számodra fontos embereket, az érdekes csoportokat és kapcsolatba is léphess velük. Ehhez viszont felhasználhatja a rendelkezésére álló adatokat, ezek alapján tesz például ajánlatokat neked arra nézve, hogy kiket ismerhetsz. Megígérik, hogyha visszaéléseket, vagy káros magatartásokat észlelnek, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket, vagyis eltávolítják a tartalmat, vagy például letiltják azt a fiókot, de akár fel is vehetik a kapcsolatot a bűnüldöző szervekkel. Vannak ugyanakkor említésre méltó kötelezettségeid is a Felhasználási Feltételek alapján. Például ilyen az, hogy a saját nevedet kell használnod, pontos és helyes adatokat kell megadnod magadról. Nem használhatják a Facebookot 13 év alattiak, szexuális bűncselekmény miatt elítéltek, korábban letiltott személyek stb. Nem lehet vírusokat vagy rosszindulatú kódokat feltölteni, nem használhatod olyan tartalom megosztására, amely sérti a feltételeket, jogellenes, félrevezető, diszkriminatív vagy tisztességtelen, valamint sérti mások jogait.

Amiről fontosabb beszélni, az az, hogy az általad megosztott tartalom esetén mit tehet meg a Facebook és mit nem. A feltételek alapján amikor például megosztasz egy fotót, akkor azzal engedélyezed számukra, hogy azt tárolják, másolják és másokkal megosszák. A feltételek elfogadásával arra is engedélyt adtál a Facebooknak, hogy a nevedet, a profilképedet és a Facebookon való tevékenységeddel kapcsolatos információkat felhasználhassák hirdetések, szponzorált tartalmak vagy ajánlatok mellett vagy azokkal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy az adatvédelmi beállításoknál személyre szabhatod azt, hogy melyik adatodat ki lássa, azt hogyan kezeljék (ezt mindenképp érdemes beállítani úgy, ahogy neked a leginkább megfelelő). Az viszont egy jó hír, hogyha a szerződési feltételek módosulnak, akkor még azok hatálybalépése előtt legalább 30 nappal értesítést fogsz kapni, így átnézeted őket időben.

Amennyiben bármilyen jogvitába kerülsz a Facebookkal, nem árt tudnod, hogy hogyan érvényesítheted a jogaidat. Mivel az Európai Unió egyik tagállamában élünk, ezért a szerződési feltételekkel vagy Facebook-termékekkel kapcsolatos követeléseid kapcsán a jogvitákat bármelyik illetékes magyar bíróságnál rendezheted. Minden másféle jogvita esetén viszont a feltételek elfogadásával hozzájárultál ahhoz, hogy a követelést Írország valamelyik bíróságánál rendezzétek, amely illetékes az adott kérdésben.

A Felhasználási Feltételeken kívül vannak még olyan szabályzatok a Facebookon, amik érinthetnek téged, ilyenek például a Közösségi alapelvek, a Kereskedelmi feltételek, a Hirdetési szabályzat, csak hogy pár fontosabbat említsek. Ezeket is könnyen megtalálhatod és elolvashatod.

A Facebook egyébként nem olyan régen (idén tavasszal) változtatott a felhasználási feltételein, pontosan azért, hogy könnyeben érthetőek legyenek a szabályok, valamint az is világossá váljon, hogy a szolgáltatásaiban (Messenger például) hogyan használhatják az adatokat. Hozzáteszem, hogy a megújult adatkezelési szabályzat és az Instagram szabályzata tökéletesen ugyanazon információkat határozza meg, tehát a kettő teljesen megegyezik egymással.

A konklúzió az, hogy nem kell félni az általános szerződési feltételektől, mert nem szoktak tartalmazni irreális követeléseket, hiszen arra külön fel kellene hívniuk a figyelmedet és ezt neked külön, kifejezetten el kellene fogadnod. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy érdemes elolvasni az ászf-et minden esetben, hiszen így tudhatod meg pontosan, hogy mire is szerződsz annak elfogadásával (és így kizárhatod azt a lehetőséget, hogy később kellemetlen meglepetés érjen).

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!