Mire jó a próbaidő?

Forrás: Ez jogos | 2019 január 25.

Szia Réka! A héten új helyen kezdtem dolgozni, ahol a munkaszerződésembe belefoglaltuk azt is, hogy 2 hónap próbaidőn vagyok. A főnök azt mondta, hogy ez nekem is jó, mert így „ki tudjuk próbálni egymást”, viszont én ebben csak azt látom, hogy így indoklás nélkül bármikor elküldhetnek. Tudnál nekem valami megnyugtatót mondani a próbaidővel kapcsolatban? Illetve ez tényleg az én érdekemet is szolgálja? Köszi! Csenge

Profimedia – Red Dot

Biztos neked is volt már olyan munkahelyed, ahol próbaidővel kezdődött a munkaviszonyod. Ez manapság igen gyakran a munkaszerződés részét képezi (habár természetesen ez nem kötelező eleme annak), ami szerintem hasznos, ugyanakkor sokan nem tudják, hogy a próbaidő alatt a feleknek milyen jogaik vannak.

A próbaidő tényleg arra szolgál, hogy kipróbálhassátok egymást egy rövid időszakon keresztül, ami már a munkaviszonynak a részét képezi, ám a felmondásra vonatkozó szabályok teljesen mások. Tulajdonképpen ez neked is hasznos, mert egy pár hónap alatt már nagyjából rálátásod lesz arra, hogy tetszik-e a munka, tudsz-e együtt dolgozni a munkatársakkal és a főnökkel. Illetve a munkáltató is látja ennyi idő alatt azt, hogy a képességeid megfelelőek-e a munkakör betöltéséhez. Hogyha igen, akkor persze minden szuper, letelik a próbaidő, és onnantól kezdve ez a függő helyzet megszűnik, te pedig ugyanúgy folytatod a munkádat, mintha mi sem történt volna.

Próbaidőt csak a munkaviszony létesítésekor, írásban lehet kikötni. Ha a munkáltató elfelejti belefoglalni a munkaszerződésedbe, és anélkül írjátok azt alá, akkor azt jogszerűen nem lehet később már pótolni. Próbaidő alkalmazására sor kerülhet határozott és határozatlan időtartamú munkaviszonyban egyaránt. A tartama nem lehet hosszabb három hónapnál, ez alól egyetlen kivétel van: hogyha van kollektív szerződés a munkahelyeden, az meghosszabbíthatja ezt az időtartamot 6 hónapra. Ha három hónapnál rövidebb próbaidőben egyeztek meg, akkor ezt egy alkalommal meg lehet hosszabbítani (a munkaszerződés módosítása kell ehhez), azonban az fontos, hogy a próbaidő hossza ebben az esetben sem haladhatja meg a három hónapot. A próbaidő azon a napon kezdődik el, amikor a munkaviszony is megkezdődik.

A gond ezzel a függő helyzettel olyankor van, hogyha a próbaidő alatt a felek nem feltétlenül váltják be az egymáshoz fűzött reményt, ugyanis a próbaidő alatt indoklás nélkül, azonnali hatállyal meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. A munkáltatónak tehát a próbaidő méginkább az érdeke, ugyanis ha nincs, és rájön arra, hogy mégsem tudnak megfelelően együtt dolgozni (például nem elég jók a képességei a munkavállalónak), akkor sokkal nehezebb lesz felmondással megszüntetni a munkaviszonyt.  A próbaidő alatt nem csak a munkáltató, hanem te is, mint munkavállaló, indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondhatod a munkaviszonyt. Az azonnali hatályú felmondáshoz a másik félnek nem kell hozzájárulnia. Viszont a próbaidő alatt sem lehet bosszúból vagy más rosszindulatú okból megszüntetni a munkaviszonyt, ugyanis a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásnál is irányadó a joggal való visszaélés tilalma (rendeltetésszerűen kell a jogot gyakorolni) és az egyenlő bánásmód követelménye.

Nagyon gyakran hallok olyan történeteket, hogy valakivel a próbaidő utolsó napján közlik az indoklás nélküli azonnali hatályú felmondást, ám sokan nem tudják, hogy vajon melyik is az az „utolsó” nap. A próbaidő számításánál csak és kizárólag a naptári napok az irányadóak (nem pedig a munkanapok!), ezt fontos megjegyezni.  Ez nem határidő, hanem időtartam!  Ha a próbaidő leteltét követően közlik az indoklás nélküli azonnali hatályú felmondást, az jogellenes lesz. Viszont természetesen az nem működik, hogy valaki „elfut” a munkáltató elől, vagy direkt nem veszi át a postástól az egyoldalú nyilatkozatot.

Összefoglalásként én azt gondolom, hogy hasznos egy olyan átmeneti időszak a munkaviszony elején, még mielőtt végleg kialakulna köztetek a tartós munkaviszony, amikor bármelyikőtök dönthet úgy egyoldalúan, hogy mégsem szeretné ezt a munkaviszonyt a továbbiakban fenntartani.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!