Mihez van joga a jegyellenőrnek?

Forrás: Ez jogos | 2018 december 7.

Szia Réka! Tegnap amikor a buszon utaztam, volt mellettem egy srác, akinek épp egy nappal korábban járt le a bérlete. Amikor felszálltak az ellenőrök, nagyon lekezelően bántak vele, leszállították a buszról, aztán már nem tudom, hogy mi történt… Valószínűleg megbüntették. De nekem ez nagyon nem tetszett, ahogy a sráccal bántak. Mihez van joguk a jegyellenőröknek? Mit tehetnek meg, és mit nem? Kati

Profimedia – Red Dot

Volt már szó arról, hogy a biztonsági őrök mit tehetnek meg és mit nem, most ebben a bejegyzésben pedig arról olvashatsz, hogy a jegyellenőrökre és rád, mint tömegközlekedési eszközt használó személyre milyen szabályok vonatkoznak.

Gondolom azzal nagy újdonságot nem árulok el, ha azt mondom, hogy ahhoz, hogy tömegközlekedési eszközön utazhass, szükséged van jegyre vagy bérletre. Amennyiben kedvezményesen vásárolhatsz bérletet, akkor utazáskor nálad kell lennie annak az okmánynak is, amely igazolja a te jogosultságodat (például diákigazolvány). Azt tudnod kell, hogy a jegyvásárlással, illetve a tömegközlekedési eszközre való felszállással elfogadod a közlekedési társaságnak az utazási feltételeit. Ez tulajdonképpen egy szerződés, amelynél ezzel a ráutaló magatartással valósul meg a ’szerződéskötés’.

Az a hétköznapokból is nyilvánvaló, hogy a közlekedési társaságnak az ellenőrei vizsgálhatják az érvényességét a jegyednek, bérletednek, illetve a kedvezményre jogosító okmányod érvényességét is (például azt, hogy a diákigazolványod érvényes-e). Ugyanakkor az nagyon idegesítő lehet, hogyha tudod, hogy minden rendben van ezekkel, ám mégis hosszabb ideig feltartóztatnak, és ezért te elkésel az órádról vagy a munkahelyedről. Sokan éppen ezért azt hiszik, hogy erre nincs joguk az ellenőröknek. De ezt meg kell cáfolnom, ugyanis a jog szerint az ellenőrök minden további nélkül megállíthatják az utasokat ellenőrzés céljából, és ilyenkor ennek a befejezését meg kell várni.  Ilyenkor hogyha nem engednek addig tovább haladni, amíg ezt meg nem teszed, nem valósítanak meg jogsértést az ellenőrök. Sokan gondolják azt, hogy ez a személyi szabadságtól való megfosztás, de igazából ez azért nem igaz, mert ilyenkor a személyiség lényeges vonásait nem érinti a korlátozás, illetve indokolt okból történik meg.

Azzal is együtt kell élni, hogy amennyiben valakinek nincsen jegye, vagy bérlete, és ingyenes utazásra nem jogosult, akkor azt az ellenőrök megbüntethetik. A pótdíjat azért szabják ki, mert aki érvényesített jegy vagy érvényes bérlet nélkül utazik, az megszegi a társaság utazási feltételeit. Azt is érdemes lehet tudni, hogy hiába van nálad jegy, azt utólag már nem lehet érvényesíteni. Hogyha nem tudod, hogy a pótdíj milyen összeg, akkor a BKK honlapját ajánlom (https://bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/potdij/). Akkor is pótdíj megfizetésére kötelezhetnek, hogyha ugyan van az ellenőrzés pillanatában érvényes bérleted, de azt az ellenőrzéskor nem tudod bemutatni (mert például otthon hagytad). Ilyenkor az összeg lényegesen alacsonyabb, mint a többi pótdíj összege, de azért jobb ezt elkerülni, ezért figyelj arra, hogy a jegyedet, bérletedet mindig tartsd magadnál! Amennyiben valaki a pótdíjat a helyszínen fizeti ki, az ellenőr elismervényt ad át erről a pótdíj megfizetésére kötelezett személynek. A pótdíjazásról szóló tájékoztatóban benne van már az is, hogy amennyiben az illető a helyszínen nem fizeti meg a pótdíjat, az arcképes személyazonosító okmánya alapján a személyazonosító adatait meg kell adnia az ellenőrzést végző személynek.

Hallunk olyan eseteket, hogy ellenőrök valakit lerángatnak a buszról, vagy valakit megütnek … sok ilyen eset csak pletyka, de sajnos előfordul olyan is, amikor ez tényleg megtörténik. Azért azt hozzátenném, hogy ilyenkor nem árt figyelemmel lenni a másik oldalra sem, mert sokszor az agresszív viselkedést a jeggyel/bérlettel nem rendelkező utas kezdi. De! Természetesen a jegyellenőrök nem üthetnek meg, nem bánhatnak veled embertelen módon abban az esetben sem, hogyha nincs nálad se jegy, se bérlet. Ilyen esetekben már személyiségi jogot sértőnek minősül a magatartásuk, és polgári perben lehet érvényesíteni az igényedet, ha a jogaidat megsértették az ellenőrzés során.

Manapság a buszokon, villamosokon az ellenőrök már nem egyedül utaznak, hanem két közterület-felügyelővel együtt. De ilyenkor magát a jegy-és bérletellenőrzést mindig az ellenőr végzi, és amennyiben ezek nem megfelelőek, ő az, aki felszólítja az utast arra, hogy igazolja a személyazonosságát. Sokan régen az ellenőrök kérése ellenére is megtagadták a személyazonosító okmány megmutatását, és hamis adatokat diktáltak be. Ennek a kikerülésére szolgál az, hogy már a jegyellenőrökkel közterület-felügyelők is dolgoznak, és az ő kérésük esetén már kötelező közölni a személyazonosító adatokat. Ha valaki megtagadja az okmányainak az átadását, akkor arra csupán a rendőrség kényszerítheti, hogy valóban átadja.

Ennek a bejegyzésnek tehát szerintem az a legfontosabb tanulsága, hogy nem szabad mindent elhinni, amit az emberek pletykálnak, jelen esetben arra gondolok, hogy hiába mondják azt sokan, hogy ilyenkor az ellenőr nem állíthat meg, ez nem igaz, és erről jobb tudni. Hogyha valaki nem vesz jegyet vagy bérletet, akkor számolnia kell a pótdíj megfizetésének következményével. Azonban azt mégegyszer szeretném leszögezni, hogy természetesen az ellenőrök embertelen módon senkivel nem bánhatnak ezekben az esetekben.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!